Мідяні буки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Мідяні буки»
«The Adventure of the Copper Beeches»
Жанр детектив і кримінальний жанрd
Форма роман і оповідання
Автор Артур Конан Дойл
Мова англійська
Опубліковано 1892 р.
Країна  Велика Британія
Ілюстратор Сідні Педжет
Цикл Пригоди Шерлока Холмса і Бібліографія Шерлока Холмса
Попередній твір Берилова діадема
Наступний твір Спогади Шерлока Холмса

CMNS: Цей твір у Вікісховищі
The Copper Beeches (1912).

«Мідяні́ бу́ки» — твір із серії «Пригоди Шерлока Холмса» Артура Конана Дойля. Вперше опубліковано в журналі Strand Magazine у червні 1892 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Віолет Гантер під час візиту у детектива

До Шерлока Холмса звертається за допомогою молода дівчина, міс Віолет Гантер, яка самостійно заробляє на життя, працюючи гувернанткою. Їй надходить надзвичайно вигідна пропозиція від однієї родини, що живе в заміському маєтку «Мідяні буки». Через скрутне фінансове становище вона змушена прийняти цю пропозицію. За щедру плату вона повинна виконувати ряд досить дивних прохань своїх наймачів, містера та місіс Рукасл, зокрема, змінити свою зачіску і в певні години сидіти спиною до вікна на веранді, слухати історії містера Рукасла та сміятись при цьому та ще й носити чужий одяг. Вона помічає, що під час цього процесу хазяїни дивляться з певною тривогою у вікно. Наступного разу молодиця бере з собою дзеркало, їй вдається побачити, що під час її читання за нею спостерігає хлопець. Господар та господиня, побачивши це, дуже занепокоїлися та посварили її. Одного дня дівчина помічає що в зачинене крило будинку постійно навідується господар, несучи з собою невелику торбинку. Дівчина підозрює, що справа нечиста, й просить допомоги у детектива.

Вотсон рятує містера Рукасла від його мастифа

У результаті розслідування стає відомо, що в забороненому крилі переховують доньку Рукаслів, Алісу. Віолет Гантер, сидячи на веранді, насправді зображує Алісу, щоб переконати невідомого на дорозі, нібито Аліса живе нормальним життям у колі родини. Одного разу, коли містер Рукасл був у нетверезому стані, гувернантка забирає в нього ключі і разом з Холмсом заходять у заборонене крило. Кімната, де перебувала Аліса, виявляється порожньою. Прибігає господар, він подумав, що це Холмс щось зробив з його донькою, і спускає на нього пса-мастифа. Пес накидається на свого господаря, поранивши його.

Наречений (невідомий з вулиці) разом з Алісою (яка, до речі, була падчеркою місіс Рукасл, бо її мати померла) тікають та таємно одружуються. Містер Рукасл стає інвалідом. Віолет Гантер влаштовується в школу для дівчаток.

Посилання[ред. | ред. код]