Наркозний апарат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Наркозний апарат  медичне обладнання, призначене для забезпечення загальної анестезії (наркозу).

В даний час (2023р) Наркозний апарат варто називати Система забезпечення анестезії. Якщо функціональність перших наркозних апаратів зводилася до подачі суміші інгаляційних анестетиків і життєзабезпечувальних газів в контур пацієнта, то сучасні системи забезпечення анестезії здійснюють не тільки подачу газоподібних і рідких інгаляційних анестетиків і кисню, але також комплексний моніторинг вітальних показників (тиск в дихальних шляхах, потік і концентрація кисню) і автоматичну штучну вентиляцію легенів пацієнта.

Найдосконалішими системами, які тільки виходять на ринок є так звані модульні анестезіологічні системи, які крім всього вищепереліченого сконструйовані за принципом модульної структури — для кожного медичного закладу відповідно до потреб анестезіологічної служби та специфікою оперативних втручань підбирається своє компонування наркозного апарату.

Для інтубаційного наркозу використовують апарати РО-3, РО-6, РО-9; для інгаляційного — Полінаркон, Полінаркон-2 та інші. Більшість сучасних наркозних апаратів дозволяють виконувати обидва види знеболювання, серед таких моделей наприклад Хірана, Медіморф.

Анестезувальний випарник[ред. | ред. код]

Анестезіологічний апарат, праворуч показані випарники севофлурану (жовтий) та ізофлурану (фіолетовий)

Анестетичний випарник — це пристрій, який зазвичай приєднується до анестезіологічної машини, який забезпечує задану концентрацію леткого анестетика. Він працює, контролюючи випаровування анестетика з рідини, а потім точно контролюючи концентрацію, в якій вони додаються до потоку свіжого газу. Конструкція цих пристроїв враховує зміну: температури навколишнього середовища, потоку свіжого газу та тиску парів агента. Взагалі існує два типи випарників:

  • нагнітальні
  • витяжні

Обидва мають чіткі переваги та недоліки.[1]

Двоконтурний газопаровий змішувач — це третій тип випарника, який використовується виключно для агента десфлурану.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chakravarti S, Basu S (September 2013). Modern anaesthesia vapourisers. Indian J Anaesth. 57 (5): 464—71. doi:10.4103/0019-5049.120142. PMC 3821263. PMID 24249879.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Скрипниченко Д. Ф. Хірургія : підручник. — 4-е вид., випр. і доповн.. — Київ : Вища школа, 1992. — 581 с. — ISBN 5-11-003837-6.(С.62-63)
  2. Анестезіологія та інтенсивна терапія:Підручник / Л.П.Чепкий та інш..- К.:Вищ.шк., 2003.- 399 с. (C.37-46) ISBN 966-642-152-6