Національна стрілецька асоціація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна стрілецька асоціація
англ. National Rifle Association of America

Штаб-квартира NRA в місті Ферфакс, штат Вірджинія
Абревіатура NRA(англ.)
Тип неприбуткова організація
Засновник William Conant Churchd
George Wood Wingated
Засновано 17 листопада 1871
Правовий статус організація 501(c)(3)
Сфера gun laws and policyd
Країна  США[1]
Штаб-квартира Ферфакс (38°51′47″ пн. ш. 77°20′07″ зх. д. / 38.86305555558377733° пн. ш. 77.335500000027778356° зх. д. / 38.86305555558377733; -77.335500000027778356)
Керівник Charles L. Cottond (2 жовтня 2021)[2]
Друкований орган American Riflemand, NRATVd і Shooting Illustratedd
Вебсайт: home.nra.org

Нагороди

Мапа

CMNS: Національна стрілецька асоціація у Вікісховищі

Національна стрілецька асоціація США (англ. National Rifle Association of America, NRA) — американська некомерційна асоціація, яка об'єднує прихильників права громадян на зберігання і носіння вогнепальної зброї. Створена 1871 року після Громадянської війни в США.

Цілі та завдання організації[ред. | ред. код]

Штаб-квартира НСА в місті Ферфакс, штат Вірджинія.

Національна стрілецька асоціація позиціонує себе як позапартійну та некомерційну і як свої головні цілі проголошує захист Другої поправки до Конституції США (яка входить до складу Білля про права), а також захист особистих і майнових прав торговців зброї та власників вогнепальної зброї на полювання й самооборону в Сполучених Штатах.

Про створення організації під назвою Національна стрілецька асоціація офіційно було оголошено в Нью-Йорку 1871 року Вільямом Конантом Черчем і Джорджем Вудом Вінгейтом. Першим президентом Асоціації став колишній сенатор і відомий генерал армії сіверян періоду Громадянської війни в США Емброуз Еверетт Бернсайд. Майбутній президент США Улісс Сімпсон Грант був восьмим головою NRA, а генерал Філіп Генрі Шерідан був дев'ятим.

Національна стрілецька асоціація спонсорує курси навчання техніці безпеки при поводженні зі зброєю, а також техніці стрільби, проводить конкурси та спортивні змагання в стрілецьких видах спорту. Згідно з дослідженням, проведеним журналом «Форчун», законодавці та співробітники Конгресу США вважають NRA однією з найвпливовіших лобістських груп у країні. Ідеологічна діяльність даної асоціації заснована на принципі, що право на володіння зброєю є невід'ємною громадянською свободою американців і захищено Другою поправкою до Білля про права.

Національна стрілецька асоціація є найстарішою чинною організацією захисту цивільних прав у Сполучених Штатах. За інформацією власного вебсайту Асоціації, організація налічує близько чотирьох мільйонів членів.

Однак членство в асоціації також доступне й громадянам інших країн, які підтримують право на вільне володіння зброєю. Свою допомогу асоціації вони можуть надати через добровільні пожертвування та участь в акціях.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]