Нобелівські лауреати — вихідці з України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центр громадянських свобод — перший і єдиний лавреат Нобелівської премії в історії України

Згідно із заповітом Альфреда Нобеля премії присуджують видатним ученим світу за найважливіші відкриття у фізиці, хімії, фізіології та медицині, літературі. Пізніше (у 1969 році) також була заснована премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля.

Серед лавреатів Нобелівської премії поки що немає осіб з українським громадянством. Зокрема й через те, що тривалий час Україна була колонією різних держав, як от Російської та Австро-Угорської імперій та Речі Посполитої, де не вітався, а, часто, і відкрито заборонявся розвиток української культури, науки та літератури.

Першим і наразі єдиним лавреатом в незалежній Україні є правозахисна організація Центр громадянських свобод (премія миру 2022 року)[1]. Крім того серед нобелівських лавреатів є вчені, письменники, діячі культури, які народилися, зростали чи жили і працювали в Україні або ж мали українське походження.

Лавреати[ред. | ред. код]

Представники незалежної України[ред. | ред. код]

  • Центр громадянських свобод — правозахисна організація, лауреат Нобелівської премії миру 2022 року разом із білоруським правозахисником Олесем Біляцьким та російською організацією Меморіал. В офіційній заяві фонду було зазначено: «Лавреати представляють громадянське суспільство цих країн. Вони протягом багатьох років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали багато зусиль, щоб задокументувати воєнні злочини, порушення прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють важливість громадянського суспільства для миру та демократії»[2].

Центр Громадянських Свобод здійснює моніторинг та аналіз законопроєктів на відповідність стандартам дотримання прав людини, провадить громадський контроль над діями правоохоронних органів, судів та місцевої влади, над розслідуванням злочинів, вчинених під час Євромайдану, займається документуванням політичних переслідувань у тимчасово окупованому Криму, фіксацією порушень прав людини та воєнних злочинів на Донбасі, просвітництвом у сфері прав людини та демократії, програмами міжнародної солідарності тощо.

У своїй промові, виголошеній 10 грудня 2022 року у головній залі Ратуші Осло, голова організації Олександра Матвійчук заявила[3]:

Люди в Україні як ніхто хочуть миру. Але мир не настає, коли країна, на яку напали, складає зброю. Тоді це не мир, а окупація. Ми знаходили тіла цивільних людей на вулицях та подвір’ях їхніх будинків після звільнення Бучі. Ці люди не мали зброї взагалі. Потрібно перестати маскувати відкладені воєнні загрози під «політичні компроміси». Демократичний світ звик до поступок диктатурам. І тому така важлива готовність українського народу протистояти російському імперіалізму. Ми не залишимо людей на окупованих територіях на смерть та тортури. Життя людей не може бути «політичним компромісом». Боротися за мир – це не піддаватися на тиск агресора, а захищати людей від його жорстокості.

Народилися в Україні[ред. | ред. код]

На території сучасної України народилися шестеро майбутніх Нобелівських лавреатів[4]:

  • Ілля Мечников (1845—1916) — мікробіолог, ембріолог, зоолог та імунолог україно-єврейсько-молдавського походження. Прізвище Мечников є русифікованим варіантом українського прізвища Спадаренко (від староукраїнського «спадар» — меч), що носив його прадід. Народився у с. Іванівка-Панасівка Куп'янського повіту на Харківщині. Емігрував до Франції через переслідування імперської влади за українофільські настрої. 1908 року Іллі Мечникову разом із німецьким ученим Паулем Ерліхом було присуджено Нобелівську премію — «за праці з імунітету».
  • Роалд Гоффман (*1937) — народився в Золочеві в родині випускника Львівської політехніки інженера Гілеля та вчительки Клари Сафран. Лавреат Нобелівської премії 1981 року «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів. Саме йому належать слова «Україно, обітована земле мого серця!»

