Обговорення:Історія християнства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

З яких пір.. "Християнство виникло як відгалуження іудаїзму"????

Це зовсім різні течії і напрями!!!!!!!!!!!!!! Прошу видалити дане речення!!!!!!!!!!!!!— Це написав, але не підписав, користувач 95.133.224.63 (обговореннявнесок).

Будь-ласка, перевірте інформацію щодо традицій католицької церкви. Багато що змінилося після ІІ Ватиканського Собору. І з яких це пір католицькі священники забороняють читати Біблію??? А багатоденні пости теж є!!!— Це написав, але не підписав, користувач 95.132.56.165 (обговореннявнесок).


Основний текст під заголовком потребує кардинальних змін[ред. код]

Не знаю, хто писав цю статтю, але основний текст під заголовком треба явно переробити.

християнство є найзначнішою світовою релігією нашого часу, в якій розрізняють три головні напрями: православ'я, католицизм та протестантизм, "а також численні дрібніші різновиди." Які це ще "а також численні дрібніші різновиди."? Коптів назвали численними дрібнішими різновидами??? Є три основні конфесії: католицизм, православ'я та протестантизм (який містить в собі багато різних за формою, змістом і уставом підконфесій від більш поміркованих до майже тоталітарних сект), крім того є коптські християни, що зажили окремим життя ще до великої схизми-поділу на католиків та православним.

Що за фраза "Головним об'єктом шанування християн є Ісус Христос, якого більшість християнських релігій вважає водночас і Богом, і людиною, а дехто — тільки Богом або тільки божественним посланцем."????

Усі християни визнають Святе Письмо, Біблію, Старий і Новий Завіт, де чітко написано, що Ісус Христос є Богочоловіком - водночас і Богом, і людиною. Нема християн, що визнають Ісуса Христа лише Богом чи лише людиною чи божественним посланцем, це суперечить Біблії. На Соборах засудили вчення єретиків, що визнавали Христа лише Богом чи лише людиною. Про подібного на Ісуса божественного посланця "Ісу" говорять мусульмани, але аж ніяк не християни.

Хто написав - "Усі християни вірять (чи лише міркують), шо праведних після смерті чекає винагорода у вигляді вічного блаженства в раю, а грішників — покарання (яке вони уявляють собі по-різному)."?

Та усі християни вірять у воскресіння мертвих, і життя майбутнього віку, про нове небо і нову землю, де Бог буде жити з праведними у Вишньому Єрусалимі, тобто, у вічному блаженстві в раю, а грішників чекає озеро вогненне, яке є другою смертю.


"Головною соціальною причиною виникнення християнства було безсилля пригноблених у боротьбі з гнобителями."

Неправда. Єдиною причиною виникнення християнства було воскресіння Ісуса Христа, і віра в це через свідчення очевидців. Ісус Христос був юдеєм, тому перших 12 апостолів та 70 учнів він покликав з юдеїв. На основі цих учнів, що досвідчили воскресіння Ісуса Христа формувалася первісна церква. Ці учні, не отримавши значної підтримки серед юдеїв, покликані Святим Духом, почали проповідувати серед поган. Визнання Старого Завіту у християн залишилося не через те, що первісні учні-християни були юдеями, чи через те, що християнство виникло як відгалуження юдаїзму, а тому, що в Старому Завіті були написані пророцтва про Ісуса Христа - Месію, який мав прийти, померти за гріхи світу, і третього дня воскреснути.

Це щодо фрази " Християнство виникло як відгалуження іудаїзму, у якого воно успадкувало, насамперед, визнання Старого завіту — найдавнішої частини Біблії."

"Великий вплив на християнство (почин. з II-III ст. н.е.) мали ідеї Філона та Сенеки." - відвертий абсурд.

Як ідеї Філона та Сенеки могли повпливати на Ісуса Христа, який проповідував ці ідеї в 30 році?

Як ідеї Філона та Сенеки могли повпливати на першу церкву, учасники якої були свідками Христового Воскресіння, які мали ще в першому столітті записану Євангелію - тобто, те, що було сказано Ісусом, і мали Старий Завіт, де записані "ідеї Сенеки"?

"Александрійський філософ Філон висунув ідеї про природжену гріховність людини, про необхідність урятування душі за допомогою аскетизму та страждання."

Природжена гріховність людини була засвідчена ще апостолом Павлом у посланні до Римлян (3:10-18):

"То що ж? Маємо перевагу? Зовсім ні! Бож ми перед тим обвинуватили юдеїв і греків, що вони всі під гріхом,

10 як написано: «Немає справедливого, ані одного!

11 Немає тямущого, немає, хто шукав би Бога.

12 Усі з дороги збилися, зробилися нікчемні! Немає, хто добро творив би, ані одного!

13 Їхнє горло - гріб відкритий, до обману язик їх схильний, отрута гадюча у них під губами.

