Мі-38

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мі-38
Тип середній багатоцільовий вертоліт
Розробник Московський вертолітний завод імені М. Л. Міля
Виробник Московський вертолітний завод імені М. Л. Міля
Перший політ 22 грудня 2003
Виготовлено 4

CMNS: Мі-38 у Вікісховищі

Мі-38 — російський багатоцільовий вертоліт середньої дальності. Початок серійного виробництва Мі-38 заплановано на 2015 рік. Серійне виробництво буде здійснюватися на Казанському вертолітному заводі.

Історія створення і виробництва[ред. | ред. код]

Мі-38 спроектований для заміни парку вертольотів Мі-8 і Мі-17. Спочатку машина проектувалася для сертифікації та продажу на західному ринку, тому Мі-38 має багато прогресивних особливостей, таких як: скляна кабіна для двох пілотів, електрична система управління і широке використання композитних матеріалів, в тому числі в несучому і хвостовому гвинтах. Первісна силова установка складається з двох турбовальних двигунів Климова ТБ-7-117В потужністю на валу 1753 квт (2350 к.с.), Однак можуть бути встановлені двигуни PW127TS компанії «Пратт енд Уїтні Кенада». Розроблено кілька варіантів Мі-38, включаючи військовий допоміжний і спеціальний, пасажирський на 32 пасажири, спеціалізований вантажний з тросовим буксируванням, санітарний і варіант для повітряного спостереження.

Світові рекорди[ред. | ред. код]

Мі-38 на авіасалоні МАКС
  • На XIV чемпіонаті з вертолітного спорту, який проходив з 22 по 26 серпня 2012 року на підмосковному аеродромі, льотчики-випробувачі Московського вертолітного заводу на Мі-38 подолали висоту в 8600 метрів і встановили новий світовий рекорд висоти в класі E-1h, категорія FAI для вертольотів злітною масою від 10 до 20 тонн.

Примітки[ред. | ред. код]