Народилися на українській етнічній території[ред. | ред. код]

  • Ісидор Рабі (1898—1988) — американський вчений-фізик, що народився на Лемківщині, у місті Риманеві (тепер — Польща). Одержав Нобелівську премію 1944 року «за резонансний метод вимірювання магнітних властивостей атомних ядер».
  • Семен Кузнець (1901—1985) — виходець із Пінська, що до 1922 року входив до складу України. За національністю навпіл українець. Навчався у Харкові. 1971 року «за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, яке привело до нового, глибшого розуміння як економічної та соціальної структур, так і процесу розвитку» Саймону Кузнецю присудили Нобелівську премію з економіки.

Нобелівські лавреати, що вчилися чи працювали в Україні[ред. | ред. код]

  • Іван Бунін (1870—1953) — жив і одружився вперше в Одесі, жив у Полтаві. Разом більше 14 років Бунін прожив безпосередньо на території сучасної України. Значну частину життя письменник провів на українських етнічних землях північної Слобожанщини (дитячі роки - у родинному маєтку в м. Богучарі Воронезької губернії). Відчував безперервний зв'язок з Україною та її мешканцями, про що зазначав неодноразово. Володів українською мовою. Перекладав твори з інших мов, зокрема з української. Премія 1933 року з літератури «За строгу майстерність, із якою він розвиває традиції російської класичної прози».

Номінанти[ред. | ред. код]

Представники України (з 1991 року)[ред. | ред. код]

  • Віктор Ющенко (2005). Кандидатуру Президента України разом із президентом Грузії Міхеілом Саакашвілі подали двоє впливових тоді американських сенатори — Джон Маккейн та Гілларі Клінтон. У їхньому спільному листі до Нобелівського комітету йшлося, що Ющенко та Саакашвілі «завоювали підтримку народу, відстоюючи демократію, свободу і громадянські права». На відміну від інших українських номінантів, Ющенко претендував на Нобелівську премію миру, а не літератури.
  • Мустафа Джемілєв (2014). Низка громадських організацій Татарстану (серед них Рада старійшин, Татарський громадський центр та Меджліс татарського народу) висунули лідера кримських татар Мустафу Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру. Вони наголосили, що завдяки Джемілєву «кримські татари стали інтегрованою частиною українського суспільства» і «беруть активну участь у державно-політичному будівництві сучасної України». Крім того Джемілєв є активним учасником врегулювання Кримської кризи.[8]
  • Петро Порошенко (2015). Був висунутий спікером Володимиром Гройсманом на здобуття Нобелівської премії миру[9]. 28 січня 2017 року з'явилася інформація про намагання російських спецслужб завадити присудженню премії Президенту України.[10]

Народилися в Україні[ред. | ред. код]

Декількох українців та вихідців з України було номіновано на здобуття Нобелівської премії, але з різних причин нагороду вони не одержали[15][16]. Процес відбору кандидатур має кілька стадій, але оскільки інформацію про вибір лавреатів відкривають лише через 50 років після нагородження, то на разі неможливо точно встановити, яка з поданих кандидатур реально претендувала на Нобелівську премію.

  • Михайло Тишкевич (1910, 1911, 1927). Був номінованим на Нобелівську премію миру як засновник та президент київського Товариства прихильників миру[17] Номінаторами його виступили С.Сірчинський, Андрій Богуцький (член Державної ради) та Герхард Бонкал (член парламенту Франції)[18].
  • Ісмаїл Гаспринський (1910) — кримськотатарський культурний діяч, що все життя займався в Криму літературно-просвітницькою діяльністю. 1910 року авторитетна група вчених Франції висунула кандидатуру Ісмаїла Гаспринського на здобуття Нобелівської премії. Їх підтримали відомі письменники з країн мусульманського Сходу.
  • Максим Ковалевський (1912). Його кандидатуру запропонували члени Російської міжпарламентської групи — за громадсько-політичну діяльність, спрямовану на затвердження ідеалів демократії в Росії[18].
  • Іван Франко (1916). Його кандидатуру як «великого Провідника свого народу, міжнародного генія», «справді найвизначнішого письменника сучасної Європи» висунув 26 листопада 1915 р. професор, доктор філософії з Відня Йосип Застирець. Кандидатуру І.Франка підтримав шведський історик Гаральд Єрне (Уппсальський університет), на той час голова Нобелівського комітету. Дослідники називають дві причини, через які Франко так і не удостоївся цієї премії. Перша — це те, що лист від Застиреця прийшов надто пізно, коли список претендентів уже був затверджений. Друга причина — смерть Франка 1916 року. Однак кандидатуру розглядали і на заключному етапі проти І. Франка та чеського поета Отокара Бжезіни виступив той же Гаральд Єрне[19].
  • Олесь Гончар (1991). Заходи щодо його висунення розпочала українська діаспора, після того, як у 1989 році з'явилося нове видання «Собору» англійською мовою[34].

