Музей шоколаду (Гайспольсайм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей шоколаду
48°31′15″ пн. ш. 7°41′53″ сх. д. / 48.52090000002777259° пн. ш. 7.69830000002777748° сх. д. / 48.52090000002777259; 7.69830000002777748Координати: 48°31′15″ пн. ш. 7°41′53″ сх. д. / 48.52090000002777259° пн. ш. 7.69830000002777748° сх. д. / 48.52090000002777259; 7.69830000002777748
Тип музей
Країна  Франція
Розташування Гайспольсайм
Адреса 67118 Rue du Pont Du Péage 67118 Geispolsheim
Сайт musee-du-chocolat.com
Музей шоколаду (Гайспольсайм). Карта розташування: Франція
Музей шоколаду (Гайспольсайм)
Музей шоколаду (Гайспольсайм) (Франція)
Мапа

Музе́й «Секре́ти шокола́ду» в Гайспольсаймі (фр. Musée Les secrets du Chocolat de Geispolsheim) — французький музей шоколаду, який розповідає історію виробництва шоколаду. Цей музей був створений поблизу Страсбурга брендом «Маркіза де Севіньє» (La Marquise de Sévigné), що спеціалізується на виробництві та продажу шоколадних цукерок[1]. За версією Reuteurs 2009 року музей «Секрети шоколаду» посідає друге місце серед десяти найкращих у світі музеїв шоколаду[2].

Про музей[ред. | ред. код]

Музей «Секрети Шоколаду», розташований в невеликому французькому містечку Гайспольсайм в регіоні Ельзас. Цей музей можуть пов'язувати також з містом Страсбург, оскільки Гайспольсайм розташований за 11 кілометрів від нього. Ельзас є другим за величиною експортером шоколаду, тому вибір розташування музею доволі логічний[3]. Музей шоколаду є частиною «шоколадного маршруту» (Route Du Chocolat) Ельзасу, створеного у травні 2007 року[2]. Він присвячений какао і перетворенню його в шоколад. Головна ідея полягає в тому, щоб стати місцем для відкриттів і цікавих знахідок[2]. Музей складається з різних тематичних зон: амфітеатр, музей, демонстраційна майстерня, чайна кімната і відкритий майданчик. Увійти до музею можна через невелике подвір'я, оточене красивими вікнами, що відтворює атмосферу Іль-де-Франс[4]. Купивши квиток, треба дотримуватись стрілок, які вкажуть маршрут.

Секції музею[ред. | ред. код]

Амфітеатр[ред. | ред. код]

Розкриття таємниць починається з амфітеарту (конференц-залу), де пропонують подивитися короткий документальний фільм про історію шоколаду перед початком головної екскурсії[5]. Фільм, що транслюють на великий екран, розповідає історію какао від квіток та бобів до їх обробки, подрібнення, лиття шоколаду та дегустації[6]. Короткометражний фільм, під час якого глядачі подорожують в часі і світом, дуже акуратно розкриває деякі секрети шоколаду.

Музей[ред. | ред. код]

Історія технології[ред. | ред. код]

Далі йде експозиційний зал, де представлено історію розвитку шоколадної кондитерської справи. Рухаючись шляхом, що позначений стрілками, глядачі відвідують різні тематичні зони, що пояснюють секрети шоколаду: від дрібного насіння какао до готового продукту — красивої плитки шоколаду. Експозиції розповідають про історію шоколаду, його походження, про шоколад у давні часи та посуд для виготовлення шоколаду. Насправді, таємниць, легенд і секретів навколо шоколаду чимало. Достеменно невідомо ні точне місце, ні час його появи. У музеї «Секрети шоколаду» наочно демонструється найбільш розповсюджена версія виникнення шоколаду. Музей простежує історію какао з витоків у Латинській Америці і до наших днів[7]. Інтерактивний тур починається з легенди про пірнатого змія в Південній Америці, який вкрав какао-боби в саду богів, щоб віддати людям і розкрити таємницю вирощування дерев і плодів[6]. Машинне відділення відкриває всі етапи перетворення какао в шоколад: відео екрани, експозиція старих машин, які зробили свій внесок в індустріалізацію виробництва шоколаду. Тут є демонстраційні машини, що вперше використовувалися при створенні шоколаду, різне кухонне начиння, інструменти, необхідні для обробки какао — для того, щоб можна було краще уявити собі процес, як боби стають шоколадом. Також, можна пристосувати власні сили і, наприклад, зрозуміти принцип виробництва какао-масла за допомогою спеціальної машини або ініціювати подріблення зерна подібно ацтекам у давні часи. Через сенсорний апарат, можна визначити аромат різних сировинних компонентів шоколадних цукерок[2].

Історія бренду[ред. | ред. код]

Своєю появою музей «Секрети шоколаду» багато в чому зобов'язаний бренду «Маркіза де Севіньє», що виробляє шоколадні цукерки. Тому особливе місце приділяється історії зростання компанії, яка розповідає, що заснований в 1898 році, бренд «Маркіза де Севіньє» є послом шоколаду у світі. Експозиція розкриває історію та еволюцію цукерок і упаковки протягом останнього століття, а також альянс «Маркіза де Севіньє» у мистецтві шоколаду з такими дизайнерами, як Жан-Шарль де Кастельбажак, Андре Куреж (André Courrèges) або Анн Роза (Anne Rosat)[2].

Майстерня[ред. | ред. код]

Ця частина музею «Секрети шоколаду» наочно демонструє, як виглядає майстерня для виготовлення шоколаду і як готують шоколад. В демонстраційному залі можна побачити на власні очі як виготовляються шоколадні шедеври, отримати пояснення про різні види шоколаду — білий, молочний або темний, а також подивитись демонстрацію лиття шоколаду у форми[8]. Майстер розкриває свої секрети, дає рекомендації і докладно пояснює різні стадії виготовлення шоколадних десертів. Також тут можна самостійно створити щось із шоколаду і взяти участь у дегустації десертів з какао. У спеціальній студії музею можна спробувати різні страви з шоколаду: пасту, оцет, пиво тощо[9].

Чайна кімната[ред. | ред. код]

Чайна кімната призначена для смакування чаю, кави або гарячого шоколаду. Тут можна куштувати улюблені всіма ласощі і оцінити по достоїнству смак справжнього шоколаду.

Магазин[ред. | ред. код]

При музеї, є сувенірний магазин. Де на кінцевому етапі відвідувачі можуть придбати оригінально оформлені шоколадні ласощі. В магазині також доступні книги з рецептами, креми, цукерки, шоколадні аксесуари та багато інших делікатесів[6].

Посилання[ред. | ред. код]