Мулова черепаха мексиканська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мулова черепаха мексиканська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Мулові черепахи
Рід: Американські мулові черепахи
Вид: Мулова черепаха мексиканська
Wagler, 1830
Синоніми
Kinosternon murrayi
Посилання
Вікісховище: Kinosternon hirtipes
Віківиди: Kinosternon hirtipes
EOL: 792971
ITIS: 173767
МСОП: 63670
NCBI: 142486

Мулова черепаха мексиканська (Kinosternon hirtipes) — вид черепах з роду Американські мулові черепахи родини Мулові черепахи. Має 6 підвидів. Інша назва «жорстконога мулова черепаха».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 15,7—18,5 см. Спостерігається статевий диморфізм: самці більші за самиць. Голова середнього розміру. Кінчик верхньої щелепи витягнуто уперед. На носі розташовані трикутні, ромбоподібні або конусоподібні щитки. На підборідді є 3 пари вусиків. Карапакс овальний, опуклий. Має 1 кіль. У молодих особин помітно 3 кіля. Пластрон короткий і вузький, не повністю закриває карапакс. Самці мають увігнутий пластрон і хвіст з шипом.

Голова і шия забарвлені мінливо: від жовто—коричневого до чорного кольору зі смужками і цятками. Щелепи жовто—коричневі або сірі зі смужками темного кольору. Карапакс оливковий, світло—коричневий з темною облямівкою щитків або темний, майже чорний. Колір пластрона коливається від жовтого до коричневого з темною облямівкою щитків. Кінцівки і хвіст сірі, оливкові або коричневі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє різного роду водойми: озера, ставки, річки, що впадають в озера, тимчасові водойми. Зустрічається на висоті до 800–2600 м над рівнем моря. Здебільшого веде нічний спосіб життя, але бувають періоди денної активності. Ця черепаха більш водна, ніж інші черепахи її роду. У сплячку не впадає. Харчується комахами, хробаками, іншими безхребетними, земноводними, дрібною рибою.

Самиці стають статевозрілими у 6—8 років при довжині карапаксу 95—100 мм. Парування починається з пізнього травня до пізнього вересня. Відкладання яєць відбувається з раннього травня до вересня. Самиця відкладає 1—7 яєць еліптичної форми розміром 24,2—33,2х14,6—18,6 мм з тендітною шкаралупою. Інкубаційний період триває 196–201 днів. Новонароджені черепашенята з'являються з довжиною панцира 20—27 мм. Карапакс у них довгий коричневого кольору, пластрон — червоний або помаранчевий з темним центром. За сезон буває від 2 до 4 кладок.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на крайньому південному заході Техасу (США), північних районах Мексики по пустелі Чіуауа до Мехіко: штати Коауїла, Ґуанахуато, Халіско, Мехіко, Мічоакан, Морелос, Чіуауа, Дуранго, Сакатекас, Аґуаскальєнтес, Керетаро.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Kinosternon hirtipes hirtipes (14 см)
  • Kinosternon hirtipes chapalaense (15,2 см)
  • Kinosternon hirtipes magdalense (11,7)
  • Kinosternon hirtipes megacephalum (9,4 см)
  • Kinosternon hirtipes murrayi (18,5)
  • Kinosternon hirtipes tarascense (13,6)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Schilde, M. 2003. Family Kinosternidae. Reptilia (GB) (26): 16-21
  • Valverde, J. 2011. Die Schildkröten Mexikos. Reptilia (Münster) 16 (91): 16-23