Ндрангета

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ндрангета
Тип злочинна організація
Країна  Італія
Штаб-квартира Калабрія
Місце діяльності Калабрія, Вібо-Валентія, Катандзаро, Козенца, Кротоне, Німеччина[1], Швейцарія[2], Бельгія[3][4], Португалія[5], Аргентина[5], Бразилія[5][6][7], Уругвай[5], Іспанія[8] і Нідерланди[9]
Партнерство Clan del Golfod[3]
Перша столична команда[10]
Moroccan Mafiad
Албанська мафія[11]
Каморра
Дочірня(і)
організація(ї)
The Farao-Marincola cland

CMNS: Ндрангета у Вікісховищі

Ндрангета (італ. 'Ndrangheta, від грец. Ἀνδραγαθία — «доблесть») — велике італійське організоване злочинне угруповання, яке базується в Калабрії — найбіднішій провінції Італії. Хоча калабрійська Ндрангета далеко не так відома, як сицилійська Коза Ностра і неаполітанська Каморра, вона є однією з найбільш владних злочинних організацій у світі: дослідний інститут Eurispes оцінює її доходи за 2007 рік у 47 млрд євро.

Угруповання здійснює діяльність як у нелегальній сфері (торгівля наркотиками, ядерними матеріалами, нелегальний рух капіталу), так і в легальній (будівництво, ресторанний бізнес, роздрібна торгівля). Висловлюються думки про те, що Ндрангета (на відміну від інших італійських мафіозних кланів, ретельно уникає прямих зіткнень із владою) у 2000-х роках стала глобальною організацією, порівнянною з міжнародною корпорацією.

Експертом із питань калабрійської мафії вважається італійський автор Антоніо Нікасо. Одне з його останніх видань «Говорити та не сказати, десять заповідей Ндрангети в словах її членів» (2012).

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]