Містечко Аріччя неподалік Рима

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лебедєв Михайло Іванович
Містечко Аріччя неподалік Риму, 1836 рік
Полотно, олія. 54 × 44
Державний Російський музей, Санкт-Петербург

Містечко Аріччя неподалік Риму (рос. Аричча близ Рима) — пейзаж в італійській провінції, котрий створив російський художник Лебедєв Михайло Іванович (1811—1837)[1] незадовго до передчасної смерті.

Опис твору[ред. | ред. код]

На передньому плані картини — могутній дуб і невелика галявина з розквітлими червоними маками. Стежкою повз дуба йде молода італійка в червоній сукні. Аби не гаяти часу даремно, навіть в дорозі вона пряде нитки. За дівчиною величний пагорб з деревами. На верхівці пагорба — барокова церква Санта-Мария-дель-Асунсьоне, котру вибудували в провінційному поселенні Аріччя за проектом римського архітектора і скульптора Лоренцо Берніні[2]. Аріччя і на початку 19 століття залишалась маленьким поселенням, розташованим між містами Немі та Альбано[2]. Художник старанно передав в картині ясний і спекотний день.

Варіанти і провенанс[ред. | ред. код]

Створенню закінченого варіанта передували ретельний малюнок краєвида та декілька варіантів з тою же назвою. Попередні варіанти збережені і зберігаються в Москві (Третьяковська галерея) і у Самарі в художньому музеї[1].

Картина 1836 року була в збірках петербурзької академії мистецтв, звідки ще 1897 року передана у новостворений Російський музей, ставши серед перших його експонатів[1].

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Государственный Русский музей. Живопись. Каталог». Ленинград, «Аврора», 1980, с. 176

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в «Государственный Русский музей. Живопись. Каталог». Ленинград, «Аврора», 1980, с. 176
  2. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 27 квітня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Див. також[ред. | ред. код]