Обговорення:Круглий стіл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Круглий стіл (обговорення)[ред. код]

Круглий стіл — спільнота, конференція або збори в рамках більш крупних заходів (з’їзду, симпозіуму, конференції). Використовується в якості двох речей – як вільна конференція різних учасників для безпосереднього обговорення певних проблем (зокрема, конфліктів) і, рідше, як закрита спільнота обраних, що приймають в кулуарах важливі рішення.

В сучасному розумінні вираз «круглий стіл» вживається з ХХ сторіччя як назва одного зі способів організації обговорення певної проблеми; цей спосіб характеризується наступними рисами:

  • мета обговорення – узагальнити ідеї і думки стосовно обговорюваної проблем;
  • всі учасники круглого столу виступають в ролі пропонентів (тобто, вони повинні виражати думку з приводу обговорення, а не з приводу думок інших учасників); відсутність набору кількох ролей характерно не для всіх круглих столів;
  • всі учасники обговорення рівноправні; ніхто не має права диктувати свою волю і рішення.

Дана модель обговорення, засновуючись на угодах, в якості підсумків дає результати, які, в свою чергу, є новими угодами. В процесі круглих столів оригінальні рішення та ідеї народжуються досить нечасто. Більш того, найчастіше круглий стіл грає скоріше інформаційно-пропагуючу роль, а не служить інструментом вироблення конкретних рішень.