Обговорення:Дорогичин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття Дорогичин є частиною Вікіпроєкту «Адміністративні одиниці країн світу», який покликаний покращувати всі сторінки, що присвячені географічній тематиці. Якщо ви бажаєте покращити вміст Вікіпедії з цієї теми, будь ласка, приєднайтеся до проєкту. Щиро запрошуємо всіх зацікавлених осіб.

Ніколи не було міста дорогОчин - хай хтось врешті це повиправляє!!![ред. код]

Ніколи не було міста дорогОчин - хто це і коли видумав велика загадка. Хай хтось в кінці зробить порядок і повикидає цей "дорогОчин" - молю Вас-благаю! Ю. Гаврилюк, гол. ред Укр. часопису Підляшшя "Над Бугом і Нарвою".

  • Це не загадка. Просто треба знати українські джерела з історії міста.

Щодо ятв'ягів[ред. код]

Тут Ярослав Ісаєвич пише, що твердження Яна Длугоша про Дорогичин як столицю Ятв'ягії піддається сучасними істориками великому сумніву й «встановлено, що нема підстав приписувати ятв'ягам лісисті терени від Нарви до Бобри». --ZxcvU (обговорення) 20:52, 21 квітня 2020 (UTC)[відповісти]

  • Він так вважає, що «встановлено». Інші ж так не вважають, адже є дані ятвязької топоніміки й археології. «Встановлення приналежності» — це взагалі політичне питання. Скажімо, радянські історики примудрялися знаходити «східно-словянський характер» Черняхівської культури, яку створили... германці-готи. Це при тому, що за Черняхівської культури ніяких слов'ян (ні східних, ні західних) не існувало. У ятвягів археологія бідна — від них лишилися лише кам'яні кургани, а поселення взагалі не вивчені. Тому визначати «східно-словянськість» якогось поселення за черепками кераміки чи частоколом можуть лише дуже політично упреджені фахівці.


Польскі археологи навіть археологію, зокрема кам'яні кургани, Підляшшя до християнізації вважають мазурською так що особливої віри до них нема. VEPS1978 (обговорення) 11:32, 11 листопада 2020 (UTC)[відповісти]