КНВО «Форт»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з НВО «Форт»)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казенне науково-виробниче об’єднання «ФОРТ» МВС України
Тип Державне підприємство
Форма власності державне підприємство
Галузь машинобудування
Спеціалізація розробка та виробництво стрілецької зброї та спецзасобів
Засновано 24 січня 1991 р.
Штаб-квартира Україна Україна, Вінниця, вул. Сергія Зулінського, 48
Ключові особи Полковник Рудніцький Вадим Станіславович — Директор підприємства[1]
Продукція травматична зброя, бойова зброя, боєприпаси, спорядження
Виторг невідомо
Операційний прибуток (EBIT) невідомо
Чистий прибуток невідомо
Власник(и) МВС України
Співробітники понад 600 осіб
Офіційний вебсайт

Казенне науково-виробниче об'єднання «ФОРТ» МВС України (англ. Research and Production Company «Fort» of the Ministry of Interior of Ukraine) — провідне державне підприємство України, яке спеціалізується на розробці та виробництві вогнепальної зброї та різних спецзасобів для співробітників правоохоронних органів та інших силових структур[2][3].

Історія[ред. | ред. код]

КП «НВО „Форт“ МВС України»

1990-ті[ред. | ред. код]

НВО «Форт» засноване 24 січня 1991[4] року та безпосередньо пов'язана з діяльністю правоохоронних органів. Саме тоді для розробки і впровадження у виробництво засобів особистого захисту для співробітників органів внутрішніх справ на базі спеціального відділення УВС Вінницької області з виробництва спецзасобів було організовано державне спеціалізоване мале науково-виробниче підприємство «Форт»[5].

1994 року з метою укріплення наукової, конструкторсько-технологічної та дослідно-експериментальної бази для розробки та виробництва вітчизняної вогнепальної зброї та спецзасобів за рішенням уряду на баланс МНВО «Форт» був переданий Вінницький науково-дослідний приладобудівний завод і таким чином утворено Науково-виробниче об'єднання «Форт» МВС України[5].

Звертаючи увагу на важливість завдань, які стоять перед об'єднанням, 1998 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення про надання підприємству статусу казенного[5].

Наприкінці березня 1998 року НВО відкрило перший і поки єдиний в Україні цех із серійного виробництва стрілецької зброї. На церемонії відкриття офіційні особи тоді заявили, що Україна прорвала кільце ізоляції з випуску серійної стрілецької зброї. Підприємство спроможне випускати короткоствольні пістолети «Форт»[6][7][8]. Цього ж року було розпочате виробництво першого пістолета підприємства Форт-12, що розроблений на базі чеських пістолетів ČZ-75 та ČZ-83. Для виробництва пістолета з Чехії було доставлено необхідне для цього обладнання[9].

У лютому 1999 року тодішній міністр внутрішніх справ України, генерал Юрій Кравченко, повідомив, що незначна партія пістолетів Форт-12 була доставлена до Казахстану, Міністерство внутрішніх справ якої ухвалило рішення щодо прийняття цих пістолетів на озброєння[10].

2000-ті[ред. | ред. код]

У жовтні 2000 року «Форт» уклав угоду на постачання партії своїх пістолетів в Узбекистан[11].

2002 року в НВО «Форт» з'явився власний ствол. Раніше стволи для пістолетів Форт постачала чеська фірма Česká Zbrojovka, але, використовуючи технології електрошлакового переплаву, підприємство завершило роботу над створенням стволів власного виробництва[6][7][8].

2003 року НВО почало проводити агресивну маркетингову політику входження на міжнародні ринки[12].

До 2004 року об'єми продаваних партій українських пістолетів «Форт» збільшилася до 500 одиниць[13].

До XXVIII Олімпійських ігор, що відбулися в серпні 2004 року, афінських полісменів, які підтримували спокій у місті, «Форт» забезпечив наручниками та гумовими палицями[14].

