Наскельне мистецтво Сахари

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Наскальне мистецтво Сахари)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Печерні малюнки епохи неоліту у Тассілін-Адджер
Наскельне зображення слона у регіоні Тадрарт-Акакус, Лівія. Зображення дозволяє судити про драматичні кліматичні зміни у регіоні.
Наскельне зображення лежачої антилопи або газелі. Тін-Тагірт, Тассілін-Адджер
Неолітичні зображення у Джельфі.
Кеф-ель-Ахалая (південний Оран), великий буйвіл.

Наскельне мистецтво Сахари — серія доісторичних малюнків, вибитих або намальованих на природних скелях у центральній частині пустелі Сахара. Усього налічується близько 3000 таких пам'ятнок, від масиву Тібесті до Ахаггарських гір.

Археологічні регіони[ред. | ред. код]

Нижче наведено далеко не вичерпний список найбільших археологічних регіонів Сахари, де виявлені доісторичні наскельні малюнки:

Наскельні малюнки, виявлені у Тассілін-Адджері, на північ від Таманрассета в Алжирі, а також у ряді інших місць, зображують активне життя Північної Африки у період 8000 — 4000 роки до н. е., тобто у період мезоліта. Частина гравюр була виконана носіями капсійської культури епохи неоліта (3000 — 1900 роки до н. е.), коли Сахара являла собою савану, де мешкали африканський буйвіл, слон, носоріг і гіпопотам, тварини, що нині мешкають значно південніше. Зображення дуже докладно передають особливості життя у той період.

Дослідженням наскельного мистецтва Сахари займається Сахарська асоціація археологічних досліджень (Saharan Archaeological Research Association (SARA)).

Див. також[ред. | ред. код]