Нен Голдін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нен Голдін
Народилася 12 вересня 1953(1953-09-12)[1][2][…] (70 років)
Вашингтон, США[4][5][6]
Країна  США[7]
Місце проживання Вашингтон
Лексінґтон
Діяльність фотографка, художниця-граверка, мультимедіаартистка
Галузь фотографія, документальна фотографія[8], multi-media artd[8] і активізм[8]
Alma mater School of the Museum of Fine Arts, Bostond і Університет Тафтса
Знання мов англійська[9][10]
Заклад Tin Pan Alleyd[11]
Роки активності 1969[12]2010[12]
Жанр портрет[5][6]
Magnum opus The Ballad of Sexual Dependencyd
Нагороди
IMDb ID 0325667


Нен Ґолдін (нім. Nan Goldin; * 1953) — видатна американська фотохудожниця, передусім відома завдяки своїм працям у художньому та документальному жанрах.

Біографія[ред. | ред. код]

Нен Ґолдін народилась у Вашингтоні і провела своє дитинство у Меріленді, однак згодом втекла з дому і утримувалася в різних сім'ях. Психотерапевт, який спостерігав за Нен та її сестрою у дитинстві, зауважив їхню схильність до суїциду. У 1965 році, коли майбутній мисткині було чотирнадцять, її старша сестра Барбара Хоулі Ґолдін наклала на себе руки.

Перше знайомство Нен з фотоапаратом відбулось у бостонській школі (Satya Community School) завдяки одному з її вчителів, коли Ґолдін було п'ятнадцять (1968-й). Завдяки знайомствам свого друга Девіда Армстронга фотограф проникла у світ геїв та трансвеститів міста, світлини яких стають матеріалом для її першої персональної виставки у Бостоні у 1973-му. Саме з подачі Армстронга молода артистка почала називатись «Нен». У 1977/8-му Ґолдін стала випускницею Бостонської Школи при Музеї Образотворчого Мистецтва (School of the Museum of Fine Arts, Boston) афілійованого з Університетом Тарфта (Tufts University), де вона працювала головним чином із сібахромними знимками.

Після випуску Ґолдін переїхала до Нью-Йорку і розпочала серію документальних фотографій пост-панківської музичної сцени нової хвилі, поступово втягуючись у кола субкультури споживачів важких наркотиків, осередком якої на той час була околиця Баурі у Манхеттені. Відзняті у часи з 1979-го по 1986-й роки фото стали основою її найвідомішої збірки Балада сексуальної залежності (The Ballad of Sexual Dependency). Виконані у стилістиці естетичного експромту її роботи зображують вживання наркотиків, насильні, агресивні статеві пари та автобіографічні сцени. Більшість з тих, хто позував для вищезгаданої збірки, були мертвими до дев'яностих, включно з багатьма її друзями, як наприклад Кукі Мюллер (Cookie Mueller). Окрім того комбінації її фото склали дві інші серії — Я буду твоїм дзеркалом (I'll Be Your Mirror) і Усе Мною (All by Myself).

Деякі критики звинуватили її в гламуризації сцен вживання героїну і пропаганді стилістики ґранджу, яка пізніше була популяризована американськими молодіжними журналами, наприклад The Face. Сама Ґолдін, однак, піддала критиці рекламні кампанії, які використовували образи «морфіністок» для продажу одягу та парфумів і назвала їх «гідними осуду і злом».

Її роботи часто презентуються у формі слайд-шоу і демонструвалися на багатьох кінофестивалях. Найвідомішим є 45-хвилинне шоу протягом якого показують 800 її світлин. Головними темами пізніх робіт стають кохання, ґендер та сексуальність. Звичним для них також використання природного світла для зйомки. Серед її останніх проектів з 1995-го варто відзначити співпрацю зі знаменитим японським фотографом Нобуйоші Аракі, ландшафти Нью-Йоркських горизонтів, зловіщі пейзажі (зокрема фото людей у воді), фото її коханця Сіобана, дітей, батьківства та сімейного життя.

Зараз Нен Ґолдін мешкає у Нью-Йорку та Парижі. Центр Помпіду проводив велику виставку її робіт у 2002-му і черги на неї були довшими, ніж на експозиції Рафаеля і єгипетські мумії.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]