Народ проти Ларрі Флінта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Народ проти Ларрі Флінта128px link=Портал:Кінематограф
The People vs. Larry Flynt
Жанр драма, бойовик, біографія
Режисер Мілош Форман
Продюсер Олівер Стоун
Майкл Гаусман
Джанет Янг
Сценарист Скот Александр
Ларрі Карашевський
У головних
ролях
Вуді Гаррельсон
Едвард Нортон
Кортні Лав
Оператор Філіпп Руссело
Композитор Томас Ньюман
Кінокомпанія Phoenix Pictures
Columbia Pictures
Дистриб'ютор InterCom і Vudu
Тривалість 129 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1996
Кошторис 35 млн. $
Касові збори 20,3 млн. $
IMDb ID 0117318

«Народ проти Ларрі Флінта» (англ. «The People vs. Larry Flynt») — фільм-біографія про Ларрі Флінта американського кінорежисера і сценариста чесько-українського походження Мілоша Формана. Хоча фільм не досяг фінансового успіху, він здобув похвалу критики і отримав кілька нагород і номінацій.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм оповідає біографічну історію життя скандально відомого американського видавця та бізнесмена Ларрі Флінта в 1970-1980-х роках.

Молодий Ларрі Флінт і його брат Джиммі тримали стриптиз-клуб «Hustler» у Цинциннаті. Справи в закладі йшли не дуже добре, й Ларрі вирішив почати розсилати поштою рекламний листок клубу потенційним клієнтам. З часом цей листок перетворився на повноформатний порнографічний журнал «Hustler». Справжній успіх чекав журнал і його видавців після того, як Флінт опублікував фотографії голої Жаклін Кеннеді Онассіс. У цей же час Ларрі знайомиться з Алтеєю Лейзер, яка згодом стає його дружиною.

Ларрі Флінт — мільйонер, журнал має шалений успіх, але в популярності є зворотний бік. На Флінта постійно нападають захисники моралі, які вважають, що журнал «Hustler» розбещує суспільство. Флінта втягують у численні скандальні судові процеси. Адвокат Флінта Алан Айзекман змушений постійно відчувати наслідки навіженого характеру свого клієнта. Під час одного з процесів Флінту присуджують виплатити великий штраф, який його помічниці розсипають на підлозі перед суддею.

Під час одного із судових процесів у Флінта й Айзекмана стріляє невідомий чоловік. Внаслідок поранення у Флінта назавжди паралізована нижня частина тіла. Він переживає важку депресію. Відчуваючи постійний нестерпний біль, Ларрі починає приймати знеболювальні ліки. У результаті він та його дружина Алтея стають залежними від морфіну і антидепресантів.

Після хірургічної операції Ларрі почуває себе краще і з новою енергією береться до судових позовів, переставши вживати знеболювальні. У черговому номері журналу опублікована пародія, нібито відомий американський релігійний діяч Джеррі Фолвел мав статевий контакт зі своєю матір'ю у дворі власного будинку. Фолвел звертається до суду з вимогою відшкодувати моральні збитки. Суд стає на бік Фолвела і змушує Флінта виплатити штраф у розмірі 200 тисяч доларів.

Між тим Алтея, яка давно вже хвора на СНІД, вмирає, втопившись у басейні. Вражений смертю коханої дружини, Флінт викликає до себе адвоката Айзекмана (якого він перед цим звільнив). Він каже, що необхідно подати апеляцію до Верховного суду США у справі Джеррі Фолвела. Айзекман спочатку відмовляється. Але потім погоджується, піддавшись умовлянням і зрозумівши важливість цієї справи для свого підзахисного.

Під час інтерв'ю журналістам Флінт говорить:

«Якщо Перша поправка захистить такий мішок з лайном, як я, то вона захистить усіх вас, бо я — найгірший випадок!».

У результаті Флінт виграє справу. Згідно з вердиктом суду, Перша поправка Конституції США гарантує Флінту свободу слова при висловленні своєї думки у гумористичній і пародійній статті в журналі «Hustler» стосовно такої публічної фігури, як Джеррі Фолвел.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж
Вуді Гаррельсон Ларрі Флінт
Кортні Лав Алтея Флінт
Едвард Нортон Алан Айзекман
Брет Гаррельсон Джиммі Флінт
Донна Гановер Рут Картер Степлтон
Річард Пол Джеррі Фолвел
Джеймс Кромвелл Чарльз Кітінг
Кріспін Гловер Ерло
Вінсент Ск'явеллі Честер
Майлз Чапін Майлз
Джеймс Карвіль Саймон Лейс
Барт Ньюборн Рой Гратмен
Ян Тріска вбивця
Коді Блок десятилітній Ларрі
Райян Пост восьмилітній Джиммі
Ларрі Флінт суддя Моррисі

Порівняння з реальними подіями[ред. | ред. код]

Фільм досить точно відображає реальну біографію Ларрі Флінта лише з невеликими поправками. Так, наприклад, Алан Айзекман у фільмі є збірним образом кількох адвокатів Флінта. Однак того з них, хто виграв судовий процес у Верховному суді, справді звали Алан Айзекман.

Про особу людини, яка стріляла у Флінта, у фільмі не говориться. Насправді у замаху пізніше зізнався серійний вбивця Джозеф Пол Франклін, який сповідував ідеологію про перевагу білих. Він був обурений зображеннями в «Hustler» статевих актів людей, що належать до різних рас.

У фільмі не відображено те, що до шлюбу з Алтеєю Лейзер у 1976 році Флінт був тричі одружений.

У фільмі не говориться, що у Ларрі Флінта було п’ятеро дітей.

Процес «Флінт проти Фолвела» 1988 року був реальною подією і став відомим прецедентом в американській юриспруденції.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]