Герман Мінковський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мінковський Герман)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герман Мінковський
нім. Hermann Minkowski
Народився 22 червня 1864(1864-06-22)
Алексота, Польща
Помер 12 січня 1909(1909-01-12) (44 роки)
Геттінген, Німеччина
·апендицит
Поховання Цвинтар Геерштрассеd[1]
Місце проживання Королівство Пруссія
Країна  Королівство Пруссія
Діяльність фізик, математик, викладач університету
Alma mater Кенігсберзький університет
Галузь математика
Заклад Геттінгенський університет
Науковий ступінь доктор філософії (30 липня 1885)
Вчителі Ернст Едуард Куммер
Леопольд Кронекер
Карл Веєрштрасс
Герман фон Гельмгольц
Густав Роберт Кірхгоф і Вольдемар Фогт
Відомі учні Альберт Ейнштейн
Вальтер Рітц
Аспіранти, докторанти Костянтин Каратеодорі
Денеш Кеніг
Louis Kollrosd
Theodor Laumannd[2]
Paul August Ludwig Wernicked[2]
Albert Winkd[2]
Elijah Swiftd[2]
Членство Геттінгенська академія наук
Відомий завдяки: простір Мінковського, функціонал Мінковського
Брати, сестри Oskar Minkowskid
Max Minkowskid
У шлюбі з Guste Minkowskid
Нагороди
Автограф

Висловлювання у Вікіцитатах
CMNS: Герман Мінковський у Вікісховищі

Ге́рман Мінко́вський (лит. Hermanas Minkovskis, нім. Hermann Minkowski; 22 червня 1864, Алексотас — 12 січня 1909, Геттінген, Німеччина) — німецький математик, що розробив геометричну теорію чисел і використав методи геометрії для розв'язку складних задач в області теорії чисел, математичної фізики і теорії відносності.

Біографія[ред. | ред. код]

Герман Мінковський родився в Алексотах (передмісті Каунаса в Литві, що у той час входили до складу Мінської губернії Російської імперії в єврейський сім'ї німецького та польського походження. Вчився в Німеччині в Університетах Берліна і Кенігсберга, де в 1885 році під керівництвом Фердинанда фон Ліндемана здобув докторський ступінь. Ще студентом в 1883 році був нагороджений Математичною премією Французької академії наук за свій рукопис з теорії квадратичних форм. Став членом Геттінгенської академії наук. Мінковський викладав в Геттінгенському університеті, в університетах Бонна, Кенігсберга і Цюриха. У Цюриху він був одним з вчителів Ейнштейна.

Мінковський досліджував арифметику квадратичних форм, особливо дотично n змінних, і його дослідження в цій області привели його до відкриття деяких геометричних властивостей в n-мірному просторі. У 1896 році він представив свою геометрію чисел — геометричний метод вирішення завдань в теорії чисел.

У 1902 році він став викладати на математичному факультеті Геттінгена і став одним з близьких колег Давида Гільберта, якого він вперше зустрів в Кенігсберзі. Одним з його студентів там був Костянтин Каратеодорі.

У 1907 році Мінковський припустив, що спеціальна теорія відносності, сформульована Ейнштейном і заснована на раніших роботах Лоренца і Пуанкаре, краще всього може бути описана в чотиривимірному просторі (відомому зараз як простір Мінковського), в якому час і простір є не різна суть, а є вимірюваннями простору-часу, і в яке добре вписується геометрія Лоренца спеціальної теорії відносності. Це припущення допомогло Ейнштейнові у формулюванні загальної теорії відносності.

У 1909 Мінковський раптово помер від апендициту в Геттінгені. У нього був брат — Оскар Мінковський — відомий лікар і дослідник.

На честь Германа Мінковського названий астероїд 12493 Мінковський. Кратер Мінковський на Місяці названий на честь Германа Мінковського і Рудольфа Мінковського.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вікісховище — 2004.
  2. а б в г Математичний генеалогічний проєкт — 1997.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Max Born. Erinnerungen an Hermann Minkowski zur Wiederkehr seines 50. Todestages, Die Naturwissenschaften, Band 46, 1959, S. 500–505
  • Leo Corry. Hermann Minkowski and the postulate of relativity, Arch. Hist. Exact Sci., Band 51, 1997, S. 273–314
  • David Hilbert Hermann Minkowski, Mathematische Annalen, Band 68, 1910, S. 445–471 (wieder abgedruckt in Hilberts Gesammelten Abhandlungen, Band 3)
  • L. Pyenson. Hermann Minkowski and Einstein's Special Theory of Relativity: With an appendix of Minkowski's Funktionentheorie manuscript, Arch. History Exact Sciences, Band 17, 1977, S. 71–95
  • David Rowe. A look back at Minkowski´s Cologne Lecture "Raum und Zeit", Mathematical Intelligencer, 2009, Nr. 2
  • Joachim Schwermer. Räumliche Anschauung und minima positiver quadratischer Formen. Zur Habilitation von Hermann Minkowski 1887 in Bonn. Jahresbericht DMV, Band 93, 1991, S. 49–105
  • Scott Walter. Minkowski, Mathematicians and the mathematical theory of relativity, in Hubert Goenner[de] u. a. The expanding world of general relativity, Einstein Studies, Band 7, Birkhäuser 1999
  • Scott Walter. Hermann Minkowskis approach to physics, Mathematische Semesterberichte 55, 2008, S. 213–235

Посилання[ред. | ред. код]