Вчилися чи працювали в Україні[ред. | ред. код]

Не потрапили до офіційного списку номінантів[ред. | ред. код]

  • Іван Багряний (1963). Акцію за надання Нобелівської премії з літератури за роман «Сад Гетсиманський»[35] розпочала філія Об'єднання демократичної української молоді (ОДУМ) в Чикаго. Але раптова смерть письменника перешкодила офіційному висуненню на цю нагороду[36][37].
  • Василь Стус (1985 або 1986). Тривалий час побутував міф, що кандидатуру поета висунув нобелівський лавреат Генріх Белль. Того ж року Стус загинув у таборі для політв'язнів, тому не мав жодних шансів потрапити навіть до переліку номінантів. Дослідник життя Стуса, історик Вахтанг Кіпіані відкидає версію, що Стуса висунув Белль. Він вважає, що Міжнародний комітет, створений у Торонто наприкінці 1984 року, який мав на меті підготувати все для рекомендації Стуса на премію, розраховував на 1986 рік і зробив замало, аби пришвидшити цей процес[38][39].
  • Улас Самчук (1980). Після того, як у світ вийшов роман-трилогія «Волинь», кандидатуру Самчука на здобуття Нобелівської премії з літератури висунув російськомовний журнал «Современник» (Торонто). Подати кандидатуру встигли, але для її затвердження не вистачило рекомендації нобелівського лауреата, що у Стокгольмі було одним із визначальних факторів[40].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Центр Громадянських Свобод став лауреатом Нобелівської премії миру. Центр Громадянських Свобод (укр.). Процитовано 7 жовтня 2022.
  2. The Nobel Peace Prize 2022. NobelPrize.org (амер.). Процитовано 7 жовтня 2022.
  3. “Час взяти відповідальність”. Промова на врученні Нобелівської премії миру. Українська правда (укр.). Процитовано 12 грудня 2022.
  4. Мараєв, Владлен (17 липня 2022). Нобелівські лауреати з України: Шмуель Аґнон і Зельман Ваксман. Український інтерес. Процитовано 12 грудня 2022.
  5. Мустафа Джемілєв — кандидат на Нобелівську премію миру. Архів оригіналу за 2 листопада 2013. Процитовано 17 червня 2013.
  6. Бориса Олійника висунули на Нобелівську премію. Архів оригіналу за 31 січня 2012. Процитовано 7 лютого 2012.
  7. Депутат: зробимо все можливе, щоб Нобелівська премія дісталася Тимошенко. Архів оригіналу за 2 лютого 2012. Процитовано 7 лютого 2012.
  8. Джемілєва висунули на здобуття Нобелівської премії миру. Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 26 квітня 2014.
  9. Гройсман написав листа про висунення Порошенка на Нобелівську премію. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 28 січня 2017.
  10. У Норвегії заявили про спецоперацію РФ, аби Порошенко не отримав Нобелівську премію миру. Архів оригіналу за 1 лютого 2017. Процитовано 28 січня 2017.
  11. Ігоря Калинця висунули на Нобелівську премію. Архів оригіналу за 18 квітня 2017. Процитовано 17 квітня 2017.
  12. Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури. Архів оригіналу за 16 березня 2022. Процитовано 16 березня 2022.
  13. У Польщі Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію. Архів оригіналу за 16 березня 2022. Процитовано 16 березня 2022.
  14. Чому Жадан не отримав літературного Нобеля?. espreso.tv (укр.). Процитовано 17 грудня 2022.
  15. Анастасія Кладова. Нобеліати родом з України // Дзеркало тижня, № 38 (818), 16.10.2010[недоступне посилання з червня 2019]
