Невінчана Валентина Дмитрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валентина Дмитрівна Невінчана
Народилася 1 травня 1924(1924-05-01)
смт Володарка Київська область
Померла 4 березня 1981(1981-03-04) (56 років)
Сімферополь
Діяльність українська поетеса, прозаїк

Валентина Дмитрівна Невінчана(1 травня 1924 — 4 березня 1981) — українська поетеса, прозаїк. Була відповідальним секретарем Кримського відділення Спілки письменників України.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася Валентина Дмитрівна 1 травня 1924 р. в смт Володарка на Київщині в родині службовця. Писати вірші почала ще в шкільні роки. Незадовго до війни вступила на філологічний факультет Київського державного університету. Після закінчення першого курсу довелося евакуюватися в Казахстан, де продовжувала навчання. Після закінчення вищого навчального закладу вчителювала, була директором Херсонського, пізніше — Сімферопольського будинків народної творчості.

Творчість[ред. | ред. код]

Перша збірка В. Невінчаної «Ластівка» побачила світ у видавництві «Молодь» у 1962 році, наступні дві — «Голубі дороги» й «Тепло любові — на віки» — видано в Криму (1967 і 1984 рр. відповідно).

Образ Криму вперше з'являється в збірці «Голубі дороги». Кримська тематика поєднана з темою України. Запам'ятовуються образи героїчного Севастополя, Керчі. Образ трудового Криму постає у віршах та нарисах про чабанів, хліборобів.

Валентина Невінчана — активний учасник літературного життя Криму; була відповідальним секретарем Кримського відділення Спілки письменників України; віддала багато сил вихованню літературної молоді; перекладала твори з російської, білоруської, азербайджанської мов на українську.

Поетеса Любов Забашта говорила, що вірші Валентини Невінчаної «самі просяться в пісні».

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Губар О. І. Чорноморська хвиля. Донецьк: Український культурологічний центр. 1995. 240 с.
  • Сучасні українські письменники Криму: навч. посіб. з укр. літ. для навчальних закладів Криму / О.