Новий Світ (Феодосійський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Селище Новий Світ
Герб Нового Світу Прапор Нового Світу
Селищна рада
Селищна рада
Селищна рада
Країна Україна Україна
Регіон Автономна Республіка Крим
Район/міськрада Феодосійський район
Рада Новосвітська селищна рада
Код КАТОТТГ:
Облікова картка Новий Світ 
Основні дані
Засновано кінець XIX ст.
Статус із 2024 року
Населення 1117 (на 2014 рік)[1]
Поштовий індекс 98032
Телефонний код +380 6566
Географічні координати 44°49′41″ пн. ш. 34°54′44″ сх. д. / 44.82806° пн. ш. 34.91222° сх. д. / 44.82806; 34.91222Координати: 44°49′41″ пн. ш. 34°54′44″ сх. д. / 44.82806° пн. ш. 34.91222° сх. д. / 44.82806; 34.91222
Висота над рівнем моря 33 м[2]


Відстань
Найближча залізнична станція: Феодосія
До станції: 62 км
Селищна влада
Адреса смт Новий Світ, вул. Л. Голіцина, 16
Карта
Новий Світ. Карта розташування: Україна
Новий Світ
Новий Світ
Новий Світ. Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Новий Світ
Новий Світ
Мапа

Новий Світ у Вікісховищі

Нови́й Світ або Яни Дюнья (крим. Novıy Svit, Yañı Dünya) — селище в Україні, у складі Феодосійського району Автономної Республіки Крим. Розташоване у південно-східній частині Кримського півострова, на березі Чорного моря, неподалік від міста Судак, у районі Зеленої бухти, з трьох сторін оточеної горами.

Історія[ред. | ред. код]

Селище виникло зусиллями князя Голіцина наприкінці XIX ст. Князь заснував тут завод з виробництва шампанських вин. Оскільки місцева природа сприяла виноробству, а стараннями князя на заводі підтримувалась традиційна технологія виробництва шампанського, запроваджена відомою вдовою Кліко, вино виходило виняткової якості. Спочатку селище називалось Парадиз (Рай), але в 1912 році заводи князя Голіцина відвідав Микола II, після чого Парадиз отримав назву Новий Світ. Легенда стверджує, що назву цю дав сам Микола II, який після інтенсивної дегустації місцевих вин оголосив оточенню, що бачить тепер світ у новому світлі.

Населення[ред. | ред. код]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[3]:

Мова Відсоток
російська 92,86%
українська 5,86%
кримськотатарська 0,09%
інші/не визначилися 1,28%

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Миси Орел і Меганом
Гора Сокіл, вид з селища Новий світ
Блакитна бухта
Синя бухта
  • Гора Орел (Коба-Кая), у надрах якої прорубано 7 км штолен, де складується шампанське. Стежка, прорубана за князя Голіцина, огинає місцеві бухти. Прогулянка по ній — обов'язковий ритуал.
  • Грот Шаляпіна. До революції тут були столики, крісла, досі збереглися камінні арки — сховища для шампанського. Тут провадилися концерти (за легендою в цьому гроті нібито співав Шаляпін, звідки і пішла назва), зараз ця традиція відроджується, як раніше — з шампанським і розкішним феєрверком!
  • Синя бухта, інша назва — Розбійнича. В старовину, ще з часів таврів і елінів, тут ховались судна піратів. Це глибока бухта з маленьким пляжем, на якому купаються хіба що екскурсанти, що втомились на прогулянці по стежці Голіцина. Є симпатичний пляж на виході з бухти, але туди ще потрібно зуміти добратись.
  • Ялівцевий гай. Новий Світ оточують сосново-ялівцеві ліси, які неможливо зустріти в інших куточках Криму. Саме тому ці ліси є ботанічним заказником, і діяльність людини тут досить обмежено. Наприклад, щоб пройти на Царський пляж, доведеться заплатити кілька гривен службі заказника й дотримуватися встановлених умов: не розпалювати багаття, не смітити, не ставити наметів.
  • Блакитна бухта, відоміша як Царська. Тут знаходиться знаменитий Царський пляж. Зараз це заповідна зона, тому помилуватися нею можна тільки з екскурсійного катера.
  • Гора Сокіл височіє зі сходу над Новим Світом. Це абсолютно унікальна гора, тому що насправді це стародавній кораловий риф, який десятки мільйонів років ховався в безодні. Внаслідок непідвладних уяві катаклізмів він піднявся з морських глибин, нахилився, і конуси, що увінчували раніше цю скелю, опинилися на схилах, звернених до Нового Світу. Щовечора захід сонця розмальовує ці конуси червоним кольором — видовище, до якого неможливо звикнути.
  • Завод шампанських вин, якому в 2003 році виповнилося 125 років. Тут випускається безліч марок шампанського, регулярно провадяться екскурсії й дегустації для туристів.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Статистичний збірник «Чисельність наявного населення України» на 1 січня 2015 року (PDF, XLS)
  2. Прогноз погоди в смт. Новий Світ
  3. Рідні мови в об'єднаних територіальних громадах України — Український центр суспільних даних

Джерела та література[ред. | ред. код]