Натурний клас, художня Академія Клементіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Натурний клас, художня Академія Клементіна»
англ. Accademia Clementina
Творець: Джамп'єтро Дзанотті (1674—1765)
Час створення: 1739
Матеріал: папір, малюнок
Зберігається: Каліфорнія
Музей: Музей Гетті

«Натурний клас, художня Академія Клементіна» (англ. Accademia Clementina) — малюнок, створений італійським художником Джамп'єтро Дзанотті (1674—1765).

Джамп'єтро Дзанотті[ред. | ред. код]

Гравер Джамп'єтро Ріва. «Джамп'єтро Дзанотті»

Джамп'єтро Дзанотті народився в Парижі. Але художню освіту опановував в Болоньї. Його вчитель — болонський художник Лоренцо Пазінеллі (1629—1700).

Був серед прихильників стилістики рококо. Художній спадок митця нині відомий широкому загалу — мало. В історію художник Джамп'єтро Дзанотті увійшов як автор декількох друковних видань. Він був серед активних засновників художньої академії в місті Болонья 1710 року. Дзанотті згодом відтворив історію перших десятиліть академії, котра була оприлюднена 1739 року у двох книгах[1]. Більшість друкованих творів Дзанотті була і надалі так чи інакше пов'язана з діяльністю художньої академії в Болоньї.

Опис твору[ред. | ред. код]

Художник не полишав малювання. Під час створення історії художнього закладу в Болоньї виник задум створити ілюстрацію до майбутнього твору. Нею став малюнок «Натурний клас, художня Академія Клементіна».

Дзанотті зупнився на самому початку уроку малювання. Головуючий педагог стоїть перед оголеною моделлю і керує її позою, відшукуючи найбільш вигідний ракурс. Аудиторія ще напівпорожня. Але студенти прибувають і до початку уроку активно спілкуються, мало звертаючи увагу на піклування педагога[2]. На дещо хаотичну атмосферу в аудиторії є додаткова вказівка. Це зображення собаки, що прибігла з вулиці і зручно розташувалась в аудиторії.

На протилежній стіні від глядачів видно нішу, прикрашену копією уславленої скульптури «Геркулес Фарнезе»[2]. Ретельний огляд скульптури виявляє, що обличчя Геркулеса спотворене довгим носом. Художник чи то вніс в малюнок елемент карикатури, чи то дещо карикатурно подав власний автопортрет, використавши для нього обличчя міфічного грецького героя[2].

Техніка виконання і використання малюнка[ред. | ред. код]

Художник використав для створення малюнка перо і чорнила, а тіні наводив чорною крейдою. Малюнок пізніше був використаний для книги Дзанотті «Історія академії Клементіна в Болоньї» (італ. Storia dell'Accademia Clementina di Bologna), котра вийшла з друку 1739 року. З малюнку створили гравюру, що стала фронтиспісом означеного видання[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 червня 2007. Процитовано 1 травня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. а б в г http://www.getty.edu/art/gettyguide/artObjectDetails?artobj=108707

Джерела[ред. | ред. код]