Мюльгайм-на-Рурі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мюльгайм)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мюльгайм-на-Рурі
Mülheim an der Ruhr
—  місто  —
Вигляд на річку Рур та центр міста
Вигляд на річку Рур та центр міста
Вигляд на річку Рур та центр міста
Прапор
Прапор
Герб Мюльгайм-на-Рурі }}}
Герб
Прізвисько: Місто на річці (нім. Stadt am Fluss)
Координати: 51°26′ пн. ш. 06°53′ сх. д. / 51.433° пн. ш. 6.883° сх. д. / 51.433; 6.883
Країна Німеччина
Федеральна земля Північний Рейн-Вестфалія
Уряд
 - обер-бургомістр Даґмар Мюленфельд
Площа
 - Повна 91,28 км²
Висота над р.м. 40 м 
Населення (31 грудня 2013 року)
 - Усього 166 640
 - Густота 1 826 осіб/км²
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
Поштові індекси 45468–45481
Телефонний код(и) +49 208
Вебсайт: www.muelheim-ruhr.de
Розташування Мюльгайм-на-Рурі
Мюльгайм-на-Рурі на мапі Німеччини
Мюльгайм-на-Рурі на мапі Німеччини
Мюльгайм-на-Рурі на мапі Північного Рейн-Вестфалії та округа Дюссельдорфа
Мюльгайм-на-Рурі на мапі Північного Рейн-Вестфалії та округа Дюссельдорфа
Мюльгайм-на-Рурі на мапі Північного Рейн-Вестфалії та округа Дюссельдорфа
Мапа

Мюльгайм-на-Рурі (нім. Mülheim an der Ruhr, Мюльгайм-ан-дер-Рур, Мюльгайм) — місто в Німеччині, на заході Рурського регіону в землі Північний Рейн-Вестфалія. Місто лежить на річці Рур між Дуйсбургом (західніше), Ессеном (східніше), Обергаузеном (північніше) та Ратінґеном (південніше), неподалік від Дюссельдорфу — столиці землі. Мюльгайм належить до однієї з найбільших міських агломерацій в світі — Рейнсько-Рурського регіону. В місті проживає близько 170 тисяч осіб на площі в 91 квадратний кілометр. Територія міста знаходиться на висотах від 26 до 153 метрів над рівнем моря.

Статус міста Мюльгайм отримав у 1808 році, але поселення на цьому місці виникло ще в ІХ столітті. З тих часів залишилася найдавніша історична пам'ятка міста епохи Каролінгів — замок Бройх (нім. Schloss Broich). Мюльгайм ще називають «містом на річці»: річка Рур протікає через самий центр міста, на його берегах розташовані також деякі з його районів. Загальна протяжність річки в межах міста 14 кілометрів. До того ж, за 12 кілометрів від центру Мюльгайму річка Рур впадає в іншу важливу річку — Рейн. Це робило Мюльгайм важливим містом для річкового судноплавства, особливо з 1780 року. Зручне транспортне розташування та розвиток промисловості в Рурському регіоні сприяли сильній індустріалізації Мюльгайму: в місті з'являлися шахти для видобування вугілля, сталеплавильні та текстильні заводи.

Із закриттям в 1966 році останньої шахти «Rosenblumendelle» Мюльгайм став першим великим містом Рурського регіону вільним від гірничодобувної промисловості. На зміну прийшли багато різноманітних компаній. Мюльгайм вважається німецькою столицею роздрібної торгівлі харчових продуктів, оскільки в місті знаходяться центральні офіси Aldi Süd та Tengelmann Group. Також в місті знаходиться завод з виробництва парових турбін компанії Siemens AG. Зараз, незважаючи на щільну заселеність (понад 1,8 тисяч людей на квадратний кілометр), 50 відсотків Мюльгайму відведено на зелені насадження, що робить його привабливим місцем для проживання між Дюссельдорфом та рештою Рурського регіону.

В Мюльгаймі розташовано дві установи Товариства імені Макса Планка відомого своїми науково-дослідницькими підрозділами: всесвітньовідомі інститут дослідження вугілля та інститут хімічного перетворення енергії імені Макса Планка. З 2009 року в Мюльгаймі з'явився вищий навчальний заклад Рур Вест.

Галерея[ред. | ред. код]

Панорама міста — вигляд на південь

Джерела[ред. | ред. код]