Наказом МВС України від 25 грудня 2008 року підприємству «Форт» було доручено приступити до виготовлення і постачання номерних знаків. 11 лютого 2009 року МВС уклало з НВО «Форт» угоду[15].

2010-ті[ред. | ред. код]

26 жовтня 2010 року прем'єр-міністр Микола Азаров з робочою поїздкою відвідав Науково-виробниче об'єднання «Форт» та під час зустрічі з його представниками заявив, що уряд вивчить можливість впровадження постійного держзамовлення на зброю та спецзасоби, зокрема, він уточнив, що «Форт» має значні перспективи для розвитку[16].

Згідно з постановою від 27 жовтня 2010 року № 1040 Кабінет Міністрів України виділив на безповоротній основі 19,3 млн грн. для придбання виробничої лінії та налагодження на базі казенного «Науково-виробничого об'єднання „Форт“ МВС України» виробництва деталей зброї за МІМ-технологіями інжекційного формування металевих порошків[17][18].

У листопаді 2010 року Науково-виробниче об'єднання «Форт» перемогло у тендері, оголошеному МВС на закупівлю всіх модифікацій транзитних номерних знаків, і отримав замовлення на поставку 1,157 млн одиниць 2011 року на загальну суму 133 млн. 696 тис. 338 грн[15][19][20].

12 листопада 2010 року державний «Ощадбанк» у зв'язку з черговим нападом на одне з своїх відділень вирішив купити у КП «НВО „Форт“ МВС України» 121 пістолет Форт-17 і 23,95 тис. патронів[21].

2011 року об'єднання «Форт» виграло тендер на поставку 327 пістолетів Форт і 41,75 тис. патронів типу ПМ, що оголошений державним «Ощадбанком». Договір з закупки був підписаний 19 квітня цього ж року. Вартість договору становить 867,639 тис. грн[22].

Міністерство внутрішніх справ за результатами тендерів 8 липня 2011 року уклало угоду з «Фортом» на закупівлю 336 одиниць вогнепальної зброї (164 пістолетів Форт-21, з них 54 з глушниками; 100 пістолетів Форт-17-05 у комплекті з футляром; 51 пістолетів-кулеметів Форт-224, з них 27 з глушниками; 7 штурмових гвинтівок Форт-221; 7 кулеметів Форт-401 і 7 помпових рушниць Форт-500). Вартість закупівлі склала 6,23 млн грн[23][24].

ПАТ «Укргідроенерго» придбало 118 пістолетів моделі Форт-17 для підрозділів воєнізованої охорони згідно з проведеного тендеру, переможцем якого стало НВО «Форт». Ціна зброї становить 326 388 тис. грн. (з ПДВ)[25].

З 2011 року МВС купувало номерні знаки транспортних засобів за процедурою закупівлі в одного учасника — у КНВО «Форт», оскільки у підприємства є патент на промисловий зразок «знак номерний транспортних засобів». Патентом «Форт» володіє з кінця 2010 року. Власником патента, окрім державного КНВО «Форт», є польська компанія «УТАЛ», засновниками якої є поляки Яцек Войцеховський, Манфред Гєбл, Яцек Белецький, а згодом також німецька фірма FirmaErichUtschAG, що займається, зокрема, виготовленням номерів та обладнання для цього процесу[26].

Після призначення харків'янина Арсена Авакова міністром МВС, патент з невідомих причин було передано саме харківському «Світлофору»[27], і 2014 року «Форт» уклав ліцензійний договір із харківським ТОВ «Світлофор», яким надав останньому право користуватися патентом.[26] Саме ж підприємство МВС повідомило Міністерство, що не буде брати участь в процедурах закупівель щодо поставок номерних знаків для потреб МВС. Відтак тепер МВС купує номерні знаки в цієї фірми.[26][28]

В 2018 році служба воєнізованої охорони «Південно-Західної залізниці» закупила партію вогнепальної зброї — штурмові гвинтівки, пістолети-кулемети та пістолети у КНВО «Форт» на 2,6 млн грн.[29]

