Музей моджахедів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей моджахедів
Тип музей
Країна  Афганістан
Розташування Афганістан Афганістан, Герат
Засновано 2010
Директор директор Саєд Абдель Вахаб Катталі

Музей моджахедів (англ. Mujahideen museum) — музей, розташований у місті Гераті в Афганістані, присвячений Інтервенції Радянського Союзу в Афганістан (197989) і героїзованій боротьбі моджахедів проти радянських військ.

Музей моджахедів у Гераті є єдиним подібним закладом у світі.

З історії створення[ред. | ред. код]

Засновником і директором музею моджахеждів є Саєд Абдель Вахаб Катталі, який був очевидцем і активним учасником історичних подій, які у закладі піддані музеїфікації. Ідею створення музею його автор виношував уже деякий час.

Відкриття музею 28 квітня 2010 року було приурочене до так званого «Дня перемоги в джихаді», який у країні відзначається як офіційне свято — цього дня 1992 року після падіння уряду Наджибулли до влади у країні прийшли моджахеди, які до цього боролися проти радянських військ.

Музей моджахедів став тематичним доповненням до вже створеного в Гераті Музею жертв «24 Хута 1357 року» (15 березня 1979 року) — на знак того, що тодішня влада розстріляла учасників згаданого березневого антикомуністичного повстання в Гераті.

Оскільки Афганістан наразі (2000-ні) продовжує перебувати в стані політичної нестабільності та внутрішнього розбрату, одним із завдань новоствореного музею моджахедів є не лише розповідати історію, а й підтримувати дух теперішніх поколінь, нагадуючи про національних героїв.

Експозиція[ред. | ред. код]

Музей моджахедів містить у своїй експозиції документи та речі доби боротьби з радянськими окупантами. Стіни музею прикрашають портрети 50 найвідоміших командирів часів опору радянській інтервенції.

Справжньою окрасою музейного закладу є кругова діорама з картинами та скульптурними зображеннями боїв. На ній, зокрема, відтворені епізоди боротьби моджахедів — закривавлені трупи радянських солдат, розкидані навколо розбитого танка, жінки в паранджі на даху будинку, які спостерігають за падінням із неба палаючого радянського гелікоптера. Центральною ж частиною діорами є картина маршу моджахедів центральним бульваром Герата після перемоги над радянськими військами таджика Ісмаїла Хана.

Посилання[ред. | ред. код]