Eagle Station (група метеоритів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Міні-група «Eagle Station»)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Eagle Station
— Група —
Метеорит Eagle Station, базовий екземпляр із цієї групи.
Тип Кам'яно-залізний
Клас Паласити
Склад Метеоритне залізо, силікати
Загальна к-сть зразків 5

Група «Eagle Station» (міжнародне скорочення — PES — від англ. Pallasite Eagle Station) — це збірка екземплярів паласитових метеоритів, які не можуть бути віднесені до жодної з інших визначених груп паласитів. У класифікації метеоритів вважається, що окрему повноцінну групу можна утворити, коли існує принаймні п'ять схожих між собою за певними ознаками метеоритів[1]. Станом на 2020 рік виявлено лише 5 таких метеоритів, чого якраз достатньо для утворення окремої повноцінної групи паласитів[2].

Назва та історія[ред. | ред. код]

Група «Eagle Station» отримала свою назву від першого представника, типового для неї — метеорита Eagle Station. А цей метеорит, у свою чергу, отримав назву від містечка, поблизу якого він був виявлений — Ігл-Стейшн, округ Керролл, штат Кентуккі[3].

Опис[ред. | ред. код]

Метеорити з групи «Eagle Station» мають композицію, подібну до композиції паласитів основної групи (PMG). Основна відмінність цієї групи від основної полягає в тому, що олівін у складі метеоритів, які входять до неї, містить більше заліза та кальцію. Крім того, група має відмінний маркер ізотопів кисню[1].

Натомість метеоритне залізо у метеоритах цієї групи є подібним до заліза у складі залізних метеоритів групи IIF. Це може свідчити про те, що група «Eagle Station» та група IIF були сформовані неподалік одна від одної в сонячній туманності[1].

Батьківське тіло[ред. | ред. код]

Залишкові елементи у фосфатах у складі метеоритів групи «Eagle Station» відрізняються від елементів, типових для інших паласитів. Вважається, що більшість паласитів походять із магматичного матеріалу на межі ядро-мантія. Залишкові елементи свідчать про те, що група «Eagle Station», ймовірно, походить зі значно менших глибин спільного для всіх паласитів батьківського тіла[4].

Відомі зразки[ред. | ред. код]

Досі було знайдено лише п'ять екземплярів, які належать до цієї групи:[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в (англ.)D.S. Lauretta, H.Y. McSween, Jr., editors ; foreword by Richard P. Binze; M. K. Weisberg; T. J. McCoy, A. N. Krot (2006). Systematics and Evaluation of Meteorite Classification. Meteorites and the early solar system II (PDF). Tucson: University of Arizona Press. с. 19—52. ISBN 978-0816525621. Архів оригіналу (PDF) за 8 серпня 2017. Процитовано 15-12-2012.
  2. а б (англ.)Meteoritical Bulletin Database. Meteoritical Society.
  3. (англ.)Eagle Station. Meteoritical Bulletin Database. The Meteoritical Society.
  4. (англ.)Davis, Andrew M.; Olsen, Edward J. (17-10-1991). Phosphates in pallasite meteorites as probes of mantle processes in small planetary bodies. Nature. 353 (6345): 637—640. doi:10.1038/353637a0.