Негативний простір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ваза Рубіна — оптична ілюзія, в якій негативний простір навколо вази формує силуети двох облич в профіль — широко відомий приклад розверненої фігури-фону
Логотип FedEx із стрілкою між літерами Е та Х

Негативний простір — у мистецтві — простір навколо об'єктів та між ними на зображенні. Негативний простір можна зауважити тоді, коли простір навколо певного предмету, але не сам предмет, формує відповідні художні форми, і такий простір, як основний об'єкт, іноді використовується для художнього ефекту. Використання негативного простору є ключовим елементом художньої композиції. У цій же концепції іноді використовується японське поняття «ma», наприклад у садовому дизайні.[1][2][3]

На двоколірному, чорно-білому малюнку предмет, як правило, зображений чорним кольором, а простір навколо залишається незафарбованим (білим), тим самим формуючи силует предмета. Проте, змінивши кольори таким чином, що простір навколо об'єкту буде замальований чорним, а сам об'єкт залишиться незамальованим (білим), це призведе до появи негативного простору — формування обрисів навколо об'єкту, які носять назву «розверненої фігури-фону».

Елементи зображення, що відволікають від основного зображуваного предмету, або у випадку з фотографією, об'єкти у тій самій фокальній площині, негативним простором не вважаються. Ефект негативного простору може бути створений, коли предмет зображають в обраному середовищі для того, щоб показати все навколо предмета, але не сам предмет. Використання негативного простору створює силует предмета.

Застосування[ред. | ред. код]

Застосування у композиції однакового негативного простору, на противагу позитивному — багатьма вважається за гарний дизайн. Такий базовий, часто ігнорований, принцип дизайну — дає очам «місце для спочинку», збільшуючи привабливість зображення завдяки його витонченості. Термін також використовується музикантами для позначення тиші у музичному творі.

Один з інструментів, що використовується викладачами з мистецтва при вивченні позитивного і негативного простору, став відомий з книги професора Бетти Едвардс «Малювання правою частиною мозку». У вправі студенти переносили зображення з фотографії або малюнку, розміщеного догори дриґом. Через те, що зображення перевернуте, студенти не мали змоги впізнати предмет на малюнку. Тому вони були здатні приділити однакову кількість уваги як позитивному, так і негативному простору. Результатом цієї вправи став значно детальніший малюнок.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. FAQ: 'Ma' and 'Mu' - Japanese Gardens Forum - GardenWeb. Forums.gardenweb.com. Архів оригіналу за 22 липня 2012. Процитовано 11 листопада 2009. 
  2. ArtLex's Ne-Nz page. Artlex.com. Архів оригіналу за 22 липня 2012. Процитовано 11 листопада 2009. 
  3. A Note for MA: Space/Time in the Garden of Ryoan-Ji - Iimura. Mfj-online.org. Архів оригіналу за 22 липня 2012. Процитовано 11 листопада 2009. 

Джерела[ред. | ред. код]