В 2018 році було налагоджено лінію повного циклу виробництва набоїв для пістолетів калібрів 9×18 мм та 9×19 мм. Цим передбачається повністю задовольнити потреби у цих набоях підрозділів, які входять до структури МВС України, а в подальшому, можливо, експортувати. Запуск нової виробничої лінії став можливим після виділення за підтримки уряду та Мінекономіки майже 69 млн гривень. За них було придбано обладнання різних світових виробників (США, Чехія, Польща Туреччина). На момент запуску ці виробничі лінії мають змогу виготовляти стрілецькі боєприпаси таких калібрів для пістолетів у двохзмінному режимі загальною кількістю 14 млн штук на рік. Планується, що згодом на підприємстві буде налагоджено й лінію виробництва боєприпасів для стрілецької автоматичної зброї у калібрах від 5,45 мм до 14,5 мм.[30]

2020-ті[ред. | ред. код]

У листопаді 2021 року у військовій частині 3008 Національної гвардії України був створений підрозділ з охорони важливих об'єктів. Його сформували для військової охорони казенного науково-виробничого об'єднання «Форт» МВС України[31].

Інциденти[ред. | ред. код]

У квітні 2019 року іракські прикордонники вилучили 1033 пістолетів «Форт-19» українського виробництва калібром 9×19-мм, що були завезені в країну як контрабанда[32][33][34][35].

Наприкінці березня 2020 року Служба безпеки України повідомила про виявлені нею правопорушення у виробничому об'єднанні. Так, СБУ підозрює колишнє керівництво КНВО «Форт» розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах. За версією слідчих посадовці імпортували із-за кордону верстати на 1,7 мільйона доларів США, що фактично виявилися металобрухтом. Дії посадовців призвели до зриву низки поставок дефіцитних боєприпасів для потреб військових формувань України. Спецслужби встановили, що керівництво об'єднання підписало заздалегідь збитковий договір із закордонним постачальником. Як наслідок, до країни було імпортовано несправне та невідповідне умовам контракту обладнання. Більшість із завезених верстатів були виготовлені ще у 20-х роках минулого століття та не призначені для виготовлення патронів необхідного калібру[36][37].

Діяльність[ред. | ред. код]

Сьогодні на підприємстві працює понад 600 досвідчених фахівців, виробництво обладнане високоточними обробними центрами, сучасною комп'ютерною технікою, впроваджуються найсучасніші технології[5]. Робота науково-виробничого об'єднання охоплює одразу декілька напрямів, найголовніший з них стосується розробки високих технологій у виготовленні стрілецької зброї, зокрема, йдеться про програмне забезпечення балістичного проектування, комп'ютерна методика реєстрації об'єктів, метод хіміко-термічної обробки деталей, що дозволяє використовувати фортівські пістолети у складних кліматичних умовах[38].

Цех із виробництва пістолетів НВО «Форт» — єдине місце в країні, де виробляється зброя у будь-яких значних кількостях. У цей час основним продуктом цього підприємства є сімейство самозарядних пістолетів Форт, що відрізняються калібром, місткістю магазина та довжиною ствола[39]. А також на підприємстві створено єдину в Україні експериментальну лабораторію для випробувань зброї[38][40].

Упродовж свого існування підприємство значно розширило асортимент своєї продукції. Тепер НВО «Форт» МВС України займається розробкою та виробництвом стрілецької зброї та боєприпасів, крім того, значну частину випущеної продукції складає травматична зброя для цивільного ринку[41].

Міжнародна кооперація[ред. | ред. код]

«Форт» налагодив також спільне виробництво пістолетів за ізраїльською ліцензією. При цьому 60 % комплектуючих виготовляється в Україні, 40 % — імпортуються з Ізраїлю. Крім того, підприємство почало зборку автоматів серії Форт-221, Форт-222, Форт-223, Форт-224 на базі ізраїльської штурмової гвинтівки TAR-21[3].

