Мюонне нейтрино

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мюонне нейтрино
Склад: фундаментальна частинка
Родина: ферміони
Група: лептони
Покоління: друге
взаємодії: слабка,
гравітаційна
Відкрита: Леон Ледерман, Мелвін Шварц і Джек Стейнбергер (1962)
Символ: νμ
Маса: менше 0,28 еВ, але не нульова
Час життя: стабільні
Електричний заряд: 0
Спін: ½

Мюонне нейтрино (позначення — νμ) — елементарна частинка, один із трьох видів нейтрино. Разом із мюоном складає друге покоління лептонів[1].

Властивості[ред. | ред. код]

Імовірність виявлення різних типів нейтрино від спочатку випущеного мюонного нейтрино. Синій колір — мюонне нейтрино, чорний — електронне нейтрино, червоний — тау-нейтрино.

Як і інші типи нейтрино, мюонні нейтрино схильні до осциляцій. Таким чином, на деякій відстані від місця їхнього випромінювання ймовірність виявлення нейтрино інших типів періодично змінюється.

Відкриття[ред. | ред. код]

Гіпотезу про існування ще одного виду нейтрино (крім уже відомого електронного) запропоновано в 1940-х роках. Експериментально частинку виявила 1962 року група дослідників під керівництвом Леона Ледермана, Мелвіна Шварца та Джека Стейнбергера.[джерело?] 1988 року за це відкриття вчених нагороджено Нобелівською премією з фізики.

Можливий надсвітловий рух[ред. | ред. код]

Група дослідників, що працюють із детектором OPERA[en]MINOS[en], 2007[2][уточнити]), у найбільшій у світі лабораторії фізики ядерних досліджень ЦЕРН, опублікувала результати своїх вимірювань, з яких випливає, що мюонні нейтрино здатні рухатися швидше за світло[3]. Отримані результати фахівці піддали сумніву, оскільки вони не узгоджуються не тільки з теорією відносності, але й іншими експериментами з нейтрино[4]. 23 лютого 2012 року ЦЕРН повідомила, що колаборація OPERA виявила два фактори, які могли спричинити помилки вимірювання[5][6].

Проведені невдовзі, у березні 2012 року, незалежні вимірювання у тому ж тунелі надсвітлових швидкостей нейтрино не виявили[7] . У травні 2012 року OPERA провела низку контрольних експериментів і дійшла остаточного висновку, що причиною помилкового висновку про надсвітлову швидкість став технічний дефект (погано вставлений роз'єм оптичного кабелю)[8].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мюон. Мюонное нейтрино. Архів оригіналу за 15 листопада 2011. Процитовано 23 вересня 2011. 
  2. 2007 року аналогічний дослід проводився на детекторі MINOS, і також давав швидкість нейтрино вищу за швидкість світла приблизно на 0,005 % з достовірністю приблизно 70 %.
  3. Сенсация, опровергающая основы физики: зафиксировано превышение скорости света [Архівовано 2011-09-25 у Wayback Machine.] // newsru.com
  4. Эксперимент OPERA сообщает о наблюдении сверхсветовой скорости нейтрино [Архівовано 2012-09-25 у Wayback Machine.] // Элементы.ру, 23 сентября 2011
  5. OPERA experiment reports anomaly in flight time of neutrinos from CERN to Gran Sasso [Архівовано 2013-04-05 у Wayback Machine.] (англ.)
  6. Official statement [Архівовано 2012-04-11 у Wayback Machine.] (англ.)
  7. ICARUS Collaboration et al. Measurement of the neutrino velocity with the ICARUS detector at the CNGS beam. — Physics Letters B. — 2012. — Vol. 713 (18 липня). — P. 17–22.
  8. Эксперимент OPERA окончательно «закрыл» сверхсветовые нейтрино [Архівовано 2012-07-07 у Wayback Machine.].

Посилання[ред. | ред. код]