Ніколаос (принц Греції і Данії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніколаос
Народився 1 жовтня 1969(1969-10-01)[1] (54 роки)
Рим, Італія
Країна  Італія
Місце проживання Афіни
Діяльність аристократ
Alma mater Браунський університет
Знання мов італійська, грецька і англійська
Титул принц
Конфесія православна церква
Рід грецькі Глюксбурги
Батько Костянтин II[1]
Мати Анна-Марія Данська[1]
Брати, сестри Павло ІІ Грецький, Принцеса Греції та Данії Алексія, Феодора і Філіпп, принц Греції та Данії
У шлюбі з Princess Tatiana of Greece and Denmarkd
Нагороди
орден Спасителя Order of Saints George and Constantine Орден Георга I орден Фенікса
IMDb ID 1830787

Ніколаос, принц Греції і Данії (нар. 1 жовтня 1969, Рим, Італія) — другий син та третя дитина подружжя колишнього короля Греції з династії Глюксбургів Констянтина ІІ та Анни-Марії Данської, наймолодшої дочки короля Данії Фредеріка IX і сестра королеви Данії Маргрете II.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Римі, Італія, через переворот, який призвів до падіння монархії в Греції і який змусив членів грецької королівської родини тікати до Італії в грудні 1967 року. Його батько король Констянтин ІІ остаточно скинутий з престола 1973 року, монархію офіційно скасована в 1974 році, а всі члени королівської родини позбавлені титулів, маєтностей, привілеїв та навіть грецького громадянства.

Як і його брати та сестри, здобув освіту в Грецькому коледжі в Лондоні, заснованому його батьками в 1980 році. 1993 року закінчив Університет Брауна і отримав ступінь бакалавра у міжнародних відносинах. Працював у компаніюї NatWest Markets в Лондоні, з 1998 року працює у приватній компанії батька. Член правління Фонду Анни-Марії, призначеного для надання допомоги жертвам стихійних лих в Греції, таких, як повені та землетруси.

2000 року принц Ніколаос спільно із іншими представниками європейських королівських родин взяв участь в Олімпіаді в Сіднеї, Австралія, у змаганнях з вітрильного спорту.

25 серпня 2010 року принц Ніколаос поєднався православним шлюбом із Тетяною Блатнік[2], івентором французького модного дизайнера Діани фон Фюрстенберг. Вінчання відбулось на грецькому острові Спецес[3] у присутності представників кількох європейських монархічних династій[4][5], зокрема всі члени данської королівської родини, Софія Грецька та Ганноверська зі спадкоємцями з родинами, молодше покоління шведської королівської родини, а також кронпринц Норвегії Хокон, принц Віллем-Олександр з принцесою Нідерландів Максимою. 31 серпня номархія Пірея, до якого адміністративно відноситься острів Спецес, винесла штраф власнику ділянки на острові в розмірі 296 тисяч євро, оскільки на зведення павільйону для вінчання не було отримано дозвіл[6].

Родовід[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Lundy D. R. The Peerage
  2. Свадьба греческого принца стала главной новостью для местных СМИ[недоступне посилання з липня 2019]
  3. Former King Constantine’s Son Weds on Spetses. Архів оригіналу за 31 серпня 2010. Процитовано 30 серпня 2010. 
  4. Europe’s royals gather for Greek ‘playboy prince’ wedding. Архів оригіналу за 27 серпня 2010. Процитовано 30 серпня 2010. 
  5. European royals attend Greek island wedding[недоступне посилання з грудня 2021]
  6. Greek Royal Wedding on Spetses Receives Fine. Архів оригіналу за 19 липня 2013. Процитовано 31 серпня 2010.