Наука та наукознавство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наука та наукознавство
нім. Wissenschaft und Wissenschaft über Wissenschaft
Країна видання Україна
Тематика наука і суспільство, історія і філософія науки
Періодичність виходу 4 рази на рік
Мова українська, російська англійська
Адреса редакції бульвар Тараса Шевченка, 60
Київ-32, 01032, Україна
Головний редактор Олександр Попович
Видавець Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України
Засновник Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г. М. Доброва НАН України
Засновано 1993

sofs.org.ua

«Наука та наукознавство» («Science and Science of Science», «Наука и науковедение») — міжнародний науковий журнал, що видається з 1993 року Інститутом досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г. М. Доброва НАН України. Журнал створено на базі республіканського міжвідомчого наукового збірника «Наукознавство та інформатика» («Науковедение и информатика»), який видавався Центром з 1971 по 1992 рр.

Мета і предмет[ред. | ред. код]

Мета журналу — з'ясування розвитку науки та наукознавства в історичному, сучасному та перспективному зрізах; розкриття впливу науки на економіку, культуру, освіту та інші сфери життя; аналіз соціальних, екологічних, воєнних та інших аспектів наукових досліджень; розробка проблем державної науково-технічної та інноваційної політики; ініціювання дискусій в науковому та суспільному середовищі стосовно стану науки та її можливостей вирішувати нагальні проблеми.

Журнал орієнтується на різні групи читачів: як спеціалістів з дослідження науки (наукознавців, організаторів науки, філософів, істориків науки), так і широкого кола читачів.

Основне предметне поле публікацій журналу:

  • наука в житті людей і суспільства;
  • результати наукознавчих досліджень;
  • результати досліджень в галузі історії та філософії науки.

Постійні рубрики журналу[ред. | ред. код]

  • наука, технології та інновації в сучасному світі;
  • проблеми розвитку науково-технічного потенціалу та його взаємодії з економікою, системою освіти та культурою;
  • горизонти розвитку науки (з минулого, через сучасне в майбутнє);
  • праця наукознавця та історика науки (основні наукові праці, дисертаційні дослідження, рецензії, огляди профільних наукових журналів;
  • з історії винаходів та відкриттів;
  • Україна у світовому контексті, хронологія основних подій у науково-організаційному житті української науки.

Редакція журналу[ред. | ред. код]

У редакційну колегію журналу входять спеціалісти України, Росії, Великої Британії, США, Китаю, Угорщини. Головний редактор — Заслужений діяч науки і техніки України, д.е.н., старший науковий співробітник Попович О. С. Заступники головного редактора — д.е.н., професор В. П. Соловйов і д.ф.-м.н., професор Ю. А. Храмов. Учений секретар — Т. М. Велентейчик.

До редакційної ради та редколегії журналу входять відомі спеціалісти в галузі економіки, наукознавства, організації науки та історії науки з України (В. Ф. Мачулін, Я. С. Яцків, О. О. Грачев, І. Ю. Єгоров, Л. П. Кавуненко, Б. Р. Кияк, С. В. Кульчицький, А. С. Литвинко, О. С. Онищенко, В. І. Онопрієнко, О. С. Попович, В. П. Рибачук, Л. В. Рижко, С. М. Рябченко, В. С. Савчук), Росії (Ю. М. Батурин, Н. І. Іванова, В. В. Іванов, Л. Е. Мінделі, В. М. Орел), Великої Британії (С. Радошевич[1]), США (П.Джозефсон), В'єтнама (Май Ха), Угорщини (П.Тамаш).

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]


  1. UCL (5 липня 2017). Prof Slavo Radosevic. UCL School of Slavonic and East European Studies (SSEES) (англ.). Процитовано 1 жовтня 2020.