На війні як на війні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
На війні як на війні
рос. На войне как на войне
Жанр Військовий фільм
Режисер Віктор Трегубович
Сценарист Віктор Курочкін
Віктор Трегубович
На основі Q4310916?
У головних
ролях
Михайло Кононов
Олег Борисов
Федір Одиноков
Віктор Павлов
Валентин Зубков
Михайло Глузський
Борис Табаровський
Герман Колушкін
Борис Аракелов
Петро Горін
Оператор Євген Мезенцев
Композитор Георгій Портнов
Кінокомпанія Ленфільм
Тривалість 90 хвилин
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1968
IMDb ID 0063333

«На війні як на війні» (рос. «На войне как на войне») — російський радянський художній фільм, поставлений на Ленінградської ордена Леніна кіностудії «Ленфільм» в 1968 році режисером Віктором Трегубовичем за однойменною повістю Віктора Курочкина.

Прем'єра фільму в СРСР відбулася 23 лютого 1969 року.

Зміст[ред. | ред. код]

Молодший лейтенант, що тільки-но вийшов за поріг училища, призначається командиром в екіпаж САУ СУ-100 (у книзі СУ-85). Його підлеглі старші його і досвідчені бійці. Утвердити свій авторитет буде нелегко, але вибору немає. Адже від злагодженості дій залежить подальше виживання солдатів.

Ролі[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Звукова доріжка[ред. | ред. код]

  • У фільмі звучить пісня Георгія Портнова на слова Вольта Суслова «Повела солдатів війна» у виконанні Миколи Копилова.
  • У фільмі використаний солдатський фольклор часів Другої світової війни — воєнний варіант блатної пісні «Гоп со Смиком» та частушки (використаний лише перший куплет):
Самоходку танк любил —
В лес гулять ее водил.
От такого ро́мана
Вся роща переломана.
Столько было в них огня
При их стальной наружности,
Что не осталось даже пня
на 200 верст в окружности.
  • Після прем'єри кінофільму стала популярна пісня «По полю танки грохотали» (її співає екіпаж Малешкіна на відпочинку в селянській хаті).

Зйомки[ред. | ред. код]

  • Картина знімалася недалеко від радянсько-чехословацького кордону, і в ній брали участь війська Прикарпатського військового округу. Як згадує оператор Євген Мезенцев, в одну з ночей під вікнами готелю, де розмістилася знімальна група, довго гуркотіли танки. А на ранок всі дізналися про вторгненні радянських військ до Чехословаччини. При цьому радіостанція Бі-бі-сі повідомила про те, що під виглядом зйомок фільму «На війні як на війні» СРСР зосередив на кордоні з Чехословаччиною великі танкові з'єднання.
  • Фільм не відповідає однойменному прозовому твору. У фільмі командирська позиція Малєшкіна подана значно сильніше. Автори фільму змінили і фінал розповіді. За книгою головний герой повісті молодший лейтенант Саня Малешкін гине після закінчення бою за село Кодня, убитий випадковим осколком мінометної міни. У фільмі ж під час бою від кулеметної черги гине навідник сержант Михайло Домешек. Крім того, описані в книзі події відбуваються взимку, а не літом, як у фільмі.

Посилання[ред. | ред. код]