Ніка-Тера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морський спеціалізований порт Ніка-Тера
Розташування
Країна Україна Україна
Розташування 54052, Миколаїв, вулиця Айвазовського, 23
Координати Координати: 46°51′02″ пн. ш. 31°59′01″ сх. д. / 46.85056° пн. ш. 31.98361° сх. д. / 46.85056; 31.98361
Інформація
Відкритий 1995
Власник Дмитро Фірташ
Тип гавані природна
Площа гавані 536 485 м²
Площа суходолу 422 718 м²
К-сть причалів 7
начальник порту Агакішиєв Алім Тахірович
Статистика
Річний тоннаж вантажів 4,5 млн тонн
www.nikatera.com
Мапа
Мапа

Морськи́й спеціалізо́ваний порт Ні́ка-Те́ра (англ. Sea Specialized Port 'Nika-Tera') — це диверсифікований порт, який в регіоні надає стивідорні послуги з перевалки, зберігання, підготовки та відправки різних вантажів. Площа підхідного каналу та операційної акваторії порту становить 67,4 га.


Розташування[ред. | ред. код]


ТОВ «МСП Ніка-Тера» розташований на лівому березі Бузького лиману в 34 милях від моря.

У порт веде Бузько-Дніпровсько-лиманський канал, що дозволяє проводити судно з оголошеною осадкою до 10,3 м цілодобово протягом року без припинення навігації взимку.

У льодових умовах проводка суден здійснюється караванами.


Історія[ред. | ред. код]

У 1995 році в Миколаєві було засновано Закрите акціонерне товариство «Миколаївський калійний термінал», яке згодом було реорганізовано в Товариство з обмеженою відповідальністю «Морський спеціалізований порт Ніка-Тера».

Для створення терміналу була обрана неосвоєна заболочена територія поруч із залізничною станцією «Жовтнева». На той час станція була недозавантажена і у неї були вільні потужності.

20 вересня 2002 року після першого випробування терміналу фахівці врахували виявлені недоліки, усунули їх, після чого відбулося офіційне відкриття «Миколаївського калійного терміналу».

У 2007 році внаслідок реорганізації, згідно з рішенням засновників, ЗАТ перетворено в ТОВ «МСП НІКА-ТЕРА». Це перший в Україні приватний термінал, який був побудований на порожньому місці без участі державних інвестицій.

У 2016 році морський порт «Ніка-Тера» завершив проект з будівництва власної залізничної інфраструктури[1]. Проект був реалізований в рамках комплексної Програми по збільшенню пропускної спроможності терміналу. Компанія побудувала і здала в експлуатацію 9 додаткових залізничних колій, довжиною більше 3 км, 15 стрілочних переводів та новий спеціальний ваговий комплекс[2].

У 2017 році був введений (крім трьох вантажних районів) в експлуатацію новий вантажний район (№ 4), спеціалізацією якого стала виключно перевалка наливних вантажів, а саме рослинної олії соняшнику та інших культур, таких як ріпак і соя[3].

У квітні 2019 року на базі порту запустили високотехнологічне виробництво виробів з композиційних матеріалів, призначених для промислового і цивільного будівництва. Інвестиції становили 22 млн грн. Продукція призначена для власних потреб порту та для реалізації на ринку.

Виробництво продукції організовано на одному з виробничих ділянок порту «НІКА-ТЕРА». Підприємство виробляє як стандартизовані вироби, такі як покрівельний лист, сходи, відбійники, поручні, куточки та інші вироби. Виробнича потужність ділянки стеклокомпозитних профілів становить 1000 тонн на рік, а по литтю — 750 тонн в рік.[4]

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

4 червня 2022 року російські загарбники обстріляли територію порту, сталась масштабна пожежа внаслідок якої вщент вигоріло складське приміщення з зерновим шротом[5]

Характеристики[ред. | ред. код]

В порту працює понад 1300 співробітників.

Оснащений 7 причалами[6] загальною довжиною близько 1600 метрів з глибинами від 10,5 до 11,75 метрів.

Вантажно-розвантажувальний комплекс порту «Ніка-Тера» складається з чотирьох спеціалізованих вантажних районів:

  • перший вантажний район спеціалізується на зернових вантажах
  • другий — на зернових вантажах і мінеральних добривах
  • третій — на сипучих вантажах відкритого зберігання, наливних і тарно-штучних
  • четвертий — виключно на наливних вантажах, рослинні олії соняшника та інших культур, таких як ріпак і соя.

