Мустелові (підродина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мустелові
ласка (Mustela nivalis)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Мустелові (Mustelidae)
Підродина: Mustelinae
G. Fischer de Waldheim
Роди (за лат. абеткою)
  • Mustela (16 сучасних видів)
  • Neogale (4 сучасні види)
  • Вимерлі роди: Baranogale, Dinogale, Lartetictis, Legionarictis, Putorius, Tisisthenes
Вікісховище: Mustelinae

Мустелові (Mustelinae) — номінативна підродина ссавців родини мустелових (Musteidae) ряду хижих (Carnivora). Містить 2 сучасні роди й 20 сучасних видів.

Номенклатура[ред. | ред. код]

Типовим родом підродини є Мустела (Mustela). Оскільки в давні часи до складу роду Mustela включали кун (нині окремий рід Martes), які, відповідно, були найвідомішими представниками цієї родини, в літературі дотепер нерідко зберігається назва «куниця» для всіх мустел і назва «куницеві» для підродини Mustelinae і родини Mustelidae[1]. Ця поширена помилка суперечить здоровому глузду і тому, що куни останні принаймні 70–100 років розглядаються як окремий від Mustela рід[2]. Назва «горностаєві» пов'язана з назвою одного з видів центрального роду — Mustela erminea (горностай), проте є омонімом до назви однієї з родин метеликів[3]

Представники в Україні[ред. | ред. код]

До підродини входять види, добре відомі в Україні:

Біологічні особливості[ред. | ред. код]

Представники цієї групи — невеликі хижі з темним (бурим або чорним) хутром. У деяких видів забарвлення хутра смугасте або має інші узори.

Представники цієї підродини поширені майже по всьому світу і відсутні тільки в Австралії і Океанії, а також на Мадагаскарі та інших віддалених островах. Вони населяють різні середовища існування і живуть як на деревах, так і на землі (наприклад, горностай).

Література[ред. | ред. код]

  1. Загороднюк І. Роди звірів східноєвропейської фауни та їх українські назви. Частина 1. Загальні положення. Комахоїдні, кажани та хижі // Вісник Національного науково-природничого музею НАН України. — 2001. — Вип. 1. — С. 113–131 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 квітня 2022. Процитовано 26 квітня 2022.
  2. * Мигулін О. О. Звірі УРСР (матеріали до фауни). — Київ: Вид-во АН УРСР, 1938. — 426 с.
  3. див.: Категорія:Горностаєві молі.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • Абелєнцев В. I. Фауна України. Куницеві. — Київ: Наук. думка, 1968. — 280 с. — (Фауна України. Том 1: Ссавці. Вип. 2).