Райхскомісаріат Нідерланди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

нім. Reichskommissariat Niederlande
нід. Rijkscommissariaat Nederland
Райхскомісаріат Нідерланди
Цивільна адміністрація
Нідерланди
1940 – 1945 Нідерланди
Прапор Герб
Прапор Герб
Столиця Амстердам
Мови німецька, голландська
Державний устрій Цивільна адміністрація
Рейхскомісар
 - 1940—1945 Артур Зейсс-Інкварт
Історія
 - Призначення Артура Зейсс-Інкварт 29 травня 1940
 - Капітуляції Німеччини і закінчення окупації 9 травня 1945
Населення
 -  8 834 000 осіб
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Райхскомісаріат Нідерланди

Райхскомісаріат Нідерланди (нім. Reichskommissariat Niederlande, нід. Rijkscommissariaat Nederland) — адміністративно-територіальна одиниця Третього Рейху, що існувала у 1940—1945 на території окупованих німецькими військами Нідерландів.

Утворення[ред. | ред. код]

У результаті успішної Голландської операції, проведеної частинами Вермахту, і капітуляції Нідерландів 14 травня 1940 Німеччина встановила повний контроль над нідерландськими територіями. Частина нідерландських політиків на чолі з королевою Вільгельміною втекла до Лондона, де утворила уряд у вигнанні, а німці тим часом розпочали формування окупаційної адміністрації.

20 травня була створена німецька військова адміністрація Нідерландів на чолі з Александером фон Фалькенхаузеном, проте незабаром їй на зміну прийшла цивільна адміністрація, яку очолив Артур Зейсс-Інкварт. За планом Гітлера голландці мали розглядатися як «расово споріднені» люди відносно німців і залучатися до націонал-соціалізму.

29 травня 1940 Артур Зейсс-Інкварт офіційно вступив на посаду райхскомісара Нідерландів.

Структура[ред. | ред. код]

Верховенство в райхскомісаріаті Нідерланди належало райхскомісару Артуру Зейсс-Інкварт. Крім нього, існували чотири генеральні комісари:

Генеральні комісари «з особливих справ»:

Останні роки[ред. | ред. код]

Із 1944 територія райхскомісаріату піддавалася безперервним атакам з боку сил країн антигітлерівської коаліції. Перша спроба визволення Нідерландів була зроблена 17 вересня 1944 року, в день початку Операції «Маркет Гарден», в ході якої десантні підрозділи союзних армій висадилися на території Нідерландів, переслідуючи мету з'єднання з союзними танковими частинами в Бельгії і перехоплення стратегічної ініціативи. Однак через погану організацію і успішних дій німецької розвідки операція увінчалася неуспіхом.

Незабаром після цього, на початку 1945, визволення Нідерландів було здійснено канадськими військами, швидко впоравшись з ослабленими німецькими частинами. 9 травня 1945 Німеччина капітулювала, відмовившись від претензій на всі окуповані території, в тому числі, Нідерланди. Райхскомісаріат зазнав ліквідації.

Див. також[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]

  • L. de Jong (1969—1991). Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage.((нід.)).