Мусзавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мусзавр
Період існування: пізній тріас, 215–203 млн р. т.
Скам'янілий скелет молодої особини Mussaurus patagonicus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Sauropodomorpha
Родина: Mussauridae
Bonaparte & Vince, 1979
Рід: Мусзавр (Mussaurus)
Bonaparte & Vince, 1979
Типовий вид
Mussaurus patagonicus
Bonaparte & Vince, 1979
Вікісховище: Mussaurus

Мусзавр (лат. Mussaurus — «мишачий ящір») — рід травоїдних динозаврів, який відносять до групи прозавроподів. Мусзавр мешкав у пізньотріасовому періоді близько 215 мільйонів років тому на території сучасної південної Аргентини. До роду на сьогодні входить лише один вид Mussaurus patagonicus. Свою назву він отримав від того, що першими стали відомі ті рештки мусзавру, які належали дитинчатам. Скелети їх настільки малі, що легко поміщаються на долоні. Але на сьогодні були знайдені та описані частини скелетів дорослих особин[1], тому назва є неточною, адже дорослі сягали трьох метрів завдовжки й важили до 70 кг[2]. Аналіз анатомічних особливостей мусзавру засвідчив, що він має еволюційну спорідненість зі справжніми завроподами[3].

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Скам'янілості дитячих особин мусзавра знайшла у 1970-х роках експедиція аргентинського палеонтолога Хосе Бонапарте у Формації Ель Транквіло[en]. Там вчені виявили скам'янілі яйця та дитинчат, які додали розуміння репродуктивної стратегії мусзавра та інших завроподоморфних динозаврів.[3]. Перших дорослих особин мусзавра описали у 2013 році, хоч деякі з цих зразків були вперше описані ще у 1980 році та спочатку їх віднесли до роду Платеозавр[1].

Філогенія[ред. | ред. код]

До відкриття дорослих особин мусзавра було важко встановити його філогенетичну позицію. Але виявлення 3-х дорослих особин дало можливість зробити кладограму взаємовідносин цього роду з іншими платеозавридами (Plateosauria)[1]:

 Plateosauria 

Ruehleia

 Plateosauridae 

Unaysaurus

Plateosaurus engelhardti

Plateosaurus gracilis

Plateosaurus ingens

 Massopoda 
 Riojasauridae 

Eucnemesaurus

Riojasaurus

Ignavusaurus

Sarahsaurus

 Massospondylidae 

Coloradisaurus

Glacialisaurus

Lufengosaurus

Massospondylus

Adeopapposaurus

Leyesaurus

 Sauropodiformes 

Jingshanosaurus

 Anchisauria 

Anchisaurus

Seitaad

Yunnanosaurus

Mussaurus

Aardonyx

Leonerasaurus

 Melanorosauridae 

Camelotia

Melanorosaurus

 Sauropoda 

Blikanasaurus

Antetonitrus

Lessemsaurus

Gongxianosaurus

Isanosaurus

 Gravisauria 
 Vulcanodontidae 

Tazoudasaurus

Vulcanodon

 Eusauropoda 

Barapasaurus

Patagosaurus

Shunosaurus

Omeisaurus

Mamenchisaurus

Cetiosaurus

Neosauropoda


Особливості будови[ред. | ред. код]

Скам'янілості мусзавра знайшли в групі гнізд, які, як вважають, містили по декілька яєць. Скелети дитинчат мусзавра разом з хвостом досягали 20—37 см завдовжки, череп сягав всього 3 см. У міру дорослішання пропорції змінювались разом із масою тіла. Як це буває у динозаврів, підліткові мусзаври мали високі черепи з короткими мордами й великими очима[3]. Такі пропорції є спільними для багатьох завроподів, для яких характерним було піклування батьків протягом вразливих ранніх етапів життя молоді. Дорослі, ймовірно, мали довші морди та шиї, типові для більшості завроподоморфних.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Otero, A.; Pol, D. (2013). Postcranial anatomy and phylogenetic relationships of Mussaurus patagonicus (Dinosauria, Sauropodomorpha). Journal of Vertebrate Paleontology. 33 (5): 1138. doi:10.1080/02724634.2013.769444.
  2. Montague, Jeremy R. (2006). «Estimates of body size and geological time of origin for 612 dinosaur genera (Saurischia, Ornithischia)», Florida Scientist. 69(4): 243–257.
  3. а б в «Mussaurus.» In: Dodson, Peter & Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B. The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD. p. 40. ISBN 0-7853-0443-6.