Новгородов Семен Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семен Андрійович Новгородов
Семён Андреевич Новгородов
С.А. Новгородов
Народився 13 лютого 1892(1892-02-13)
Чурапчинський улус, Якутська Автономна Радянська Соціалістична Республіка, РСФРР
Помер 28 лютого 1924(1924-02-28) (32 роки)
Якутськ, РСФРР, СРСР
Поховання Смоленське православне кладовище
Громадянство СРСР СРСР
Національність якут
Діяльність мовознавець, громадський діяч
Alma mater Санкт-Петербурзький державний університет
Мова творів якутська
Роки активності 1910-і—1924 рр.

CMNS: Новгородов Семен Андрійович у Вікісховищі

Семе́н Андрі́йович Новгоро́дов (рос. Семён Андреевич Новгородов) (*13 лютого 1892, 2-й Хатилінський насліг, Ботуруський улус (тепер Болтогінський улус Чурапінського району), Саха-Якутія — †28 лютого 1924, Якутськ) — якутський мовознавець, творець якутської абетки на основі латинки.

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки і навчання[ред. | ред. код]

Семен Новгородов народився 13 лютого 1892 року в 2-му Хатилінському наслігу Ботуруського улуса (тепер Болтогінський улус Чурапінського району) в Якутії у заможній, за тодішніми мірками, родині. Поголів'я худоби його батька А. А. Новгородова сягало ста голів, крім того, родина тримала найманих робітників. Першу освіту Семен здобув від батька, який володів основами церковно-слов'янської писемності, та місцевого псаломщика Андрія Вінокурова, який трохи знався на арифметиці.

Продовжив навчання Новгородов у приватній школі висильного з України І.Т.Ципенка у Чурапчі. Блискучі здібності до навчання дозволили Новгородову вступити в 1905 році до Якутського реального училища.

Саме в цей період Новгородов формується як особистість, активно записує зразки якутського фольклору, починає громадську діяльність. Він взяв участь у створенні першого громадського-політичного і літературно-художнього часопису якутською мовою «Саха саната», що виходив у 1912-1913 рр., де також вперше опублікувався.

По закінченні училища Новгородов пропрацював рік у Єловській початковій школі та Вілюйському міському чотирьохкласному училищі.

У 1913 р. він виїжджає до Петербурга, де вступає на східний факультет Петербурзького університету (спочатку на арабсько-персько-турецький, а згодом на близький йому монголо-маньчжуро-тюркський розряд). Вже за декілька місяців, у грудні 1913 року молодий студент Новгородов взяв участь у роботі Всеросійського з'їзду народних учителів, де виступив з доповіддю.

Навчаючись, Новгородов здійснює низку наукових поїздок — влітку 1914 р. за завданням Російського комітета до Таттінського улуса Якутії, де збирає фольклорні матеріали, а влітку 1915 р. до Удінської губернії, де відбуває розмовну практику з татарської мови в середовищі тептярів (субетнос татар, що живе серед башкирів).

Наприкінці 1916 року Новгородов за сімейними обставинами змушений повернутися на бітьківщину. В кін. 1916 — на поч. 1917 рр. він викладає в Якутську у вищому навчальному училищі. Саме тут його застала Революція 1917 року.

Активна громадська робота і створення якутської абетки[ред. | ред. код]