Обговорення:Еліпс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Основу я взяв з підручника математики за 8-й клас, але компоновка і оформлення матеріалу - то моя власна маячня. Хто розуміється на математиці, будь ласка, відредагуйте цю статтю. Dauphin 05:13, 15 Жов 2004 (UTC)

Особливості еліпсу.[ред. код]

1.Автор статті, Dauphin, сам назвав її маячнею. І справді, адже косий перетин конуса, швидше, схожий на грушу, а не на еліпс. Тоді, як, насправді, виглядає еліпсом, наприклад, косий перетин тіла правильного циліндру.

Такий перетин, як усякий перетин тіла, характерний площею, фігуру якої пояснює вигляд межі. Тобто, площа перетину, теж, еліптична, бо еліптичною є її межа.

Отже, якщо мова йде про вказаний перетин, то він виглядає площею з характерною межею. А, якщо далі, дужче, будемо аналізувати перетин, то виявимо і центр його площі, і напрямки площі від центру до межі, і тощо. Й підкреслимо, усе те, невід’ємно, входить до складу будови еліпсу перетину. Тобто, розуміння "площа еліпсу" і є площею еліпсу, "центр еліпсу" і є центром еліпсу, "вісі напрямків еліпсу" і є вісями еліпсу, "крива єліпсу" і є кривою еліпсу, тощо, а не чогось стороннього, іншого.

І ще раз тричі підкреслюємо, що немає ніяких підстав називати еліпсом тільки межу (обводи) перетину, попри те, що, саме, межа-кільце пояснює наше розуміння плоскої фігури.

2.Еліпс, теж, кругле коло. А кругле воно тому, що кругла його межа. А межа кругла тому, що, уздовж, її напрямки змінюються безперервно, плавно і в один бік.

Особливістю, конкретно, цього нашого еліпсу, з поміж інших кіл виду круглих, є те, що його площа у два протилежні боки рівномірно розтягнута.

3.Але еліпс може мати й інше походження. Так, ми бачимо еліпс, якщо на коло правильне дивимось збоку. Отож, вочевидь, цей еліпс має іншу особливість, а саме, - його площа з двох протилежних боків рівномірно стиснута.

4.Разом з тим, ми не можемо сказати, - стиснутий чи розтягнутий простір еліпсу руху Землі навколо Сонця. А вихід з цієї ситуації бачиться в наступному:

Завжди є правильне коло, квадратура площі якого така ж, як і в еліпса. Тобто:

s = 3,14 • r2 = 3,14 • a • b

де:

s – квадратура площі, м2;

3,14 • r2 – формула квадратури площі кола правильного;

3,14 • a • b - формула квадратури площі кола еліптичного;

r - довжина радіуса кола правильного, м;

a – довжина великої піввісі кола еліптичного, м;

b - довжина малої піввісі кола еліптичного, м.

А тепер, формулу квадратури площі кола правильного змінимо наступним чином:

3,14 • r2 = 3,14 • ra • rb

де:

rb - довжина вертикального радіуса кола правильного;

ra – довжина горизонтального радіуса кола правильного.

Далі. Якщо формулу помножимо і розділимо на однакове число, позначимо його – n, то кількісно, результат розрахунків не зміниться, а запишимо це так:

s = 3,14 • (ra • n) • (rb • n-1)

Причому, число – n визначимо з співвідношення великої піввісі еліпса до малої таким способом:

a / b = n2

Таким чином, маємо:

a = ra • n , що віддзеркалює довжину великої піввісі;

b = rb • n-1 , що віддзеркалює довжину малої піввісі.

А з останніх формул слідує, що простір (або площу) усякого еліпса можливо собі уявити, як, у n разів, рівномірно стиснутим з одних протилежних боків, так і, у n разів, рівномірно розтягнутим у другі протилежні боки.

Тобто, простір еліпса, уздовж і поперек, фізично не однаковий. І, саме, такий еліпс утворює рух Землі навколо Сонця. Отже, тому, у довжину, простір руху Землі пустіший, а поперек, - щільніший, за норму. А тому, і рухається Земля, уздовж еліпса руху, швидше, а поперек, - повільніше. (Гіпотеза, яку у собі важко утримати.)

5.Нарешті, враховуючи надані, вище, свої пояснення, визначення еліпсу може бути таким:

Еліпс – кругле коло, особливе тим, що з двох протилежних боків воно рівномірно, по площі, стиснуте, а в обернені їм, протилежні боки, так само, рівномірно, по площі, розтягнуте.

Примітка. Овал, теж, коло кругле і, теж, стиснуте і розтягнуте, але, по площі, не рівномірно.

--Василь Муха 10:13, 22 вересня 2016 (UTC)