Натюрморт з артишоками, квітами і скляними посудинами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Натюрморт (Хамен))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Натюрморт з артишоками, квітами і скляними посудинами

Автор Хуан ван дер Амен
Час створення 1627
Розміри 81 х 100 см
Матеріал полотно, масло
Місцезнаходження Музей Прадо (Мадрид)

«Натюрморт з артишоками, квітами і скляними посудинами» (ісп. Bodegón con alcachofas, flores y recipientes de vidrio) — картина іспанського живописця Хуана ван дер Амена (1596—1631). Зберігається у колекції музею Прадо у відділі натюрмортів початку 17 століття.

Передмова[ред. | ред. код]

Консервативні іспанські майстри довго перебували в полоні готичних, середньовічних за змістом і формою, художніх образів. Великий вплив на художників країни мали твори саме фламандців (Рогіра ван дер Вейдена, Мемлінга, Антоніса Мора), адже Південні Нідерланди і Фландрія довгий час були майном іспанських королів. Лише у 16 столітті посилені контакти з майстрами Італії посилили і впливи мистецтва італійських майстрів. Ціла купа представників італійського маньєризму роками працювала в Ескоріалі і Мадриді (Бартоломе Кардуччі, Лука Камб'язо, Нікколо Гранелло, Пеллегріно Тібальді).

Але іспанські королі довгий час купували картини фламандців чи запрошували їх працювати в Іспанію. Фламандцем за походженням був і Хуан ван дер Хамен (1596—1631), син фламандця-військового та матері з шляхетної іспанської родини. Родина перебралась на житло у Мадрид. Хуан розпочав художню кап'єру і став серед перших пропагувати в столиці жанр натюрморту, вже добре відомий у Фландрії та в Голландії.

Хуан ван дер Хамен малював алегорії («Шанування Весни»), жанрові композиції («Торговець рибою»), іноді портрети, натюрморти з квітами.

Опис твору[ред. | ред. код]

Серед останніх — «Натюрморт з артишоками, весняними квітами і скляними вазами» серед найкращих. «Персонажів» натюрморту розміщено на штучних утвореннях, що дають привабливу трикутну композицію. Як і всі фламандці, Хамен точно відтворює речі і квіти. Фламандські митці довго зберігали орієнтацію на аристократичні смаки багатих замовників. Все це притаманно і творам Хуана ван дер Хамен і Леону, що натуралізувався в Іспанії й узяв частину прізвища своєї іспанської матері (Гомес і Леон)

Фахівці відразу впізнають в картині уславлене скло Венеції, а ботаніки — садові півники, бульдонеж, тюльпани, садовий артишок. Порожній правий кут композиції спонукав художника розмістити там вишукані скляні вази без усяких квітів. Композиція добре врівноважена і зовсім не захаращена зайвими об'єктами, як це часто траплялось в барокових натюрмортах італійців, художників-фламандців з Антверпена, в іспанців доби пізнього бароко. А темне тло картини лише підкреслило високі декоративні якості полотна художника.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bendiner, Keneth: Food in Painting: From the Renaissance to the Present. Reaktion Books, 2004. ISBN 1-86189-213-6
  • Jordan, William B.: Juan Van der Hamen y León & the Court of Madrid, Dallas, Meadows Museum of Art Catalogue, Yale University Press, 2005. ISBN 84-7120-387-1
  • Lopez Rey, Jose Luis: Veláquez: Painter of Painters. Cologne: Taschen, 1999. ISBN 3-8228-8657-2

Див. також[ред. | ред. код]