Налань Сінде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Налань Сінде
Ім'я при народженні Ченде
Псевдо Жунжуо
Народився 19 січня 1655(1655-01-19)
Пекін
Помер 1 липня 1685(1685-07-01) (30 років)
Пекін
Підданство Династія Цін
Національність манчжур
Діяльність поет
Науковий ступінь цзіньши[d][1]
Знання мов мандаринська
Рід Налань
Батько Налань Мінчжу
Мати Айсінюелуо
Брати, сестри Nalan Kuixud
У шлюбі з 1 дружина та 3 наложниці
Діти 3 сина та 2 доньки

Налань Сінде (*納蘭性德, 19 січня 1655 —1 липня 1685) — китайський поет часів династії Цін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з аристократичної манчжурської родини Налань з племені Жовтого прапору. Син Налань Мінчжу, який був троюрідним братом імператора Фуліня, очолював державний секретаріат. Мати майбутнього поета — Айсінюелуо — була двоюрідною сестрою Фуліня. Народився у м. Пекін. При народженні отримав ім'я Ченде. Здобув класичну освіту. Замолоду виявив літературний хист. У 1674 році змінив ім'я на Сінде.

Після декількох спроб у 1676 році склав імператорський іспит, отримавши вищу вчену ступінь цзіньши. Втім продовжив службу в імператорській гвардії. З часом стає одним з друзів імператора Кансі, який цінував поетичний талант Наланя. Подальше життя провів в імператорському почті. Помер у 1685 році від хвороби, якою страждав з дитинства.

Поезія[ред. | ред. код]

Працював у жанрі ци. Основна тематика — любов. У віршах відображена туга по рано померлій дружині Лю Жуме. Особливістю творчості стало те, що Налань став впроваджувати у барвисто-химерну мову просту лексику і робити побутове слово носієм ліричного сенсу. Більшість його творів увійшла до збірки «Тунцзітан-цзі», яка вийшла друком після смерті Налань Сінде.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Yinde Zhang, Histoire de la littérature chinoise, Paris, Ellipses, coll. «Littérature des cinq continents», 2004, p. 57
  • Bruce Carpenter, 'Drinking Water; Lyric Songs of the Seventeenth Century Manchu Poet Na-lan Hsing-te' Bulletin of Tezukayama University (Tezukayama daigaku kiyo), Nara, Japan, 1983, no. 20, pp. 100–137.
  1. China Biographical Database