Набережна Назукіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Набережна Назукіна
Севастополь
Вид на набережну Назукіна
Вид на набережну Назукіна
Вид на набережну Назукіна
Місцевість Балаклава
Район Балаклавський
Назва на честь Назукін Іван Андрійович
Колишні назви
Набережна Балаклави
Координати 44°30′01″ пн. ш. 33°35′59″ сх. д. / 44.50028° пн. ш. 33.59972° сх. д. / 44.50028; 33.59972
Транспорт
Покриття Тротуарна плитка
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Набережна Назукіна у Вікісховищі
Анотаційна дошка

На́бережна Назу́кіна (крим. Nazukin yalı kenarı) — головна набережна Балаклави. Набережна в нинішньому вигляді була побудована в основному в 1880-ті і 1890-ті роки на кошти міста. Роботи виконувалися місцевим підрядником А.Христосопуло. На набережній зосереджені розважальні заклади — ресторани, кафе, бари, тут знаходиться яхт-клуб, дайвінг-центр, міський пляж, кінотеатр, причали для приватних яхт і яликів, а також пасажирських катерів. Набережна починається від площі Першого Травня і закінчується поворотом на вулицю Рубцова.

З набережною Назукіна відкривається вид на Балаклавську бухту і гору Кастрон з руїнами фортеці Чембало.

Набережна носить ім'я матроса-підводника Назукіна Івана Андрійовича (1892—1920), який в 1917 році очолив Революційний комітет, пізніше Балаклавську раду, в період німецької окупації керував більшовицьким підпіллям.

Через особливості Балаклавської бухти (у ній не буває штормів) набережна імені Назукіна до 2004 року знаходилася майже на одному рівні з водою. На 2600-річчя Балаклави набережну вимостили сучасною бруківкою, і вона дещо піднялася над рівнем моря.

Будівлі[ред. | ред. код]

  • Колишній готель «Гранд Готель» (№ 3). Готель відкрився перший у місті, в 1887 році. Тут в 1904 році зупинявся російський письменник Олександр Купрін.
  • Колишній прибутковий будинок А. Христосопуло (№ 6, 1890 роки)
  • Колишній готель «Росія» (№ 21).
  • Кінотеатр «Батьківщина» (№ 23) був побудований за радянських часів в «сталінському» стилі. Зараз закритий, знаходиться в аварійному стані.
Бібліотека імені О. І. Купріна
  • Колишня дача Мерецької (№ 27). За радянських часів тут розмістилася міська бібліотека імені О. І. Купріна. Це одна з найвиразніших споруд на набережній. Будівля була побудована на початку XX століття в еклектичному стилі, з використанням мотивів іспанського ренесансу. Будівля в плані чотирикутна, одноповерхова, з промовцем ризалітом у вигляді напівкруглої вежі, яка увінчана двома ярусами карнизів. Вежа прикрашена скульптурами грацій в нішах.
  • Колишня дача актриси Соколової (№ 51). Колись був одним з найкрасивіших в місті, нині в руїнах. У його архітектурі використані мотиви італійського ренесансу. У флігелі будівлі в 1907 році зупинялася українська поетеса Леся Українка і її чоловік Климент Квітка. Тут поетеса написала вірш «Над горою зірниці блищать», працювала над поемами «В пущі» і «Руфін і Присцилла».
Вид на набережну Назукіна з Таврійської набережної

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]