14 Уста у них прокльонів повні і гіркоти.

15 Щоб проливати кров, швидкі їхні ноги.

16 На їхніх дорогах злидні і руїна.

17 Вони не відають дороги миру.

18 Немає Божого остраху у них перед очима.» Апостол Павло не придумує сам власноруч ідею про гріховність людини, а черпає її зі Старого Завіту, псалма Давидового 14(13):1-3, 53(52):1-3 5:10 1. Безумний говорить у серці своїм: Нема Бога! Зіпсулись вони, і обридливий чинять учинок, нема доброчинця!… 2. Господь дивиться з неба на людських синів, щоб побачити, чи є там розумний, що Бога шукає. 3. Усе повідступало, разом стали бридкими вони, нема доброчинця, нема ні одного!… (Псалми 13:1-3) 10. бо в їхніх устах нема правди, нутро їхнє приносить нещастя, гріб відкритий їхнє горло, свій язик вони роблять гладеньким! (Псалми 5:10)

"Ним було розроблене вчення про Логос, яке розвиває погляди іудейської релігії на месію."

Та Іван Євангелист, Апостол, починає свою Євангелією словами: 1. Споконвіку було Слово(Логос), а Слово(Логос) в Бога було, і Бог було Слово(Логос). 2. Воно в Бога було споконвіку. 3. Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього. (Від Івана 1:1-3)


" Філон учив, що месія має ім'я Логос (у перекладі із грецької — слово), що месія сам є Богом. "

Про це говорили християни до Філона.

"Слідом за Філоном християни дали ім'я й своєму месії й також визнали його Богом. "

Та не слідом за Філоном.

"Прийняли вони й ідеї Філона про природжену гріховність людей, аскетизм та страждання як шлях урятування душі."

Це були ідеї Ісуса Христа, а не Філона, а про природжену гріховність людей в Старому Завіті писали ще навіть до Христа.

"У римлянина Сенеки християнство запозичило етичні ідеї про рівність людей перед Богом, урятування душі як мету життя, презирство до земного життя, про любов до ворогів, покірність долі. "

Про рівність людей перед Богом проповідували ще пророки Старого Завіту, кажучи, що Бог посилає дощ на праведних і неправедних, тобто, любить всіх однаково. Мета життя християнина - це пізнати Бога, і, як наслідок, перебувати в спілкуванні з Ним у раю. Про презирство до земного життя, навіть не презирство, а про незалежність від земного життя і про любов до ворогів проповідував Ісус Христос. Християни покірні не долі, а Богу, Божій волі, про це проповідували ще пророки Старого Завіту.


Кумраніти[1] по-своєму розвивали вчення про месію. Зокрема, вони вважали, що месія за своєю природою є людиною, що його перше пришестя, під час якого він постраждав за людей, уже відбулося й що тепер треба чекати другого пришестя, з яким пов'язаний кінець світу. Ці ідеї були підхоплені християнськими проповідниками.

Кумранська секта єссенів навчала любити своїх, і ненавидіти чужих, внаслідок чого Ісус Христос проголошував любов до ворогів. Про друге пришестя писали і пророки Старого Завіту, і Йоан в Одкровенні. —Patlatus 21:06, 28 січня 2012 (UTC)[відповісти]

Уособлення та формування особливостей римо-католицької церкви[ред. код]

Уособлення та формування особливостей римо-католицької церкви

Хто це і де вичитав, що "Зокрема, католицьке віровчення забороняє віруючим читати Біблію, оскільки це є виключним правом духовенства." ???

Ще ні разу ні в греко-католицькій церкві, ні в римо-католицькому костьолі не чув заборони читати Біблію.

Навпаки, всюди вірних навпаки заохочують читати Біблію. Але не вільно її тлумачити за власним бажанням.

"Католицизм уважає канонічною лише Біблію, яка написана латинською мовою, якою не володіє переважна частина віруючих."

Латинська Біблія Вульґата написана із грецькомовних, єврейськомовних та арамійських текстів...

---Patlatus 21:16, 28 січня 2012 (UTC)[відповісти]

Свідки Єгови[ред. код]

Свідки Єгови не є християнами. Прочитайте хоча б книжку Дворкіна "Сектоведение". Вони не мають нічого спільного з християнством, як і кришнаїти з індуїзмом. Вони є тоталірною сектою. Вони не вірять в основні догмати християнства, віри християн. --Patlatus 21:29, 28 січня 2012 (UTC)[відповісти]

Ідея Бога в протестантизмі[ред. код]

"Зазнала змін у протестантизмі й сама ідея Бога. З погляду протестантської ідеології, Бог існує тому, що він потрібен людині, котра в нього вірить. «У що віриш, те й маєш» — ось формула протестантів."

Де посилання на авторитетне джерело такої інформації?