Обговорення:Інерція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Інерція

Інерція тіла.[ред. код]

1.Передмова.[ред. код]

У статті сказано: «Інерція — … здатність деякого об'єкта не змінювати свій стан під час відсутності зовнішніх впливів, а також зберігати стійкість по відношенню до зовнішніх впливів.».

Але, здається, «… здатність деякого об'єкта не змінювати свій стан під час відсутності зовнішніх впливів …», фізично, не те саме, що і «… зберігати стійкість по відношенню до зовнішніх впливів.». Бо, у першому випадку, «зовнішніх впливів» немає, а у другому є. Тобто, стосовно умов стану, випадки протилежні, а отже, в одному з них, інерція проявляє себе, а у другому, - ні. Крім того, не ясно, про яке «збереження стійкості» може йти мова «за відсутності зовнішніх впливів»? Адже, якщо «стійкість», то, завжди, «до чогось». Тобто, якщо тіло у тому стані, що є, не проявляє «стійкість», то, швидше за все, воно перебуває у стані «неінерційному» або у «вільному» стані.

Й усе ж, попри плутанину, «Інерція - здатність деякого об'єкта не змінювати свій стан під час відсутності зовнішніх впливів.», є найкращим і най конкретним відомим поясненням фізики інерції. Яке, тут, і візьмемо собі за прототип.

2.Опис пропозиції.[ред. код]

Вважаємо, що інерція є тоді, коли є. А вона є тоді, коли себе проявляє. А проявляє себе, тоді, коли виникає суперечність між станом набутим і тим, до якого примушують. Тобто, така суперечність уособлює власний опір або протидію примусу до змін набутого стану.

Відкіля, розуміння інерції тіла виникає таким: «Інерція тіла уособлює пасивний опір тіла його примусу змінювати набутий стан.». Де, «опір» можливо замінити «стійкістю». Але «стійкість», вже, не фізичний, а технічний параметр. А «пасивний», означає, що опір є примусом ініційований або збуджений і йому відповідний. Примушують же тіло до змін власного набутого стану силою, якій опір його виникає у відповідь. Опір діє поперек силі, тобто, протилежно.

Свою інерцію тіло проявляє під час його розгонів і гальмувань. У стані покою, тіло, само по собі, інерції не проявляє, бо нічому опиратись.

--Василь Муха 11:48, 27 травня 2015 (UTC)

Про інерцію руху тіла.[ред. код]

Відповідно до вікіпедії, "інерція – явище збереження швидкості руху матеріальної точки за відсутності зовнішніх сил".

Але звернімо увагу на такі відомі факти. Рухи тіл у космосі по еліптичним орбітам називають "інерційними". Проте, підкреслимо, - поточні швидкості і напрямки рухів безперервно змінюються. Тобто, не зберігаються. А також, має місце певна взаємодія рухів з центром мас. Тобто, мають місце зовнішні сили.

Отже, попри відоме визначення, "інерційними"», вказані рухи, називають тому, що їх цикли несвідомо, тобто, - автоматично, повторюються.


Василь Муха, (інший),

22.09.2021 року. --Василь Муха 10:47, 22 вересня 2021 (UTC)

Ні, рухи по орбіті не є інерційними і їх так ніхто не називає. Принаймні, у серйозних джерелах типу статей і книжок.--BogdanShevchenko (обговорення) 11:46, 22 вересня 2021 (UTC)[відповісти]
Вельми дякую. Зазвичай, не критикую чужу ідею, якщо, натомість, не маю власної, бодай, чужа не подобається. У вивченні явищ не зациклююсь на фізиці. А тому, дійшов висновку, що "сенс інерції - у несвідомому повторенні циклів руху, дій, тощо". Наприклад, коли, раз за довгі роки, я мушу зварити борщ, то постаю перед проблемою, яку вирішую, вкладаючи усю свою душу, якісь знання і увесь свій розум, тобто, усю свою свідомість, причому, що аж ніяк не гарантує високої якості. А жінка борщ високої і потрібної мені якості готує автоматично, не відриваючись від телефону і, так само, автоматично, виконуючи інші кухонні справи. Наприклад, частенько, задумавшись, йду, їду, куди треба, по інерції. Було й таке. Сів у тролейбус і поїхав на роботу, а отямився від проблемних думок, коли приїхав додому. Тобто, я їхав у тролейбусі з відключеною свідомістю, стосовно руху. Будь-який рух у космосі має дві складові, а саме, - "рух прямо - у просторі, в продовж набутого напрямку", і "рух убік - у часі, поперек набутому напрямку". А тому, виникають цикли руху, які повторюються, якщо його не будуть розганяти або гальмувати. Співвідношення між рухами "прямо" і "убік" може бути, між собою, врівноваженим і суперечливим. У космосі усі рухи тіл і систем врівноважені у старшій системі. Хотів би, про інерцію, почитати Вашу версію і тлумачення. Василь Муха, 28.09.2021. --Василь Муха 08:45, 28 вересня 2021 (UTC)