  16. Уляна Либа. Нобелівська премія тікає від України // Українське Слово. Архів оригіналу за 19 жовтня 2011. Процитовано 16 січня 2012.
  17. Проект «Українці у світі». Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 7 лютого 2012.
  18. а б в Премія Нобеля — виноград, якого так хотілося лисиці
  19. Ярослав Грицак. Без Франка в голові.— Gazeta.ua. Неділя, 02 липня 2017 15:30. Архів оригіналу за 30 вересня 2017. Процитовано 29 вересня 2017.
  20. Nomination Archive - Tadeusz Zielinski. NobelPrize.org (амер.). 1 квітня 2020. Процитовано 12 жовтня 2022.
  21. Nomination Archive - Saul Tchernichovsky. NobelPrize.org (амер.). 1 квітня 2020. Процитовано 3 жовтня 2022.
  22. Nomination Archive - Mark Aldanov. NobelPrize.org (амер.). 1 квітня 2020. Процитовано 3 жовтня 2022.
  23. Nomination Archive - Leopold Staff. NobelPrize.org (амер.). 1 квітня 2020. Процитовано 5 жовтня 2022.
  24. Хто був батьком Яна Парандовського. Збруч (укр.). 6 квітня 2015. Процитовано 5 жовтня 2022.
  25. Lally, Robin (22 січня 2023). Louis B. Sohn: An international legal scholar. UGA Today (амер.). Процитовано 24 серпня 2023.
  26. Nomination Archive - Anna Akhmatova. NobelPrize.org (амер.). 1 квітня 2020. Процитовано 12 жовтня 2022.
  27. Nomination archive - Adam Rapacki. NobelPrize.org (амер.). 1 квітня 2020. Процитовано 24 серпня 2023.
  28. Тичина, Драч, Костенко… Кого номінували на Нобелівську премію з літератури 1967 року?. Архів оригіналу за 11 серпня 2019. Процитовано 11 серпня 2019.
  29. Перелік номінантів на премію 1967 року (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 20 серпня 2018. Процитовано 11 серпня 2019.
  30. Перелік номінантів на премію 1969 року (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 січня 2022. Процитовано 16 березня 2022.
  31. Перелік номінантів на премію 1971 року (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 січня 2022. Процитовано 16 березня 2022.
  32. Нобелівська премія для України: чому найпрестижніша літературна премія досі не наша. chytomo.com (укр.). 28 травня 2021. Процитовано 18 вересня 2022.
  33. Nomination Archive - Kazimierz Wierzyński. NobelPrize.org (амер.). 1 квітня 2020. Процитовано 12 жовтня 2022.
  34. Не тільки Ліна Костенко. Всі українські письменники, яких номінували на Нобеля. ukraine.segodnya.ua (укр.). 11 липня 2022. Процитовано 4 жовтня 2023.
  35. «Сміливі завжди мають щастя»: 2 жовтня — 116 років з дня народження Івана Багряного. Новини Здорової Людини (укр.). 2 жовтня 2022. Процитовано 2 жовтня 2023.
  36. Іван Багряний — письменник і громадянин. Архів оригіналу за 17 лютого 2013. Процитовано 16 січня 2012.
  37. Чому я не хочу вертатись в СРСР: памфлет Івана Багряного, що врятував життя сотням тисяч українців. Українська правда _Життя. Процитовано 2 жовтня 2023.
  38. Стус і Нобель. Демістифікація міфу. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 7 лютого 2012.
  39. Кузьменко, Юлія (3 жовтня 2023). Нобелівська премія з літератури: нагорода, яку майже завжди дають одній людині й ніколи не давали українцям. Суспільне: Культура.
  40. ТОП-6 співвітчизників, які стали Нобелівськими лауреатами. espreso.tv (укр.). Процитовано 18 вересня 2022.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]