Не кажи нікому

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Не кажи нікому
Ne le dis à personne
Жанр драма
трилер
детектив
Режисер Гійом Кане
Продюсер Ален Атталь
Люк Бессон
Сценарист Гійом Кане
Філіпп Лефевр за романом Харлана Кобена
На основі Tell No Oned[1]
У головних
ролях
Франсуа Клюзе
Марі-Жозе Кроз
Андре Дюссольє
Крістін Скотт Томас
Франсуа Берлеан
Наталі Бей
Жан Рошфор
Гійом Кане
Олів'є Маршаль
Марина Гендс
Оператор Крістоф Оффенштейн
Композитор Матьє Шедід
Художник Philippe Chiffred
Кінокомпанія Les Productions du Trésor
EuropaCorp
M6 Films
Caneo Films
Sofica Europacorp
Région Ile-de-France
Canal+
CinéCinéma
M6 Métropole Télévision
Дистриб'ютор EuropaCorp і Netflix
Тривалість 125 хвилин
Мова французька
Країна Франція Франція
Рік 2006
Кошторис 11.7 млн
Касові збори 33 400 000 $
IMDb ID 0362225
tellno-one.com

«Не кажи нікому» (фр. Ne le dis à personne) — трилер французького режисера Гійома Кане (2006), що отримав найвищі оцінки кінокритиків.

Зміст[ред. | ред. код]

Олександр і Марго Бек були знайомі з дитинства; з моменту їхнього шлюбу пройшло вже 6 щасливих років, коли одного разу вночі в лісі на Марго хтось нападає. Олександр не встигає врятувати дружину, так як отримує удар по голові і падає в озеро.

Олександра рятують; правда, невідомо, хто витягнув його з води. Тіло Марго пізнає її батько.

Через 8 років в районі озера знаходять два тіла людей, убитих більше 5 років тому. У одного з трупів у кишені знаходиться ключ від банківської комірки Марго, в якій лежить стара гвинтівка і кілька фотографій її, сильно побитою. Поліція відновлює розслідування, справу про вбивстві. Сам доктор Олександр несподівано отримує лист з відеозаписом, на якому видно його дружину: судячи з усього, запис недавній. Тим часом за ним хтось стежить; гине колишня подруга Марго, всі підозри падають на Олександра. У його квартирі під час обшуку знаходять пістолет, з якого було скоєно вбивство. Доктор, отримавши попередження про прийдешній арешт, утікає, оскільки його дружинаелектронною поштою призначає йому побачення, на яке він інакше не потрапить.

У парку, в якому призначено побачення, вони не зустрічаються: Марго виявляє засідку і йде, Олександра крадуть на виході з парку. Його катують, змушуючи розповісти, де знаходиться його дружина; в результаті в машину вривається бандит, сина якого Олександр допоміг врятувати три роки тому, і, поранивши одного з викрадачів, змушує інших відпустити Олександра.

Тим часом з'ясовується, хто зробив фотографії побитої Марго: сестра Олександра. Вона зізнається, що Марго побив її партнер по фонду для дітей-сиріт, син багатого батька, треба сказати, убитий незадовго до неї. З'ясовується також, що Марго забезпечила алібі головному підозрюваному, повідомивши, що перебуває з ним в любовному зв'язку; Олександр зустрічається з цією людиною і домагається від нього відповіді, що це було лише прикриттям, а дружина йому не зраджувала.

У підсумку Олександр із захованим за пазухою мікрофон ом, який прослуховують поліцейським, зустрічається з батьком Марго. Той розповідає, що партнер Марго — Філіпп Невіль, син багатого буржуа, ґвалтував дітей з фонду, і їй в якийсь момент стало про це відомо від одного з хлопчиків-жертв. Вона спробувала накричати на винуватця, але той почав бити її, а батько, тим часом чекав, коли Пилип зізнається у скоєному, щоб його після заарештувати, не витримав і застрелив його. Батько допоміг дочці позбутися тіла; вона не захотіла підставляти невинного, тому забезпечила йому алібі. Олександр не помітив цього, бо в той період був у тривалому від'їзді. Батько вбитого нацькував на Марго професійних убивць, але батько Марго перекупив одного з них, а потім застрелив обох. Він сказав Марго, що Олександр мертвий, а їй треба виїхати з країни; сам знайшов тіло мертвої дівчини-наркоманки, знівечив її обличчя ножем, підкинув на місце злочину, а потім брав участь в упізнанні. Він же витягнув Олександра з озера і викликав йому швидку. Єдиною його помилкою були те, що він залишив у кишені у одного з трупів ключі від банківської комірки.

Насправді, коли Олександр приходить до батька Марго, останній виявляє прослуховувальну апаратуру, прикріплену до тіла Олександра, але, не показуючи виду, продовжує поводитися наче й не було нічого. Він змушує Олександра сісти на диван і починає розповідь про події восьмирічної давності. У якийсь момент поліціянти перестають чути діалог через появу перешкод в апаратурі й вирішують, що батько виявив прослуховування, проте керівник операції пропонує не поспішати з висновками і трохи почекати. Насправді перешкоди були навмисно спровоковані батьком Марго, який ненадовго включив телевізор на певній частоті. Саме в цей момент він розповідає Олександру правду: Невіля вбив не він, а Марго. Після цього сигнал повертається, і батько Марго продовжує свою розповідь.

Через кілька років Марго, почувши по телевізору про поновлення слідства і дізнавшись звідти ж, що Олександр — головний підозрюваний, повернулася в країну, щоб побачитися з чоловіком, якого вона вважала мертвим.

Ролі[ред. | ред. код]

Актор Роль
Франсуа Клюзе Олександр Бек Олександр Бек
Андре Дюссольє Жак Лорентом Жак Лорентом
Марі-Жозе Кроз[fr] Марго Бек Марго Бек
Крістін Скотт Томас Елен Перкінс Елен Перкінс
Франсуа Берлеан Ерік Левкович Ерік Левкович
Жан Рошфор Жильбер Невіль Жильбер Невіль
Наталі Бей Елізабет Фельдман метр Елізабет Фельдман
Марина Гендс Анна Бек Анна Бек
Міка'ела Фішер Зак Зак
Жиль Лелуш Бруно Бруно

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Результат Нагорода Номінація
2007 Номінація British Independent Film Award Найкращий незалежний іноземний фільм
Перемога Сезар Найкращий актор: Франсуа Клюзе
Найкращий режисер: Гійом Кане
Найкраща музика до фільму: Матьє Шедід
Найкращий редактор: Ерве де Луз
Номінація Сезар Найкращий оператор: Крістоф Оффенштейн
Найкращий фільм: Гійом Кане
Найкращий звук: П'єр Ґаме, Жан Годьє, Жерар Ламп
Найкращий актор другого плану: Андре Дюссольє
Найкраща адаптація літератури в сценарії: Гійом Кане, Філіпп Лефевр
Перемога Lumiere Award Найкращий фільм: Гійом Кане
Перемога World Audience Award Гійом Кане
Перемога Étoile d'Or Найкращий актор: Франсуа Клюзе
Найкращий композитор: Матьє Шедід
Номінація Étoile d'Or Найкращий режисер: Гійом Кане
Найкращий композитор: Гійом Кане, Філіпп Лефевр
2008 Номінація Golden Trailer Найкращий іноземний трилер
Номінація cALFS Award Іноземний фільм року
2009 Номінація Премія Едгара Аллана По Найкращий сценарій: Гійом Кане, Філіпп Лефевр, Гарлан Кобен

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шведська база даних фільмівSvenska Filminstitutet.

Посилання[ред. | ред. код]