Основна частина продукції підприємства (2008 р. — 40 %[40]; 2009 р.  — від 65 %[12]) орієнтована на експорт тому, для того щоб відповідати високим вимогам міжнародних ринків особливу увагу приділяється впровадженню прогресивних матеріалів та технологій виробництва з метою підвищити якість та характеристики випущеної продукції[41]. Колектив науково-виробничого об'єднання дбає про репутацію свого товару — виготовлену зброю ретельно перевіряють, зокрема, у відділі технічного контролю, пристрілюють у тирі[42].

Свою зброю підприємство демонструвало на міжнародних виставках озброєнь IDEX-1999, IDEX-2001, IDEF-2001[11], IDEX-2011[43], «Зброя та безпека-2006»[44], «Зброя та безпека-2008», «Зброя та безпека-2009»[45], «Зброя та безпека-2010»[46], «Зброя та безпека-2011» та інші. Продукція НВО «Форт» відзначена дипломами виставок IDEX-2001, MILIPOL-2001, Malaysia-2002[47].

Основні покупці — декілька держав СНД, але постачання здійснювалися й ряду країн Південно-Східної Азії. Стабільне держоборонзамовлення становить 3-5 %: здебільшого пістолети йдуть в МВС, СБУ, ДПАУ та Держкомкордон. До середини 2004 року пістолети Форт мали лише 12 % особового складу МВС України[13].

Уряд, постановою від 11 січня 2017 року № 12, надав казенному науково-виробничому об'єднанню «Форт» МВС України додаткових повноважень на право здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва та імпорту товарів військового призначення для потреб власного виробництва[48].

Так, Уряд додатково, до вже наявних, надав повноваження підприємству «Форт», щодо експорту товарів військового призначення власного виробництва за позиціями:

  • Броньоване чи захисне обладнання та конструкції і «спеціально призначені» для них «компоненти»; (ML13)
  • Апаратура формування зображення або апаратура протидії, «спеціально призначена для військового використання», та «спеціально призначені» «компоненти» і «аксесуари»; (ML15)
  • Технології. (ML22)

Щодо імпорту товарів військового призначення для потреб власного виробництва за позиціями:

  • Броньоване чи захисне обладнання та конструкції і «спеціально призначені» для них «компоненти»; (ML13)
  • Апаратура формування зображення або апаратура протидії, «спеціально призначена для військового використання», та «спеціально призначені» «компоненти» і «аксесуари»; (ML15)
  • Поковки, відливки та інші вироби без чистової обробки, «використання» яких у виробах, що підлягають контролю, може бути встановлено за складом матеріалів, геометрією або функцією і які «спеціально призначені» для будь-яких виробів, що підлягають контролю згідно з позиціями ML1 — ML4, ML6, ML9, ML10, ML12 або ML19; (ML16)
  • Технології. (ML22)

До цього підприємство «Форт», мало право експорту та імпорту товарів військового призначення за позиціями[48]:

  • Гладкоствольна зброя калібру менш як 20 мм та інша зброя, у тому числі автоматична, калібру 12,7 мм (калібр 0,5 дюйма) або менше та «аксесуари» до неї, а також «спеціально призначені» для неї «компоненти»; (ML1)
  • Гладкоствольна зброя калібру 20 мм або більше та інша зброя чи озброєння калібру більш як 12,7 мм (калібр 0,5 дюйма), установки для метання «аксесуари», а також «спеціально призначені» для них «компоненти»; (ML2)
  • Боєприпаси, а також запальники, підривники, детонатори та «спеціально призначені» для них «компоненти». (ML3)

А також лише імпорту товарів військового призначення для потреб власного виробництва:

  • Виробниче обладнання та «компоненти» (ML18)

Позиції визначені згідно Постанови КМУ від 20 листопада 2003 року № 1807 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення»[48].

Продукція[ред. | ред. код]

Асортимент[ред. | ред. код]

Останнім часом став помічатися зріст популярності стрілецької зброї марки «Форт» в Україні (найпопулярнішими моделями стали Форт-12 і Форт-17). Тепер зброя українського виробництва використовується охоронцями державних та приватних установ[джерело?].

