Муйредах Тірех

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта Ірландії в давні часи після падіння і розпаду королівства Улад. Показані регіональні королівства.

Муйредах Тірех — (ірл. — Muiredach Tirech) — верховний король Ірландії. Час правління: Час правління: 310343 роки н. е. (згідно з хроніками Джеффрі Кітінга) або 326–356 роки н. е. (згідно з «Книгою Чотирьох Майстрів»). Син верховного короля Ірландії Фіаха Срайбтіне (Фяхе Сройптіне) (ірл. — Fiacha Sraibhtine). Батько верховного короля Ірландії Еохайда Мугмедона. Його нащадки ще 900 років були верховними королями Ірландії. Він є предком різних королівських династій — як верховних королів так і дрібних королівств Ірландії.

Прихід до влади і правління[ред. | ред. код]

Муйредах Тірех як син верховного короля Ірландії ще змолоду взяв до рук меча і замість батька керував військом, ходив у походи проти ватажків бунтівних кланів та непокірні верховному королю дрібні королівства вічно неспокійної в ту епоху Ірландії. На початку IV століття почалась війна верховного короля Ірландії з королівством Манстер. За відсутності спадкоємця три брати Колла влаштували успішну змову проти верховного короля Ірландії Фіаха Срайбтіне.

Докладніше: Колла Вайс

Напередодні вирішальної битви король дізнався від друїда, що переможець не зможе передати в спадок владу жодному зі своїх родичів. Брати виграли ту битву, вбили короля, але цим накликали на себе прокляття. Один з братів, Колла Вайс зайняв трон, та правив всього чотири роки. Муйредах Тірех зібрав сили, розбив у битві братів Колла та їх військо і вислав братів з трьома сотнями їх прибічників за межі Ірландії — в Албу (Албенех — ірландська назва нинішньої Шотландії). Невдовзі брати повернулись до Ірландії і явились до короля Муйредаха Тіреха з проханням взяти їх на службу. Вони сподівались, що король, виконуючи звичаєвий закон кровної помсти за свого батька, вб'є їх і, таким чином, вони позбавляться прокляття і їхні нащадки стануть верховними королями Ірландії. Але Муйредах Тірех знав пророцтво і всупереч звичаю кровної помсти не тільки не вбив їх, але і взяв їх на службу.

Верховний король Муйредах Тірех правив 30 або навіть 33 роки. За часи його правління занепало удільне королівство Улад, була раз і назавжди знищена його давня столиця Емайн Маха внаслідок переможної війни братів Колла, які були на службі у верховного короля. Однак ця ворожнеча продовжилася з новим потужним королівством, що постало на землях Уладу, Ольстером. Муйредаха Тіреха вбив правитель саме цього королівства — Каелбад (ірл. — Cáelbad), який захопив владу і сам став верховним королем.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Legendary High Kings of Ireland. Historical Atlas // Retrieved. — 2012.
  2. Irish History, the story of the Irish Race // Retrieved. — 2012.
  3. McManus S. The Story of the Irish Race: A Popular History of Ireland. — New York: The Irish Publishing Co, 1990.
  4. Косіков Г. К. (ред.) Легенди і міфи середньовічної Ірландії. — М.: Видавництво Московського університету, 1991. — 284 с.
  5. Кельтські міфи. [переклад Володарської Л. І.] — М.: Ексмо, 2009. — 638 с.
  6. Geoffrey Keating. Foras Feasa ar Éirin.
  7. Stewart Macalister R. A. (ed. & trans.) Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland. Part V // Irish Texts Society. — 1956. — P. 339–341.
  8. Annals of the Four Masters.
  9. MacKillop J. Dictionary of Celtic Mythology. — Oxford: Oxford University Press, 1998. — P. 63-64.
  10. The martyrology of Donegal: a calendar of the saints of Ireland (Mícheál Ó Cléirigh, 1575–1643; 1861 edition editors John O'Donovan 1809–1861; James Henthorn Todd 1805–1869; William Reeves 1815–1892;1864. — 71 р.
  11. The Martyrology of Óengus mac Óengobann the Culdee.
Попередник:
Колла Вайс
Верховний король Ірландії
310343
Наступник:
Каелбад