Містер Піткін у тилу ворога

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Містер Піткін у тилу ворога
англ. The Square Peg
Жанр кінокомедія
Режисер Джон Педді Карстерс
Продюсер Hugh Stewartd
Сценарист Джек Дейвісd
У головних
ролях
Норман Віздом
Едвард Чепмен
Онор Блекман
Оператор Jack E. Coxd
Композитор Філіп Грін
Кінокомпанія Rank Organisation
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 85 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 1958
IMDb ID 0052233
Наступний Follow a Stard

«Містер Піткін у тилу ворога» (англ. The Square Peg) — британська кінокомедія 1958 року режисера Джона Педді Карстейрса (John Paddy Carstairs) з серії про пригоди солдата Нормана Піткіна (Норман Віздом). Назва картини погодить від англійського фразеологізму «A square peg in a round hole» (Квадратний кілочок у круглу дірку) — тобто людина не на своєму місці. У цьому фільмі Норман Віздом грає дві різні ролі: людину, яка ремонтує дороги і нацистського генерала Шрайбера. Фільм можна дивитися дітям будь-якого віку.

Сюжет[ред. | ред. код]

Друга світова війна. Землекоп містер Піткін мав броню, оскільки працював на дорожніх роботах для армії, але постійно дошкуляв військовому начальству, яке вирішило від нього позбутися, відправивши в армію разом з його начальником інженером Ґрімсдейлом. Під час своєї поїздки на базу вони переплутали вантажівки і сіли до парашутистів, які повинні були висадитися у Франції, у тилу німців.

Після приземлення, нічого не підозрюючи вони починають дорожні роботи на окупованій німцями території. Піткін вирішив піти до найближчого села купити харчів. Він заходить прямісінько до кафе, яке виявляється штаб-квартирою французького Опору. На стіні висить зображення німецького генерала, який дуже подібний до Піткіна. Тому його заманюють до підвалу, де пробують вбити, але виявляється, що він англійський солдат.

Тим часом Ґрімсдейла арештують на місці ремонтних робіт. Німецький генерал вважає що він керівник французького Опору, в той час як Ґрімсдейл думає, що генерал це перебраний Піткін. Щоб арештувати Піткіна в кафе, туди виїжджає цілий загін озброєних німців, який арештує практично всіх членів Опору, але Піткін завчасно вислизнув.

Арештованим членам Опору і містеру Ґрімсдейлові загрожує розстріл. Піткін не може цього ніяк допустити і вирішує їх врятувати використавши свою подібність до німецького генерала.

Після війни за заслуги Піткіна призначають мером міста, і тепер він стає начальником містера Ґрімсдейла.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Норман Віздом Норман Піткін/генерал Шрайбер Норман Піткін/генерал Шрайбер
Чепмен Едвард містер Ґрімсдейл містер Ґрімсдейл начальник Піткіна
Онор Блекман Леслі Картленд сержант Леслі Картленд
Кемпбелл Сінгер Лодер сержант Лодер
Хоті Джекс Гретхен співачка Гретхен
Брайан Уорт Анрі Леблан Анрі Леблан командир Опору
Олівер Рід Ед Ед

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]