На сьогоднішній день підприємство випускає та реалізовує:

  • Нарізну короткоствольну зброю (самозарядні пістолети);
  • Зброя травматичної дії (пістолети для стрільби патронами з еластичною кулею);
  • Газові пістолети;
  • Дробовики, гладкоствольні рушниці;
  • Глушники для вогнепальної зброї;
  • Прицільні пристрої лазерні для вогнепальної зброї;
  • Зброя для полювання (рушниці та карабіни);
  • Спецзасоби (комплекти захисних протиударних пристроїв, спецодяг, протиударні щити, пристрої для примусової зупинки автотранспорту, гумові палиці, металеві браслети, ножні кайдани і турнікети);
  • Кобури і чохли для зброї;
  • Футляри для ножів шкіряні;
  • Обладнання для контролю і тестування транспортних засобів;
  • Сейфи;
  • Шафи та ящики збройові захищені;
  • Шафи підвищеної безпеки металеві

Зразки[ред. | ред. код]

Підприємство також надає послугу вихолощення зброї[джерело?].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Указом Президента України від 29 квітня 1995 року № 341 "Про заснування відзнаки Президента України «Іменна вогнепальна зброя» введена нагорода Президента «Іменна вогнепальна зброя», яким є пістолет моделі Форт-12[2]. (Див. детальніше: Іменна вогнепальна зброя (Україна))
  • При виборі назви для підприємства, засновники виходили з того, що споконвіку слово «форт» на багатьох мовах означає посилення, захист, укріплення. Англійське «fort» перекладається як «укріплене місце». До речі, в українській мові також є однокореневе слово — «фортеця»[47].
  • КП «НВО „Форт“ МВС України» на згадку про «Помаранчеву революцію» виготовила пістолети з написом «ТАК!». Пістолети збирали вручну найкращі фахівці. Дуло зброї прикрашене золотою різьбою, тому коштує вона в чотири-п'ять разів дорожче, аніж будь-яка інша фортівська зброя. Незабаром тисяча «революційних» пістолетів з'явилися у вільному продажі[49].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про погодження кандидатури Рудніцького В. С. на посаду начальника казенного науково-виробничого об’єднання “Форт” МВС України. Кабінет Міністрів України. 15 січня 2020. Архів оригіналу за 3 лютого 2020. Процитовано 3 лютого 2020. 
  2. а б КП НПО «Форт. Общественная организация «Всеукраинское объединение оружейников». Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 14/8/2011. (рос.)
  3. а б Украина активно торгует оружием с Израилем. Gazeta ZETA. 26/3/2010. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 14/8/2011. (рос.)
  4. ФОРТ * Казенное НПО МВД Украины. Информсистема-online. Процитовано 14/8/2011. [недоступне посилання з червня 2019](рос.)
  5. а б в г Казённое научно-производственое объединение «Форт», Украина. Ranger — Охотничий портал. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 14/8/2011. (рос.)
  6. а б Валентин Бадрак (16/8/2003). Україна замахнулася на ринок стрілецької зброї?. Газета «Дзеркало тижня. Україна» №31. Архів оригіналу за 26 липня 2012. Процитовано 14/8/2011. (укр.)
  7. а б Украина нацелилась на рынок стрелкового оружия?. Городской интернет-портал Севастополь//.. 20/10/2003. Архів оригіналу за 13 квітня 2014. Процитовано 14/8/2011. (рос.)
  8. а б Украина нацелилась на рынок стрелкового оружия?. Международный военно-технический салон. 14/4/2009. Архів оригіналу за 18 липня 2012. Процитовано 14/8/2011. (рос.)
  9. Андрей Годар (9/2007). Пистолет, о котором мечтают в МВД. Журнал «Истории успешных компаний и людей» №6. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 14/8/2011. (рос.)
