Мочурад Михайло Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мочурад Михайло Андрійович
Народився 1920(1920)
с. Сороки, тепер Щирецька селищна громада, Львівська область
Помер 1 жовтня 1951(1951-10-01)
там же
·Загинув у бою із загоном МДБ
Поховання м. Львів
Національність українець
Діяльність політик
Посада Надрайонний референт пропаганди Городоччини (1949 — 1 жовтня 1951)
Партія ОУН
Батько Андрій Мочурад
Мати Катерина Мочурад

Михайло Андрійович Мочура́д (народився 1920 в селі Сороки, тепер Щирецька селищна громада, Львівська область — помер 1 жовтня 1951 там же) — діяч ОУН, надрайонний референт пропаганди ОУН Городоччини.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї Андрія Мочурада (шкільного робітника) та Катерини Мочурад.

Відмінно навчався в школі в Сороках. По закінченні школи отримав стипендії митрополита Шептицького на навчання у вчительській гімназії отців Василіян.

Брав участь у громадському житті села. Організовував молодь для театральних вистав, вертепів. Після початку радянсько-німецької війни став вчителювати в Щирецькій школі, писав вірші. Виступав з промовою на захороненні жертв НКВД в Щирці у липні 1941 року. Згодом, перейшов на нелегальне становище, уникаючи переслідувань німців.

Після повернення червоних продовжував активну боротьбу в підпіллі. Вів боротьбу перебуваючи у надрайонному проводі ОУН Миколаївщини, навесні 1949 р., призначений референтом пропаганди ОУН Городоцького надрайону.

1 жовтня 1951 разом з бойовим побратимом, Дмитром Онищаком (Явором), був оточений загоном МДБ, під командуванням оперуповноваженого Щирецького райвідділу МДБ ст.-лейтинанта Замєсова, в одній із хат в селі Сороки та в останньому бою загинув смертю хоробрих.

Далі тіла відвезли в Щирець, де вночі закопали на березі озера. На цьому місці була могила.

14 жовтня 2019 р. на Личаківському кладовищі Львова відбулося перепоховання їх останків. Поховали Героїв на полі почесних поховань № 86-А.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]