Німоразол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Німоразол
Систематизована назва за IUPAC
4-[2-(5-nitro-1H-imidazol-1-yl)ethyl]morpholine
Класифікація
ATC-код P01AB06
PubChem 23009
CAS 6506-37-2
DrugBank
Хімічна структура
Формула C9H14N4O3 
Мол. маса 226,23 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність ~100%
Метаболізм Печінка
Період напіввиведення НД
Екскреція Нирки
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата НАКСОДЖИН,
«Пфайзер Італія С.р.л.»,Італія
UA/10504/01/01
02.03/2010-02/03/2015

Німоразол — синтетичний антибіотик та антипротозойний препарат з групи нітроімідазолів для перорального застосування.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Німоразол — синтетичний антибіотик та антипротозойний препарат з групи нітроімідазолів широкого спектра дії. Препарат має бактерицидну дію, що пов'язана з порушенням процесів реплікації ДНК у клітинах бактерій та найпростіших. До препарату чутливі трихомонади, амеби, лямблії, анаеробні бактерії, у тому числі Gardnerella vaginalis та Bacteroides spp.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Після прийому всередину німоразол швидко всмоктується, біодоступність препарату — ~100%. Максимальна концентрація в крові досягається протягом 25 годин після прийому всередину. Високі концентрації німоразол створює у більшості тканин та рідин організму. Німоразол проникає через плацентарний бар'єр та виділяється в грудне молоко. Метаболізується препарат в печінці з утворенням активних метаболітів. Виводиться німоразол з організму переважно нирками. Період напіввиведення препарату не досліджений, немає даних про збільшення тривалості виведення препарату при нирковій недостатності.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Німоразол показаний при захворюваннях, викликаних трихомонадами, лямбліозі, амебіазі, гострому виразково-некротичному ґінґівіті, вагінозі, викликаному Gardnerella vaginalis.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні німоразолу можливі наступні побічні ефекти[1]: нечасто нудота, печія, блювання, металевий присмак в роті, ґлосит, стоматит; рідко запаморочення, сонливість, полінейропатії, висипання на шкірі, транзиторна лейкопенія, потемніння сечі, печія в уретрі.

Протипокази[ред. | ред. код]

Німоразол протипоказаний при підвищеній чутливості до нітроімідазолів, органічних захворюваннях нервової системи, захворюваннях крові, важких порушеннях функції печінки та нирок, вагітності та годуванні грудьми, дітям до 5 років.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Німоразол випускається у вигляді таблеток по 0,5 г.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]