Міжамериканський суд з прав людини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжамериканський суд з прав людини
Тип Міжнародний трибунал[1][2]
Засновано 1979
Штаб-квартира Сан-Хосе
Вебсайт: corteidh.or.cr

CMNS: Міжамериканський суд з прав людини у Вікісховищі

Міжамериканський суд з прав людини (англ. Inter-American Court of Human Rights, ісп. Corte Interamericana de Derechos Humanos) — один із двох органів (разом з Міжамериканською комісією з прав людини), які становлять механізм контролю за виконанням зобов'язань держав — учасниць Американської конвенції з прав людини 1969 (Пакт Сан-Хосе 1969), яка набула чинності 1978 р. Функції зазначених органів переважно запозичені із Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Суд діє від 1979 р. Офіційні мови суду — (ісп.) та (англ.). Місцеперебування — м. Сан-Хосе (Коста-Рика).

Міжамериканський суд з прав людини розглядає спори, які пройшли аналогічну процедуру в Міжамериканській комісії з прав людини. Перше рішення Міжамериканський суд прийняв у 1988 році, а загалом до середини 90-х років він прийняв менше ніж десять рішень.

Міжамериканський суд з прав людини (разом зі згаданою комісією) діє в рамках Організації американських держав.

Повноваження суду[ред. | ред. код]

Право звернення до суду мають держави — сторони спору і Комісія. До цієї установи можуть також звертатися зі скаргою будь-які фізичні особи, групи осіб або недержавні організації. При цьому обов'язковим є визнання державами — учасницями Американської Конвенції 1969 р. юрисдикції суду (щодо них) по тлумаченню і застосуванню положень Конвенції при виявленні в державах — учасницях Конвенції порушень прав і свобод людини, які підпадають під її захист.

Суд приймає рішення про:

  1. виправлення ситуації,
  2. відновлення порушених прав і свобод
  3. виплату компенсації.

Має право на прохання держав — членів ОАД консультувати їх з питань тлумачення Конвенції 1969 р. та інших договорів з прав людини в американських державах. Консультації надаються також органам ОАД. Суд звітує про свою роботу щорічно на сесії Генеральній асамблеї ОАД. У доповіді окремо повинні наводитися випадки, коли та чи інша держава не виконала рішення Міжамериканського суду з прав людини.

Склад суду[ред. | ред. код]

Суд складається з семи суддів — громадян країн Організації американських держав (ОАД). Держави — члени ОАД (крім Антигуа і Барбуди, Багамських Островів, Белізу, Гаяни, Канади, Перу, Сент-Вінсент і Гренадин, Сент-Кіттс і Невісу, Сент-Люсії та США) визнають юрисдикцію суду. Судді діють самостійно, а не як представники своїх держав. У складі суду не може бути двох громадян однієї і тієї ж держави. Строк повноважень — шість років. Судді обирають зі свого складу президента і віце-президента суду.

Name State Position Term
Diego García Sayán Перу Перу Президент 2010-2015
Leonardo A. Franco Аргентина Аргентина Віце-президент 2007-2013
Manuel E. Ventura Robles Коста-Рика Коста-Рика Суддя 2010-2015
Margarette May Macaulay Ямайка Ямайка Суддя 2007-2013
Rhadys Abreu-Blondet Домініканська Республіка Домініканська Республіка Суддя 2007-2013
Alberto Pérez Pérez Уругвай Уругвай Суддя 2010-2016
Eduardo Vio Grossi Чилі Чилі Суддя 2010-2016

Результати діяльності[ред. | ред. код]

Міжамериканський суд наразі не здійснив значного впливу на формування регіональних стандартів прав людини. За 40 років свого існування розглянув трохи більше десяти справ. Проте протягом останнього десятиліття ситуація потроху змінюється.

Відповідна комісія вживає заходів до досягнення дружнього врегулювання, а якщо цього не вдається досягти, — вона ухвалює висновок у справі. Ці висновки мають велику моральну вагу і, як правило, враховуються державами, обвинувачуваними в порушеннях прав людини.

Діяльність цих органів на практиці виявилася неефективною, що пояснюється, головним чином, певною нестабільністю та характером політичних режимів в ряді держав цього регіону.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]