Народжений

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Народжений
Begotten
Жанр експериментальний фільм, фільм жахів
Режисер Едмунд Еліас Мерідж
Продюсер Едмунд Еліас Мерідж
Сценарист Едмунд Еліас Мерідж
У головних
ролях
Браян Зальцберґ
Донна Демпсі
Стівен Чарльз Беррі
Оператор Едмунд Еліас Мерідж
Композитор Еван Олбам
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 78 хв.
Мова відсутня
Країна США США
Рік 1989
Дата виходу 24 жовтня 1989
Кошторис 33 000 $
Касові збори $33 000
IMDb ID 0101420
CMNS: Народжений у Вікісховищі

Народжений (англ. Begotten) — американський експериментальний фільм Едмунда Еліаса Меріджа 1989 року. Фільм став першою частиною запланованої трилогії, другу частину якої — 14-тихвилинний фільм «Шум небесних птахів» — було знято 2006 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм починається з появи персонажа «Бог», який став нікому не потрібен. Він розпорює собі живіт ножем і зрештою помирає. До його ще не остиглого тіла підходить жінка — «Мати Земля», яка робить йому мінет і зрошує себе божим сім'ям. Вона вагітніє і прямує геть у бік пустельного пейзажу. Внаслідок цього народжується її потворний син, який б'ється в конвульсіях. Вона залишає його лежати на землі і йде.

«Сина Землі» зустрічає група безликих кочівників, які спалюють його. «Мати Земля» зустрічає воскреслого сина, але кочівники ґвалтують її і вбивають. Син оплакує бездиханне тіло своєї матері. Незабаром після цього, кочівники розчленовують тіло «Матері Землі» і ховають її разом із сином. Місце поховання заростає травою і квітами. У фінальній сцені фільму «Мати Земля» та її син блукають лісом.

Особливості[ред. | ред. код]

Сюжет фільму переплітається з біблійними історіями. У фільмі відсутні діалоги, що не завадило автору жорстко і безкомпромісно показати відчуття переживання та болю персонажів. Відсутній також і музичний супровід — замість нього протягом всього фільму звучать цвіркуни та інші звуки.

Фільм знято на чорно-білу плівку, а кожен кадр режисер перефотографував для посилення моторошної атмосфери. За словами Меріджа, для кожної хвилини екранного часу треба було десять годин роботи над кадрами. В результаті такої переробки фільм втратив усі сірі півтони: залишилися тільки чорні і тільки білі кольори. Іноді важко зрозуміти, що відбувається в певній сцені.

В ролях[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Критики зустріли фільм позитивно. Він набрав 67 % рейтингу на сайті Rotten Tomatoes[1]. Сьюзен Зонтаґ назвала стрічку «одним з десяти найважливіших фільмів нашого часу»[2], а штатний кінокритик TIME Річард Корлісс включив його до десятки найкращих фільмів року[3].

Додаткові факти[ред. | ред. код]

  • Початкову сцену фільму використано як обкладинку до міні-альбому Sounds of Decay шведського рок-гурту «Katatonia».
  • 1997 року Мерідж зняв кліп на пісню «Cryptorchid» з альбому Antichrist Superstar гурту «Marilyn Manson», в якому використовував сцени з фільму[4]. Також він зняв кліп на пісню «Antichrist Superstar» (1996 року), але його було показано публіці лише через 14 років — 19 червня 2010 року.
  • Існує фанатська версія кліпу на пісню шведської групи Silencer «Sterile Nails And Thunderbowels», яка є нарізкою з цього фільму.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [url=http://www.rottentomatoes.com/m/begotten/ [Архівовано 26 листопада 2010 у Wayback Machine.] Rotten Tomatoes — Begotten]
  2. Allmovie — Begotten. Архів оригіналу за 21 червня 2012. Процитовано 10 квітня 2011.
  3. The pleasure and pain of cult horror films: an historical survey
  4. Dramatic New Scenes For Celebritarian Needs. MansonWiki.com. Архів оригіналу за 14 липня 2011. Процитовано 10 квітня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]