Порт обладнаний 5-ма станціями розвантаження вагонів, 2-ма станціями розвантаження автомобілів.

Також в порту функціонує своя сертифікована зернова лабораторія.

На території порту розташовано 6 складів підлогового зберігання, з яких 5 складів використовуються під зернові культури, загальним обсягом одноразового зберігання до 125 тисяч тонн і 1 склад призначений для мінеральних добрив об'ємом 40 тисяч тонн.

Крім цього, порт має 18 силосів ємністю 160 тисяч тонн, склади відкритого зберігання для насипних вантажів із загальною місткістю близько 170 тисяч тонн в залежності від номенклатури вантажів (глина, вугілля, тріска, генеральні вантажі).

В олійноперевалочний комплекс входять три технологічних парки, що складаються з 18 резервуарів з обсягом одноразового роздільного або загального зберігання 33 тис. тонн[7].

Роботи та послуги[ред. | ред. код]

Морський термінал має можливість одночасно завантажувати зерновими 3 судна довжиною до 230 м, використовуючи 3 навантажувальних машини продуктивністю до 1500 т на годину.

«Ніка-Тера» надає послугу завантаження мультикультурних суден, а саме навантаження трьох культур одночасно в одне судно.

Термінали[ред. | ред. код]

Вантажі[ред. | ред. код]

У 2017 році «Морський спеціалізований порт Ніка-Тера» обробив 229 суден, переваливши 4,17 млн т вантажів, що майже на 4 % перевищує показник 2016 року. Зокрема, в 2017 році порт «Ніка-Тера» вперше почав працювати з горохом і за результатами року сумарно перевалив 53 % загального обсягу цієї культури серед усіх портів України, перевантаживши близько 170 тис. тонн гороху. Перевалка кукурудзи збільшилася на 14,7 %, склавши 1,3 млн тонн.

Соціальна відповідальність[ред. | ред. код]

Фірмові лавки для городян міста

Морський спеціалізований порт «Ніка-Тера» підписав договір про соціальне партнерство з Вищим професійним училищем суднобудування (ВПУС) м. Миколаєва.

Допомога училищу корабелів надається в рамках програми корпоративної соціальної відповідальності промислових підприємств Group DF, до якої, поряд із розвитком освіти та допомогою навчальним закладам, також входять проекти з підвищення рівня соціальних стандартів населених пунктів, в яких розташовані підприємства, розвиток регіонів та просування іміджу України за кордоном.

16 березня 2018 року порт «Ніка-Тера» (ТОВ «МСП Ніка-Тера» входить в Group DF) став переможцем регіонального конкурсу «Благодійна Миколаївщина — 2017» в рамках національного конкурсу «Благодійна Україна» та отримав унікальну нагороду за «Регіональну благодійність»[9].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Порт "Ника-тера" построил собственный железно-дорожный комплекс. podrobnosti.ua. Процитовано 16 січня 2018 року.(рос.)
  2. «Ника-Тера» построила собственный ж/д комплекс. ports.com.ua. Процитовано 27 березня 2018 року.(рос.)
  3. Порт Ника-Тера построил новый маслоперевалочный комплекс мощностью 500 тыс. тонн в год. cfts.org.ua. Процитовано 27 березня 2018 року.(рос.)
  4. Порт “Ніка-Тера” розпочав виробництво високотехнологічних композитів. http://uprom.info/. Національний промисловий портал. 10 квітня 2019. Процитовано 10 квітня 2019.
  5. Росіяни в суботу завдали ракетного удару по терміналу "Ніка-Тера" (фото). Центр транспортних стратегій. 6 червня 2022.
  6. Порт «Ника-Тера» в сложных погодных условиях обработал сразу 7 судов на 7 причалах. news.pn. Процитовано 27 березня 2018 року.(рос.)
  7. Важнейшие события 2017 года в портовой отрасли Украины. ports.com.ua. Процитовано 27 березня 2018 року.(рос.)
  8. Аскет Шиппинг начала перевалку зерна на терминале Ника-Тера. agroportal.ua. Процитовано 27 березня 2018 року.(рос.)
  9. Переможців конкурсу «БЛАГОДІЙНА МИКОЛАЇВЩИНА – 2017» нагородили «Ангелами добра». mku.edu.ua. Процитовано 02 квітня 2018 року.(рос.)

Джерела[ред. | ред. код]