Не такий як усі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Не такий як усі
Anders als die andern
Жанр драма
Режисер Ріхард Освальд
Продюсер Ріхард Освальд
Сценарист Магнус Гіршфельд
Ріхард Освальд
У головних
ролях
Конрад Фейдт
Лео Коннард
Аніта Бербер[en]
Магнус Гіршфельд
Хельга Моландер[en]
Фріц Шульц[en]
Оператор Макс Фассбендер[en]
Кінокомпанія Richard Oswald-Film Berlin
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 50 хв.
Мова німецька
Країна Веймарська республіка Веймарська республіка
Рік 1919
IMDb ID 0009878
CMNS: Не такий як усі у Вікісховищі

«Не такий як усі» (нім. Anders als die Andern) — німецька драма 1919 року, знята режисером Ріхардом Освальдом у співавторстві з доктором Магнусом Гіршфельдом. Розглядається як перший у світі фільм про гомосексуальність.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм розпочинається з того, що відомий скрипаль Пауль Кьорнер (Конрад Фейдт) читає уранці некрологи в газетах, які розповідають про нез'ясовні самогубства. Проте Пауль знає, що усі ці люди такі ж як і він — гомосексуали, вони наклали на себе руки через загрози бути засудженими за 175 параграфом.

Після цього у будинку Пауля з'являється молодик Курт Зіверс (Фріц Шульц[en]), який хоче стати учнем знаменитого виконавця. Курт симпатичний Паулю, і він приймає його прохання. Поступово вони стають друзями. Під час однієї з прогулянок містом Пауля впізнає його давній коханець Франц Боллек (Рейнхольд Шунцель[en]). Того ж дня він приходить до Пауля і починає його шантажувати, погрожуючи написати на них із Зіверсом донос. Злякавшись, Пауль спочатку погоджується і платить Францу гроші, але коли згодом здирництво стає зухвалішим, відмовляється. Франц проникає до будинку Пауля і краде цінні речі, за цим зайняттям його застають Пауль і Зіверс, що повернулися з прогулянки. Зіверс вплутується у бійку, під час якої Франц звинувачує Зіверса в тому, що той, — коханець Пауля. Зіверс, як гетеросексуал, глибоко шокований. Він нестримно втікає з будинку Пауля, а потім від'їжджає з міста.

Абсолютно пригнічений Пауль Кьорнер залишається сам у будинку і думає про прожиті роки. Він згадує про випадок у школі-інтернаті, коли учитель застав його і його друга Макса за поцілунком, про подальший скандал і виключення. Згадує про те, як було самотньо в студентські роки. Про те, як він намагався вилікуватися, звертався до психотерапевта-шарлатана, що лікував його гіпнозом, але незабаром зрозумів, що ніщо не допомагає. Доля звела його з доктором Магнусом Гіршфельдом, погляди якого істотно відрізнялися від думки, що існували у той час про гомосексуальність, як про хворобу. Доктор переконав Пауля жити у злагоді з собою. Він згадує своє знайомство з Францем Боллеком (Рейнольд Шунцель[en]) у гей-кав'ярню.

Кадр з фільму

Франц втілює в життя свою погрозу і пише донос. Відбувся суд, на якому виступають відомі люди на захист Пауля і проти 175 параграфа. Суд визнає і Пауля, і Франца винними. Франца — у здирництві з терміном позбавлення волі 3 роки, Пауля — за гомосексуальність, з символічним покаранням в один тиждень домашнього арешту. Проте судовий процес перетворюється на громадський скандал. Пауля починають цуратися друзі та знайомі, йому відмовляють у виступах, навіть його батьки говорять йому що в нього лише один гідний вихід. Пауль здійснює самогубство.

Повернувшись, Зіверс дізнається про смерть друга. Він винить себе у цьому і хоче вбити себе, проте Магнус Гіршфельд зупиняє його:

Ви повинні продовжувати жити, жити, щоб скасувати забобони, через які ця людина стала однією з незліченної низки жертв. Ви повинні відновити честь цієї людини і відновити справедливість для нього, й усіх тих, хто був до нього, й усіх тих, хто буде за ним. Правосуддя через знання!

Магнус Гіршфельд, «Не такий як усі», 1919

У ролях[ред. | ред. код]

Інша інформація[ред. | ред. код]

  • В радянському прокаті фільм демонструвався під назвою «Закони кохання» (рос. «Законы любви»)[1].
  • Фільм був частково знищений нацистами в 1933 році, проте декілька його фрагментів було виявлено в 1990-х роках в трофейному архіві в Росії і відновлені. Ряд сцен відома тільки з рукопису сценарію[2].
  • У 1961 році у Великій Британії був знятий рімейк «Жертва»[2] з Дірком Богардом в головній ролі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Звезды немого кино (рус.) . М.: «Искусство». 1968. с. 238.
  2. а б John Baxter (10 лютого 2009). Carnal Knowledge: Baxter's Concise Encyclopedia of Modern Sex. HarperCollins. с. 11—12. ISBN 978-0-06-087434-6. Процитовано 8 листопада 2014.

Посилання[ред. | ред. код]