Моторвагонний рухомий склад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Електропоїзд NSB 73

Моторвагонний рухомий склад (МВРС) — загальна назва рухомого складу залізниць, який має моторні та причепні вагони. До моторвагонного рухомого складу належать електропоїзди, дизель-поїзди, автомотриси, електропоїзди (і службові дизель-поїзди) метрополітену[1].

Наявність в моторвагонного рухомого складу більшої кількості моторних осей дозволяє отримувати більшу питому потужність (співвідношення потужності двигунів до маси рухомого складу), це в свою чергу позитивно відбивається на прискоренні і відповідно вищій швидкості порівняно з іншими видами рухомого складу[1][2].

Багато швидкісних поїздів (HRCS2, EJ 675, Сінкансен, Сапсан) є моторвагонним рухомим складом, оскільки деякі вагони в рухомому складі (в деяких випадках всі вагони, інколи і головний вагон) мають моторні осі[2].

Існують високошвидкісні поїзди (TGV, Talgo), які мають два однокабінні локомотиви в кінцях поїзда (таку технологію називають «здвоєна локомотивна тяга»). В цьому випадку інженери-конструктори вирішують складну задачу реалізації великої потужності з кожної моторної осі, щоб отримати високу питому потужність для всього поїзда.

Моторвагонний рухомий склад використовується на залізничних лініях з вимушеними частими зупинками (через великий пасажиропотік), і на міжміських лініях з меншою кількістю зупинок[1].

Типи моторвагонного рухомого складу[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Железнодорожный транспорт. Энциклопедия.: М. Большая Российская энциклопедия, 1995 стр. 249—250(рос.)
  2. а б Большая Советская энциклопедия. Гл. ред. А. М. Прохоров, 3-е изд. Т. 17. Моршин — Никиш. 1974. 616 стр., илл.; 34 л. илл. и карт. (стр 175—176)(рос.)