Мінаш Сіма Ісаакович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мінаш Сіма Ісаакович
Народився 17 (29) грудня 1877
Мелітополь, Таврійська губернія, Російська імперія
Помер вересень 1945 (67 років)
Іран
Країна  Російська імперія
Діяльність архітектор, художник
Alma mater Інститут цивільних інженерівd (1902)
Напрямок неокласицизм і архітектура модерну

Сіма Ісаакович Мінаш (нар. 17 грудня 1877(18771217), Мелітопольпом. 1945, Іран) — російський цивільний інженер, архітектор, караїм за походженням.

Був одружений на Фані Мінаш, кримській караїмці, все життя прожила з ним і яка померла в Персії (Іран). Сіма Мінаш писав маслом. У Празі, у приватній колекції Хорлінгерів-Петру, зберігаються парадні портрети членів цієї сім'ї роботи С. Мінаша. Його дочка — Женя стала відомою художницею, засновником жіночого союзу художниць Франції.

У 1895 р. закінчив Мелітопольське реальне училище з атестатом 1-й ст. і у 1902 р. в Петербурзі — Інститут цивільних інженерів із золотою медаллю і з написом в актовому залі золотими літерами на мармуровій дошці. Після закінчення Інституту C. І. Мінаш оселився в Петербурзі.

Під час громадянської війни родина залишила Росію; кілька місяців прожила в Константинополі. У 1917 р. Сіма Ісаакович приїхав до Парижа.

Мінаш винайшов особливий будівельний матеріал з очерету, так званий «муралей», який замінює цеглу. З нього дуже швидко споруджуються переносні (з американського способу) будівлі. С. І. Мінаш відомий ще своїми науковими статтями, які він поміщав у періодичному виданні архітекторів-інженерів у Петербурзі.

Посилання[ред. | ред. код]