Непальська мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Непалська мова)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Непальська мова
Непалі
नेपाली भाषा (Nepālī bhāṣā)
Країни, із великим числом носіїв непальської мови (темно-синій — головна офіційна мова, блакитний — одна з офіційних, червоний — велике число носіїв, але немає офіційного статусу.
Країни, із великим числом носіїв непальської мови (темно-синій — головна офіційна мова, блакитний — одна з офіційних, червоний — велике число носіїв, але немає офіційного статусу.
Поширена в Непал, Індія, Бутан, Тибет, М'янма
Носії Рідна - 15 372,6 тис., всього - 24 052,6[1]
Писемність Деванагарі
Класифікація

Індоєвропейська сім'я

Індо-іранські мови
Пахарі (північна зона)
Східні Пахарі
Офіційний статус
Офіційна Непал Непал
Індія Індія (Сіккім, Західний Бенгал)
Регулює Мовна академія Непалу
Коди мови
ISO 639-1 ne
ISO 639-2 nep
ISO 639-3 nep (макромова)
npi (індивідуальний код)

Непа́льська мова або непа́лі — індо-європейська мова, поширена в Непалі, Бутані, та частинах Індії (особливо Сіккімі) та М'янмі. Державна мова Непалу, якою розмовляє приблизно 49 % населення країни.

Непальська мова — лінгва-франка Непалу та одна з 22 офіційних мов Індії, включена за 8-м додатком до Індійської конституції. Також ця мова є лінгва-франка штату Сіккім та однією з офіційних мов округу Дарджилінг Західного Бенгалу. Також цією мовою розмовляють у штатах Уттаракханд і Ассам. Непальською як рідною мовою розмовляє приблизно половина населення Непалу, крім того, мова є офіційною та має релігійне значення в цій країні.

В різних районах мова має різні назви, зокрема вона знана як ґоркхалі або ґуркхалі (мова ґуркхів) та парбатія (мова гір). Також використовується старіший термін хаскура — «мова хас», тобто селян західного Непалу з доісторичних часів, ця назва протиставляється хамкура — групі тибетсько-бірманських діалектів народу хам центрального Непалу.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nepali. A language of Nepal. Ethnologue: Languages of the World, 20th edition, 2017

Посилання[ред. | ред. код]

Вікіпедія
Вікіпедія