  10. Вооружение украинской милиции пистолетом «Форт» будет зависеть от объемов внешней торговли этим оружием.. Cry.ru. 17/02/1999. Архів оригіналу за 2 лютого 2014. Процитовано 17/09/2013. 
  11. а б Валентин Бадрак. Тенденції. Стрілецька зброя повинна бути під прицілом міжнародного співтовариства. Прикарпатська бібліотека наукової літератури. Архів оригіналу за 15 квітня 2014. Процитовано 16/9/2011. (укр.)
  12. а б Анатолій Хлівний (2009). ФОРТ» — прихисток безпеки та якості. Щотижневик МВС України «Іменем закону» №18-19 (5663). Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 17/9/2011. (укр.)
  13. а б Валентин Бадрак (10/11/2004). Дилема украинского ОПК. Военно-промышленный курьер. Архів оригіналу за 18 грудня 2013. Процитовано 14/8/2011. (рос.)
  14. В Афінах буде все спокійно. «Форт» сказав. EastViewXpress. 16/7/2003. Архів оригіналу за 15 травня 2014. Процитовано 17/9/2011. (укр.)
  15. а б Андрій Власенко (16/3/2011). Хто замовив «Форт»?. 33-й канал №12. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 16/9/2011. (укр.)
  16. НПО «Форт» может получить постоянный госзаказ на оружие и спецсредства. Новости ВПК. 28/10/2010. Архів оригіналу за 22 березня 2013. Процитовано 8/8/2012. (рос.)
  17. Кабмін виділив 19,3 млн грн НВО «Форт» для налагодження виробництва зброї. Центр воєнної політики та політики безпеки. 12/11/2010. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 16/9/2011. (укр.)
  18. Кабмін виділив казенному науково-виробничому об'єднанню «Форт» (Вінниця) 19 млн грн. Моя Вінниця. 16/11/2010. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 16/9/2011. (укр.)
  19. Москаль упевнений, що МВС на номерних знаках через Польщу відмиває мільйони. Суспільно-політичний та діловий щотижневик «Коментарі». 1/3/2011. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 16/9/2011. (укр.)
  20. МВД намерено закупить у НПО «Форт» 1,2 млн номерных знаков за 133,7 млн. гривен в 2011. Национальный интернет-портал «Укрнет». 20/12/2010. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 30/9/2011. (рос.)
  21. Ощадбанк ОЗБРОЇТЬСЯ проти всіляких Робін Гудів. Інфопорн. 24/11/2010. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 16/9/2011. (укр.)
  22. Ощадбанк купит 327 пистолетов. LB.ua. 26/4/2011. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 10/9/2011. (рос.)
  23. Могильов на 6 мільйонів накупив пістолетів, кулеметів і наручників. Сайт «Наші гроші». 18/7/2011. Архів оригіналу за 28 березня 2014. Процитовано 17/9/2011. (укр.)
  24. До чого б це? Могильов на 6 мільйонів накупив пістолетів, кулеметів і наручників. Україна без чивокуня. 18/7/2011. Процитовано 17/9/2011. [недоступне посилання з червня 2019](укр.)
  25. Укргидроэнерго» вооружается. Renewable Energy Centre. 19/4/2012. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 7/8/2012. (рос.)
  26. а б в Підозріла фірма запатентувала нові номерні знаки для авто на пару з ДАІ 29 Вересня 2014 nashigroshi.org
  27. МВС знову закупило номерні знаки у ТОВ «Світлофор [Архівовано 11 лютого 2017 у Wayback Machine.]» 9 червня 2015
  28. Уряд дозволив експорт та імпорт зброї підприємству «Форт». zbroya.info. Архів оригіналу за 31 липня 2021. Процитовано 31 липня 2021. 
  29. Південно-Західна залізниця купила зброї на 2,6 млн. грн. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 4 грудня 2018. Архів оригіналу за 5 грудня 2018. Процитовано 4 грудня 2018. 
