Мурті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Мурті (санскр. मूर्ति) в індуїзмі — статуя або зображення певного бога або святого.

Як правило індуси вважають мурті гідними поклоніння лише після складного обряду, в ході якого певного бога або святого запрошують втілитися в мурті і почати приймати поклоніння.

Мурті використовується індусами, а також деякими буддистами, як об'єкт релігійного або медитативного зосередження. Поклоніння (пуджа) мурті рекомендоване і докладно описане в древньому тексті «Панчаратра».

Роль мурті в поклонінні[ред. | ред. код]

Мурті

Мурті зазвичай представляє певного бога, наприклад Шиву, Ґанешу, Вішну, Крішну або Калі. Традиційно мурті виготовляється згідно з приписами «Шилпа-шастри» з каменя, металу або дерева.[1] Якщо мурті виготовляється з металу, то часто використовується спеціальний сплав панчалога з п'яти металів.[2]Археологічні розкопки показали, що даний спосіб виготовлення мурті почав застосовуватися в Індії принаймні 3000 років тому.[3]

Після того мурті встановлюється брахманами-жерцями в особливій церемонії прана-пратіштга, під час якої певного бога запрошують втілиться в мурті.

Розвиток глибоких особових любовних стосунків з Богом у традиціях бгакті, як правило, включає поклоніння мурті. Проте деякі рухи індуїстів, такі як Ар'я-самадж, відкидають поклоніння мурті.

Деякі пояснюють, що присутність мурті в індуїстських храмах дає певну містичну форму спілкування з Богом. Згідно з Сатгуру Шивая Субрамуньясвамі:

Це подібно до спілкування з кимось по телефону. Ми не говоримо з телефоном, ми просто використовуємо телефон як засіб спілкування з іншою людиною. Без телефону, розмовляти з кимось, хто знаходиться на великій відстані, було б неможливо. Подібним же чином, без мурті в храмі, спілкуватися з Богом було б дуже важко.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hopkins, Thomas J. (1971). «The Hindu Religious Tradition». Belmont, California: Dickenson Publishing Company. p. 113
  2. The Lost-Wax Casting of Icons, Utensils, Bells, and Other Items in South India. Архів оригіналу за 12 травня 2008. Процитовано 25 травня 2008. 
  3. The Lost-Wax Casting of Icons, Utensils, Bells, and Other Items in South India [Архівовано 12 травня 2008 у Wayback Machine.]Archaeologists have excavated icons and idols proving that for the last 3,000 years, panchaloha (literally meaning an alloy of five metals) has been most widely used for making icons and idols.
  4. Satguru Sivaya Subramuniyaswami, «Ten Questions people ask About Hinduism …and ten terrific answers!» p. 7. Архів оригіналу за 11 квітня 2007. Процитовано 25 травня 2008. 

Посилання[ред. | ред. код]