  30. В Україні запрацювало виробництво набоїв. https://mil.in.ua/. Український мілітарний портал. 19 грудня 2018. Архів оригіналу за 12 квітня 2019. Процитовано 19 грудня 2018. 
  31. Люксіков Михайло (22 жовтня 2021). Нацгвардія взяла під охорону завод «Форт». Український мілітарний портал. Архів оригіналу за 22 жовтня 2021. Процитовано 22 жовтня 2021. 
  32. В Іраку вилучили контрабандні пістолети “Форт” українського виробництва. Архів оригіналу за 12 квітня 2019. Процитовано 12 квітня 2019. 
  33. ДБР розслідує можливу причетність посадовців “Форту” та митників до контрабанди зброї в Ірак. Slidstvo.info (укр.). Процитовано 31 липня 2021. 
  34. ZakonOnline (3 лютого 2020). Ухвала від 31.01.2020 по справі № 686/12604/19 Хмельницький. zakononline.com.ua (рос.). Архів оригіналу за 31 липня 2021. Процитовано 31 липня 2021. 
  35. В Іраку вилучили контрабандні пістолети "Форт" українського виробництва. Мілітарний (рос.). 12 квітня 2019. Архів оригіналу за 31 липня 2021. Процитовано 31 липня 2021. 
  36. Safronov Taras (28 березня 2020). СБУ виявила розкрадання на заводі «ФОРТ». Український мілітарний портал. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 31 березня 2020. 
  37. КНВО «Форт»: падіння майже на 300% та мільйонні збитки. Архів оригіналу за 31 липня 2021. Процитовано 31 липня 2021. 
  38. а б Віктор Скрипник (27/8/2004). Чи можна побачити політ кулі?. EastViewXpress. Процитовано 6/10/2011. (укр.)
  39. Сергей Гончаров. Форт» и другие. Кіевскій телеграфъ. Архів оригіналу за 5 жовтня 2012. Процитовано 14/8/2011. (рос.)
  40. а б Губернатор Домбровський взявся за зброю (оновлено). Моя Вінниця. 10/4/2008. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 6/10/2011. (укр.)
  41. а б Про підприємство. Офіційний вебсайт НВО «Форт». Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 14/8/2011. (укр.)
  42. Олег Маркевич (15/4/2005). У Вінниці на КП НВО «Форт» виготовлену зброю ретельно перевіряють. УкрІнформ. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 6/10/2011. (укр.)
  43. Украина показала арабам оружие. ИА «Росбалт». 22/02/2011. Архів оригіналу за 14 лютого 2015. Процитовано 1/10/2011. (рос.)
  44. Александр Милюков. Реалии безопасности — «Травматика на практике. Федерация стрельбы Украины. Архів оригіналу за 17 жовтня 2011. Процитовано 1/10/2011. (рос.)
  45. Сергей Чижиков (24/08/2011). ФОРТ-221» — «Украинский родственник» TAR-21 «ТАВОР. Сайт PZAKU.NET. Архів оригіналу за 30 серпня 2016. Процитовано 1/10/2011. (рос.)
  46. Денис Попович (23/09/2010). Анатолий Могилев взялся за оружие. Газета «Коммерсантъ Украина», №160 (1208). Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 1/10/2011. (рос.)
  47. а б Мой Форт — Моя защита. «Оружие и охота» №9. 2002. Архів оригіналу за 23 травня 2013. Процитовано 10/9/2011. (рос.)
  48. а б в Уряд розширив можливості експорту та імпорту зброї та спеціального обладнання НВО «Форт». Військові сторінки України. 20 січня 2017. Архів оригіналу за 22 січня 2017. Процитовано 24 січня 2017. 
  49. В пам'ять про «Помаранчеву революцію» Науково-виробниче об'єднання «Форт» виготовило пістолети з написом «ТАК!. Вінницький інформаційно-консультаційний центр розвитку підприємства «Твій бізнес». Архів оригіналу за 21 грудня 2014. Процитовано 17/9/2011. (укр.)

Посилання[ред. | ред. код]